Șefii ANAF, urmăriți penal de procurorii DNA în dosarul deputatului PSD Mădălin Voicu

0
87

Șeful ANAF și vicepreședintele instituției sunt urmăriți penal în dosarul în care mai sunt cercetați deputații Mădălin Voicu și Nicolae Păun. De asemenea, DNA anunță că și soția lui Voicu, Carmen Olteanu, este urmărită penal în același dosar.

 

Președintele și vicepreședintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) s-au prezentat, miercuri, la sediul Direcției Anticorupție. Gelu Ștefan Diaconu și Mihai Gogancea-Vătăşoiu, audiați de procurori în dosarul în care sunt anchetaţi deputaţii Mădălin Voicu şi Nicolae Păun.

 

DNA a solicitat deja încuviințarea reținerii și a arestării preventive a celor doi parlamentari.

 

Voicu este acuzat de trafic de influență, fals în declarații și spălare de bani, toate în formă continuată. Nicolae este acuzat de folosire sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, având ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, schimbare, fără respectarea prevederilor legale, a destinației fondurilor europene, deturnare de fonduri, spalare de bani, efectuare de operațiuni financiare incompatibile cu funcția, ori încheierea de tranzacții financiare, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite. De asemenea, acesta din urmă s-ar mai face vinovat, susțin procurorii, de cumpărare de influență și influențarea declarațiilor, toate în formă continuată.

 

„În perioada 2011-2015, în calitate de președinte al Asociației Partida Romilor Pro Europa, Păun Nicolae a plătit, lunar, sume de bani fixe în cuantum total de 217.300 lei, deputatului Mădălin Voicu și a asigurat un salariu unei persoane din familia acestuia acestuia (fără nicio contraprestație), în cadrul unuia din proiectele derulate de Asociația Partida Romilor. Aceste foloase au fost oferite pentru ca deputatul Mădălin Voicu să intervină la funcționari și demnitari, intervenții concretizate în contextul validării proiectelor cu finanțare europeană, în contextul promovării unui proiect de lege privind amnistia contribuției de asigurări de sănătate pentru anumite categorii de persoane fizice și în legătură cu neîncasarea, de către ANAF, a sumelor aferente deciziilor de impunere emise către persoanele angajate, în mod fictiv, în cadrul Partidei Romilor Pro Europa”, se arată în comunicatul DNA.

 

La inițiativa Asociației Partida Romilor „Pro Europa”, al cărei președinte este Nicolae Păun, a fost realizat, în perioada 2010 – 2013, proiectul „Antreprenoriatul social, o șansă pentru comunitățile de romi”, cu finanțare din fonduri europene.

 

Din probele administrate a reieșit, susține DNA, că grupul țintă (reprezentând un număr de 3.296 de persoane aparținând grupurilor vulnerabile) a fost constituit în baza unor formulare întocmite prin înscrierea unor date nereale privind participanții, aceștia din urmă neavând cunoștință despre faptul ca au făcut parte din grupul țintă. Totodată, în momentul semnării contractului, deputatul Păun Nicolae a impus, susține DNA, fiecărui angajat din cadrul proiectului ca, din salariul primit, să vireze 5% sub formă de donație organizației Asociatia Partida Romilor „Pro Europa”. Astfel, în contul deținut de Asociația Partida Romilor „Pro – Europa”, în perioada 27.09.2010 – 19.12.2013 au fost efectuate donații în sumă totală de 428.307,11 lei, spun procurorii.

 

Ei susțin că obiectivele proiectului nu au fost realizate, 77% din banii destinați acestuia au fost folosiți pentru plata salariilor angajaților, costurile cu personalul angrenat au fost supraevaluate, iar la cursurile de pregătire organizate la două hoteluri din Sinaia au participat doar 163 de persoane existente în Registrul grupului țintă format din 3.296 persoane.

 

„A rezultat că sumele acordate proiectului „Antreprenoriatul social, o șansă pentru comunitățile de romi” ca finanțare sunt neeligibile în integralitatea lor, astfel că s-a creat un prejudiciu în suma totală de 12.384.208,72 lei (10.892.425,43 lei reprezentând fonduri europene și 1.491.783,29 lei de la bugetul de stat), având în vedere operațiunile ilicite derulate de conducerea Asociației Partida Romilor și de către managementul proiectului”, se mai arată în comunicat.

 

Tot prin această asociație, în perioada 2010 – 2013, s-a derulat și proiectul cu finanțare intitulat ”Acces pe piața muncii – O șansă pentru tine”, finanțat, de asemenea, din fonduri europene.

 

Potrivit procurorilor, unii dintre participanți au urmat câteva ore de curs și la final au primit un certificat de absolvire, precum și sume de bani între 300 și 600 de lei, în timp ce alte persoane, deși s-au înscris la cursuri, nu au participat la niciun curs, dar au primit sume de bani între 300 și 600 de lei sau nu au primit deloc.

 

„Solicitarea la plată a acestor subvenții, prin cererile de rambursare, este nejustificată, iar documentele atașate în acest nu pot justifica modul de cheltuire a banilor.

 

Din probele administrate a reieșit că proiectul a fost lipsit de finalitate, cursurile s-au derulat haotic, insuficient, fără a se urmări instruirea temeinică a cursanților și fără a se parcurge într-un mod relevant cele 360 de ore prevăzute de contractele de pregătire profesională, astfel că s-au irosit în mod nejustificat resursele financiare atrase din Fondului Social European și din bugetul de stat, iar sumele acordate ca finanțare sunt neeligibile în integralitatea lor.

 

A fost creat un prejudiciu în sumă totală de 14.866.500 lei (13.327.971 lei din bugetul Fondului Social European și 1.538.529 lei din bugetul național)”, se mai arată în comunicatul DNA.

 

(Sursa: b1.ro)

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments