Pe 12 ianuarie, a fost găsit decedat într-un apartament din Bucureşti un cetăţean britanic, corespondent al National Geographic, în România. Presa din Marea Britanie susţine, însă, că cel decedat este un activist pentru drepturile homosexualilor. David St. Vincent este autorul celebrului Insight Guide Romania, în care sunt promovate cele mai cunoscute locuri din ţara noastră şi lucra la un site de turism şi călătorii despre România.
Trupul neînsuflețit al lui David St. Vincent a fost găsit în apartamentul lui din București pe 12 ianuarie. Inițial, s-a crezut că moartea lui a fost provocată de cauze naturale, dar poliția britanică a spus că întregul caz a fost înmânat autorităților din București, scrie DailyMail.
Prietenii lui Vincent spun că s-ar putea ca acesta să fi murit din cauze naturale. Aceștia spun că bărbatul, în vârstă de 48 de ani, care era epileptic, avea probleme cu tensiunea, dar și o infencție internă la ureche, din cauza căreia amețea și își pierdea echilibrul.
În CV-ul său online, St Vincent, care a lucrat pentru secțiunea călătorii a publicației TheIndependent, în 2004, sunt incluse experiențe neobișnuite, o secțiune în care a scris: urmărit de un urs în Transilvania, oferta de prezentator de știri la un post de televiziune iranian, cu condiția de a mă însura cu o femeie musulmană.
St Vincent a venit în România pentru a scrie un ghid turistic în 1994 și a devenit membru fondator al Grupului de Acceptanţă din București, care a devenit, mai tarziu, grupul Accept.
Acest grup a jucat un rol decisiv în eradicarea discriminării relațiilor între persoane de același sex în România, în 2001, dar inițial, întâlnirile au fost ținute în secret, din cauza amenințărilor cu violența la adresa unor astfel de inițiative, scrie aceeași publicație.
Chris Newlands, primul președinte al grupului, a spus: „În calitate de capelan la Ambasada Marii Britanii, am avut imunitate diplomatică și am putut să lucrez având măsuri de securitate. Alții au ales să își asume riscul. David a fost un militant destul de neînfricat”.
Newlands, care a oficiat funeraliile prietenului său pe 18 ianuarie, în București, a spus: „Într-o țară în care oamenii nu au fost prea familiari cu britanicii, el a iubit să joace rolul unui gentleman arhetipal. A fost extrem de generos cu mulți prieteni”.
(Sursa: EVZ.ro)