Omul de afaceri româno-israelian Sorin Shmuel Beraru a fost condamnat definitiv de Curtea de Apel Bucureşti (CAB) la 5 ani închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunii de spălare de bani, în dosarul privind fraudarea societăţii Cico SA.
În acelaşi dosar, început în 2002, Dumitru Dulămescu, fost vicepreşedinte al Consiliului de Administraţie al SC Cico SA, şi Elena Bujor Vasiliu, fost director general al Cooperativei de Credit Banca Populară Furnică, au fost condamnaţi la câte 4 ani închisoare cu executare tot pentru spălare de bani.
CAB a admis apelul DNA şi a majorat pedepsele date celor trei de Tribunalul Bucureşti în octombrie 2015, instanţă care îi condamnase la câte trei ani închisoare.
Judecătorii au lăsat, însă, nesoluţionată acţiunea civilă formulată de părţile civile SC Cico SA şi Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) împotriva celor trei condamnaţi. În proces, Cico SA se constituise parte civilă cu suma de 3.650.000 de dolari, iar AVAS cu 3.112.454 de lei.
Dosarul „Cico” este printre cele mai vechi din justiţie. Ancheta a fost începută de Parchetul General, iar în anul 2002, Sorin Beraru şi ceilalţi inculpaţi au fost trimişi în judecata la Tribunalul Bucureşti. În 2007, instanţa a dispus restituirea cauzei la procuror pentru refacerea actului de sesizare, iar în 2008 dosarul a fost preluat de DNA, care apoi l-a retrimis în instanţă în anul 2011.
Între timp, şase funcţionari trimişi în judecată în acest dosar au scăpat de condamnare, după ce faptele de care erau acuzaţi s-au prescris. Este vorba de Alin Emil Giurgiu, director general executiv la Fondul Proprietăţii de Stat (FPS) ; Corneliu Mîndrescu, şef de departament şi membru în Comitetul de Direcţie al FPS; Octavian Bănică, director Direcţia Gestiune Acţionariat în cadrul FPS; Nelu Rădulescu, şef serviciu în cadrul aceleiaşi direcţii din FPS; Cornel Nica, vicepreşedinte al SAI Muntenia Invest SA şi director al Departamentului de valori mobiliare din cadrul SIF Muntenia, Teodor Horia Mihăescu, director general al SAI Muntenia Invest SA.
SC Cico SA era o societate comercială la care FPS era acţionar majoritar (cu 70% dintre acţiuni) cu obiect de activitate, în principal, în domeniul producerii şi comercializării băuturilor răcoritoare şi care deţinea un patrimoniu imobiliar – terenuri şi spaţii comerciale – într-o zonă comercială foarte bună (ex. Halele Bucur Obor).
(Sursa: ziare.com)