Joi, 11 februarie, de la ora 18.30, înterprinderea socială REDU invită ieșenii în premieră să participe la proiectarea documentarul The True Cost, care se va desfășura în Sala Studio, a Universității de Arte George Enescu, corpul Conservator.
Filmul prezintă povestea hainelor pe care le purtăm, oamenii care le fac și impactul industriei textile asupra lumii noastre. Prețul îmbrăcăminții este în scădere de zeci de ani, în timp ce costurile umane și de mediu au crescut în mod dramatic. The True Cost este un documentar care relatează povestea nespusă a tuturor implicațiilor din spatele procesului de realizare al hainelor. Care sunt costurile reale ale lucrurilor pe care le purtăm?
Hainele și accesoriile sunt acum mai ieftine ca niciodată și avem de 5 ori mai multe haine decât aveau părinții noștri în anii ’80. Pentru un tricou folosit aproape 3 ani oferim o sumă de aproximativ 50 de lei, iar pentru fabricarea lui se utilizează 2500l de apă, 0,5kg dioxid de carbon, 1,5kw de energie electrică. La nivel global pentru culturile de bumbac se folosesc 10% din pesticide, 25% din insectidice și generează 3% din efectele de seră. Cele mai multe tricouri sunt cusute în fabrici precum Bangladesh, India, Pakistan și China, unde muncitorii primesc salarii prea mici pentru o viață decentă, mâna de lucru fiind plătită pentru fabricarea unui tricou cu un preț de zeci de ori mai mic decât cel oferit de noi.
După vizionarea documentarului va avea loc o discuție cu invitatul Lisbeth Lovbak Berg, slow fashion designer care a studiat și lucrat în Norvegia și Franța, având colecții expuse pe podium-urile din Londra. Colecțiile realizate de ea îmbină arta și design-ul, oferind o atenție specială și laturei ecologice.
Sala are o capacitate de 62 de locuri, iar accesul se realizează gratuit.
Inițiat de Asociația Mai Bine, ONG cu peste 7 ani experiență în activități privind protecția mediului, REDU este o întreprindere socială, bazată în Iași, care transformă, într-un mod creativ şi educativ, deşeurile textile în haine și accesorii. De asemenea, atrage și atenția asupra implicațiilor pe care le au obiceiurile noastre zilnice de consum asupra mediului. Este vorba despre o iniţiativă complexă, unică la nivel naţional, ce presupune colectarea și recondiţionarea textilelor, implicând comunitatea locală în toate aceste etape.
În anul 2015 REDU a colectat 2206,5 kg de haine din care a realizat 721 de produse noi, a recondiționat 584 de kg de haine și accesorii, iar 1281,6kg au fost donate persoanelor din medii defavorizate.REDU este susţinut din fonduri acordate de către Guvernul Norvegiei prin Mecanismul Financiar Norvegian 2009-2014 în cadrul domeniului de finanţare Inovare Verde în Industria din România.