Maioneza făcută în casă nu se compară cu cea cumpărată. Se poate folosi fie la salata boeuf, fie la ouă umplute, fie pentru alte meniuri. Iată câteva trucuri pentru o maioneză reuşită.
- Separă albuşurile de gălbenuşuri şi pune câte gălbenuşuri vrei, în funcţie de cantitatea pe care o prepari. Pentru fiecare gălbenuş pune o lingură de oţet. Te va ajuta le emulsifiere. Adaugă sare şi piper şi începi să mixezi. Pune puţin ulei de floarea-soarelui, în fir subţire, continuând să mixezi.
- Foloseşte ouăle şi uleiul la aceeaşi temperatură. Scoate ouăle din frigider cu ceva timp înainte de a face maioneza.
- Nu pune mult ulei: este recomandată cantitatea de 125 ml pentru fiecare gălbenuş. Nu mai mult.
- Poţi pregăti maioneza şi în bain-marie. Pentru asta pune 2 linguri de apă, 2 gălbenuşuri şi 20 ml de ulei într-un bol pe care îl pui în apă fierbinte într-o cratiţă mai mare. Mixează puternic şi, când sosul începe să se întărească, adaugă un fir de ulei sau puţin suc de lămâie.
- Pentru a-i da volum, adaugă în ultimul moment un albuş bătut spumă şi un strop de lămâie. Este un sos care merge perfect cu peşte.
- Dacă la început baţi puţin gălbenuşul cu o furculiţă şi adaugi puţină ceapă tocată, sosul de maioneză se va lega mai bine.
- Maioneza preparată cu ulei de soia sau de porumb rămâne tare mai mult timp şi se poate păstra la frigider chiar şi două săptămâni, acoperită.
- Adaugă o jumătate de linguriţă de făină şi mixează bine, să nu se facă cocoloaşe.
Ce faci dacă s-a tăiat?
- Uneori, cu un strop de sare îşi poate reveni. Devine puţin mai grunjoasă, dar mixând se netezeşte.
- Mai poţi adăuga un alt gălbenuş, fiert moale, şi se leagă.
- Dacă s-a tăiat, adaugă câţiva stropi de oţet sau de apă caldă.
- Mai poţi pune un gălbenuş crud într-o farfurie, pe care îl amesteci cu puţin ulei, cu o lingură frecată cu usturoi. Apoi, îl adaugi puţin câte puţin peste maioneza tăiată.
(Sursa: eveste.ro)