Patronul Flux nu a primit aviz pentru a ridica un imobil cu patru etaje într-o zonă de case. Cheşcu are o speranţă în noul Plan Urbanistic General a cărui adoptare însă întârzie.
Omul de afaceri Gheorghe Cheşcu vrea să ridice o clădire în centrul Iaşului, lângă Palas. Spre deosebire de zona Tătăraşi, unde a construit cum a vrut, încălcând legile, aici Cheşcu a dat de probleme.
Primăria s-a opus
Patronul Flux deţine un teren de 600 de metri pătraţi pe stradela Sf. Andrei nr. 3. Cu ajutorul arhitectului Marian Jan Chiriţă, Cheşcu a întocmit un PUZ CP (pentru zonă protejată) în vederea construirii unei clădiri cu funcţiuni mixte (locuinţe, birouri, spaţii comerciale, spaţii deservire publică ) pe teren proprietate prin demolarea imobiluliu existent. Numai că proiectul trebuia avizat de comisia de monumente din cadrul Comisiei de Cultură. Nu a primit undă verde, deoarece Primăria Iaşi nu a eliberat un aviz de oportunitate. Conform cererii de avizare, Cheşcu vrea să construiască un imobil cu patru etaje, amprenta la sol fiind de 162 de metri pătraţi. Cererea a fost făcută prin societatea Flux SRL, pe care o administrează.
Terenul unde vrea să construiască Cheşcu este gol
Cheşcu: „Vreau mai mult”
Omul de afaceri a explicat că aşteaptă noul Plan Urbanistic General (PUG) al municipiului pentru că vrea să ridice o clădire mai înaltă. Numai că aprobarea noului PUG nu pare să facă parte din orizontul apropiat ceea ce-i face pe mulţi dezvoltatori să se plângă că muinicipalitatea nu reuşeşte să finalizeze acest proiect vital pentru dezvoltarea oraşului. „Noi suntem blocaţi de noul PUG. Vrem mai mult acolo. Intenţionez să fac o clădire de birouri”, spune Cheşcu.
Afaceristul a intrat în posesia terenului de pe stradela Sf. Andrei în luna aprilie 2015. A scos din buzunar suma de 349.000 de euro, pe care a achitat-o vechilor proprietari, Mihai şi Luminiţa Gherasim. Aceştia aveau o casă ce ulterior a fost demolată.
Planul de expansiune al lui Cheşcu în zona centrală este evidenţiat şi de încercarea acestuia de a cumpăra un spaţiu ultracentral, de aproximativ 1.000 de metri pătraţi, pe bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt. Aici funcţionează Casa Teo, patronată de Gabriel Pâslariu. Aceasta a cerut în jur de 800.000 de euro pentru spaţiu. Lui Cheşcu nu i-a convenit preţul, iar tranzacţia a căzut.
Flux, prinsă în scandaluri
Cheşcu „merge pe sârmă” când vine vorba de ridicarea unor construcţii. În zona Tătăraşi, firma Flux, controlată de acesta, a comis în ultimii ani mai multe abateri de la autorizaţiile de construire.
În 2013, milionarul a fost implicat într-un scandal legat de extinderea unui chioşc. Lucrarea a fost făcută în apropierea unui bloc, fără să existe o autorizaţie.
Citește și Pariul Pentru Iași: Guggenheim va schimba soarta orașului
Cu un an înainte, beneficiase de autorizaţie pentru construirea unei clădiri pe două nivele, subsol, parter şi etaj. Conform zonei, nu trebuia să depăşească înăţimea de 13 metri, iar procentul de ocupare al terenului nu trebuia să depăşească 501 metri pătraţi. Rezultatul: o clădire cu amprentă la sol de peste 900 de metri, două nivele în subsol, parte şi şase etaje. Regimul de 13 metri a fost depăşit cu mult. Primăria l-a amendat, dar afaceristul a contestat procesul verbal în instanţă unde a pierdut procesul.