Directorul Toma râde: „Sunt buni, oamenii specializați pe stații de apă sunt greu de găsit”. Principalul acționar, Bogdan Formagiu, este șef Secție Automatizări la Apavital, iar firma sa tocmai cu asta se ocupă. Formagiu stă 8 ore la serviciu, e rugbyst la Poli, unde face trei antrenamente pe săptămână, și mai merge și la firma proprie.
Şeful Secţiei Automatizări din cadrul Apavital Iaşi şi doi subordonaţi fac bani dintr-o firmă privată care are acelaşi obiect de activitate cu cel al companiei publice subordonate Consiliului Judeţean. Directorul Apavital, Ion Toma, spune că doar instalatorilor li se interzice, prin contractul colectiv de muncă, să lucreze în acelaşi domeniu. În rest, orice angajat de la Apavital este liber să muncească ce doreşte în timpul liber. Totuşi, regulile se vor schimba: „Voi cere tuturor celor 1.200 de angajaţi o declaraţie pe propria răspundere că nu au firme în acelaşi domeniu cu noi”.
Contracte cu firma de apă din Botoşani
Firma ieşeană UT4FB Control SRL are trei acţionari şi toţi sunt angajaţi ai Apavital Iaşi. Bogdan Formagiu, unul dintre acţionari, este inginer şi şef al Secţiei Automatizări din cadrul Apavital Iaşi, iar ceilalţi doi asociați, Tudor Ioan Ursachi şi Cătălin Greşanu îi sunt subordonaţi la compania publică.
UT4FB Control SRL Iaşi a câştigat între decembrie 2014 şi decembrie 2015 numeroase contracte, dintre care cele mai multe la Nova Apaserv SA Botoşani, corespondenta Apavital din județul vecin. Produsele şi serviciile firmei ieşene au fost legate, în principal, de sisteme de automatizare pentru firmele producătoare şi distribuitoare de apă şi servicii de canalizare. Valoarea totală a contractelor adjudecate cu Nova Apaserv Botoşani este de 35.123 lei, la care se adaugă un contract cu Apele Române – 3.172 lei şi cu Urban SA Slobozia – 2.718 lei. În total, într-un an, cei trei colegi de serviciu de la Apavital au luat pentru firma lor contracte de 41.013 lei.
Recent, ei au câștigat un contract la Universitatea de Medicină și Farmacie Iași, în valoare de 109.550 de lei, constând în montarea unei stații de pompare pentru stingerea incendiilor. Cifra lor de afaceri este în creștere de la un an la altul și devin din ce în ce mai cunoscuți.
Firma angajaților de la Apavital e profilată pe stații de pompare, dar pe lucrări mai mici, pe care compania publică nu se obosește să le liciteze
Nu interzice regulamentul
Faptul că trei anagajaţi de la Automatizări iau contracte pentru propria firmă a fost o surpriză pentru conducerea Apavital. „Chiar nu ştiam, nu pot urmări 1.200 de angajaţi”, a explicat directorul Apavital Ion Toma.
Acesta spune însă că, prin contractul colectiv de muncă, le este interzis doar instalatorilor să lucreze în mediul privat. „Am pus această prevedere pentru că ar fi fost discuţii. Instalatorii îşi fac treaba până la intrarea în casă. De acolo nu mai au voie să lucreze. Dacă ar face treaba prost şi clientul ar avea pierderi, s-ar interpreta că au sarcină de serviciu să provoace aceste pierdere pentru a avea noi profit cât mai mare”, a explicat Ion Toma singura interdicţie de a intra în mediul privat de al Apavital.
Totuşi, este posibil ca această regulă să fie schimbată. „Le voi cere tuturor celor 1.200 de angajaţi o declaraţie pe propria răspundere că nu au firme în domeniul în care activăm noi”, a adăugat directorul Apavital. Acesta susţine însă că o concurenţă neloială ar fi doar în privinţa lucrărilor de instalaţii. „În privinţa firmei celor trei angajaţi, pot spune că Apavital nu are în obiectul de activitate vânzarea de echipamente sau soluţii de automatizare şi o întreprindere de acest gen, care conţine în acţionariat persoane care au şi calitatea de angajat Apavital, nu reprezintă un concurent şi nu justifică înfiinţarea unei interdicţii. Oricum, pe domeniul lor oamenii şi firmele sunt greu de găsit, nu mă mir că fac această activitate şi în privat”, a mai precizat Ion Toma.
Citește și EXCLUSIV. Fiica lui Zacornea, intrată prin fals la Medicină. Așa a început dosarul DNA la UMF
Rugbist de performanţă
Inginerul Bogdan Formagiu este absolvent de UTI Iaşi şi este şi sportiv de performanţă, fiind rugbist la Politehnica Unirea Iaşi. La echipa din Divizia Naţională are 3 antrenamente pe săptămână. Lor li se adaugă orele de program de la Apavital, dar şi activitatea de la propria firmă de automatizări şi mentenanţă.
Bogdan Formagiu, sportiv, angajat și patron
Cifra de afaceri, venituri, profit
Firma UT4FB Control SRL a fost înfiinţată în 2010 de către cei 3 colegi de la Apavital. În primul an de activitate nu a înregistrat nimic la cifra de afaceri sau la venituri, având doar o pierdere de 296 de lei. În 2011 nu a avut activitate. Primul an cu venituri este 2012, când cifra de afaceri a fost de 42.595 de lei, iar veniturile totale de 40.708 lei, care au generat un profit de 1.238 de lei.
În 2013, cifra de afaceri a ajuns la 192.039 de lei, cu venituri de 164.737 de lei şi profit net de 21.541 de lei.
În 2014, ultimul an raportat, cifra de afaceri a ajuns la 175.484 de lei şi veniturile totale la 171.150 de lei. Firma controlată de Bogdan Formagiu, Tudor Ioan Ursachi şi Cătălin Greşanu a avut pe 2014 o pierdere de 700 de lei.