Să reinventăm copilăria – Înființarea unui Centru de Cercetare copii și adolescenți în „Casa Creangă”

0
83

Campania de strângere de fonduri intitulată „Salvați istoria Iașului – Salvați Casa Creangă”, destinată reabilitării clădirii unde pe vremuri a funcționat seminarul în care povestitorul Ion Creangă a urmat cursurile pentru a devine preot continuă. Vă prezentam o parte din argumentele care stau la baza înființarii unui Centru de Cercetare modern în psihiatrie în „Casa Creangă”, prezentate de Șef Lucrări Andreea Szalontay, medic primar -șef Secție VI Acuți din cadrul Institutului de Psihiatrie „Socola” Iași.

 Vă reamintim că în urma vizitei, ministrul Vlad Alexandrescu din data de 30 ianuarie 2016, a propus ca Ministerul Culturii să fie partener în Campania de strângere de fonduri „Salvați  istoria Iașului -Salvați Casa Creangă„ derulată de Institutul „Socola”.

 

Contextul contemporan aflat sub presiunea supratehnologizării și mediei exercită asupra copilului și adolescentului o influență semnificativă cu impact distorsionant până la a invalida câmpul dezvoltării psihocomportamentale pe termen scurt, mediu și lung. În cultura noastră, suprastimularea creierului (televizor, calculator, tablete, jocuri, jucării,etc) conduce la lipsa motivației astfel încât copilul nu mai știe și nu mai poate fi creativ, inventiv. La nivel cerebral se produce un clivaj care se conectează la o realitate virtuală “hrănită” și potențată de stimularea în exces.

 

Sistemul de control al motivației și atenției este subminat și inlocuit de către “drumul lung al dependenței” – sub toate aspectele: jocuri, alimentație, băutura, imbracaminte, droguri, etc. Pe parcursul anului 2015 în cadrul Compartimentului Neuropsihiatrie Infantila – Sectia VI acuți din cadrul Institutului de Psihiatrie “Socola” Iași au fost asistați un numar de 6.993 de  copii și adolescenți până la vârsta de 18 ani, din care 5.713de copii la spitalizare continuă și 1.280 de copii la spitalizare de zi.

 

O proporție de aproximativ 40 – 45% dintre aceștia au prezentat diverse tipuri de tulburari emoționale si de comportament legate de dependența de calculator, tulburări consecință a abandonului, separării de familie și abuzului fizic sau emoțional. Efectele petrecerii unui timp tot mai îndelungat jucându-se pe calculator sau alte gageturit pot fi anxietate, depresie, izolare, comportament agresiv faţă de cei apropiaţi, probleme de adaptare şi socializare, scăderea capacităţii de concentrare, tulburări alimentare şi ale somnului.

 

Mulţi copii văd în jocurile video sau petrecerea timpului în faţă calculatorului o metodă de relaxare, un mod de viaţă sau îl privesc ca pe un loc în care se simţ în siguranţă, liberi şi înconjuraţi de prieteni. Cei mai mulţi dintre ei şi-au creat aceste impresii tocmai datorită neimplicării părinţilor în viaţa acestora Utilizarea excesivă a calculatorului sărăceşte copilăria şi adolescenţa de multe experienţe care sunt esenţiale în evoluţia şi dezvoltarea unui tânăr, determinând o mai slabă dezvoltarea a abilităţilor de viaţă.

 

„Înființarea unui Centru de Cercetare modern în psihiatrie ar permite acestor pacienți o abordare complexă cu oferirea unui plan de suport și consiliere pentru resemnificarea traseului de viață, socializarea directă, reinventarea copilăriei în scopul reînvățării bucuriei contactului cu sine în realitatea prezentă (nu cea virtuală), folosind ancorele mesajului inocenței copilariei din poveștile lui Creangă. Casa Creangă ar putea deveni astfel un punct de reper pentru redarea sensului pentru existență și viață adaptat etapelor de dezvoltare caracteristice – copil sau adolescent”, a precizat Șef Lucrări Andreea Szalontay, medic primar -șef Secție VI Acuți din cadrul Institutului de Psihiatrie „Socola” Iași.

 

Persoanele care doresc să sprijine acest proiect pot face donații în următoarele conturi:

RO33TREZ40620F370100XXXX. TREZORERIA IASI INSTITUTUL DE PSIHIATRIE SOCOLA, CUI4541165.

 

sau în conturile deschise la Sucursala BCR Iași:

  • RO38 RNCB 0175 0336 1957 0001 USD
  • RO54 RNCB 0175 0336 1957 0004 EUR
  • RO81 RNCB 0175 0336 1957 0003 RON

 

 

 

 

0 0 votes
Article Rating


Articolul precedentPolonia a dat în judecată Gazprom din cauza preţului gazelor naturale
Articolul următorSenatorii juriști, aviz favorabil în cazul Oprea
Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments