Municipalitatea ieșeană a stabilit domeniile majore asupra cărora se va concentra în următoarea perioadă de finanțare nerambursabilă a Uniunii Europene, corespunzătoare exercițiului bugetar 2014 – 2020.
Valoarea totală a celor 38 de proiecte prezentate de către primarul interimar Mihai Chirica este de aproape 995 milioane de lei, adică aproximativ 226 milioane de euro. Cei mai mulți bani ar urma să fie alocați pentru reabilitarea și amenajarea de clădiri având destinația de locuințe sociale și pentru mai multe investiții majore destinate îmbunătățirii transportului public urban.
Realizarea unui sistem ecologic de transport metropolitan prin achiziția și reabilitarea de tramvaie și construirea Centrului intermodal de transport Iași, precum și reabilitarea și modernizarea mai multor rețele ale infrastructurii de tramvai sunt principalele proiecte de pe lista celor care vizează modernizarea transportului public.
Amenajarea parcului public de la Teatrul Național „Vasile Alecsandri” și dezvoltarea unui parc industrial pe platforma Fortus SA sunt cele mai importante proiecte din domeniul dezvoltării urbane. La capitolul infrastructura educației Primăria are urmărește modernizarea și extinderea mai multor licee, școli, grădinițe și creșe. Un alt proiect major pentru care Iașul poate primi finanțare nerambursabilă este eficientizarea energetică a 60 de blocuri din municipiul Iași.
Alte proiecte importante, incluse în lista care privește conservarea patrimoniului și reabilitarea de clădiri publice, vizează refuncționalizarea și reabilitarea Liceului Pedagogic „Vasile Lupu”, conservarea Băii Turcești, înființarea Muzeului Holocaustului și reabilitarea clădirii Muzeului de Științe Naturale.Reabilitarea și modernizarea Parcului Copou, a zonei Frumoasa, a infrastructurii de agrement de pe malurile râului Bahlui, a depoului de tramvaie din Dacia și a Palatelor Roznovanu și Braunstein, precum și construirea de parcări de tip Park & Ride la intrările în oraș și implementarea unui sistem e-ticketing pentru îmbunătățirea mobilității în Zona Metropolitană sunt alte câteva proiecte avute în vedere de municipalitatea ieșeană.
„Am structurat proiectele pe conţinutul axelor de finanţare. Nu ne vom rezuma doar la acestea, pentru că o parte dintre proiecte îşi vor găsi alte surse de finanţare. Cele care nu se regăsesc în Programul Operațional Regional vor fi depuse pe alte programe ale Comisiei Europene. În acelaşi timp, unele proiecte vor fi finanţate de la bugetul local. Vom participa la concursurile de proiecte în măsura în care acestea vor fi lansate”, a declarat primarul interimar Mihai Chirica.
Proiectele de dezvoltare pentru următorii ani au fost prezentate de către edilul Iaşului şi în conferinţele de presă şi dezbaterile publice organizate în această perioadă în legătură cu proiectul bugetului municipiului Iaşi pe acest an.
(Sursa: curierul-iasi.ro)