Toate formularele şi informaţiile cerute de ANAF trebuie depuse şi declarate, amenzile pentru neprezentarea informaţiilor solicitate de Fisc, pe codul de procedură fiscală, fiind cuprinse între 4.000 şi 10.000 de lei, a declarat Alin Negrescu, director Servicii de Asistenţă Fiscală, KPMG in Romania.
„Foarte important de reţinut: depineţi formularul, informaţiile, chiar dacă ulterior veţi reveni cu documente care să susţină informaţii, dar este foarte important să le depuneţi”, a mai spus Alin negrescu, citat de zf.ro
„Cei de la ANAF nu vor să renunţe la neacordarea dreptului de deducere fiscală pentru contribuabilii inactivi. Această prevedere atacă în mod fundamental drepturile, atacă contribuabilul de bună credinţă. (…)
Eu ca şi beneficiar sunt obligat să emit autofactură şi să ajustez TVA dedusă. Până pe data de 15 a lunii următoare, când am agreat respectivul discout, sunt obligat să emit autofactură.
Scopul formularului 088 este înregistrarea în scopuri de TVA. Rolul lui este de a susţine activitatea economică impozabilă. TVA generează în continuare cea mai mare evaziune la nivel comunitar. Este o taxă care urmează majoritatea tranzacţiilor. Ea se depune în cadrul procesul de înregistrare în scop de TVA. Începând de anul trecut organele fiscale pot solicita depunerea acestei declaraţii dacă intervin schimbări în cadrul datelor declarate.
Nu este obligatoriu, însă la sfârşitul anului trecut s-au trimis astfel de solicitări aproape tuturor companiilor, firme care s-au văzut în ipostaza că au trebuit să depună acest formular din simplul fapt că au schimbat un sediu social sau au avut schimbări la administratori. Scopul acestei declaraţii este de a preveni depunerile de TVA fictive. În alte state europene nu există o procedură aşa complicată şi birocratică. (…)
Mai sunt nişte amenzi pe codul de procedură fiscală între 4.000 şi 10.000 de lei pentru neprezentarea informaţiilor prezentate de ANAF, companii care nu au depus formular 088 în termenul de 15 zile specificat de autorităţile fiscale şi care a primit o notificare cu privirea începerii unui control antifraudă.
Termenul de depunere a fost modificat, prelungit cu încă 30 de zile, dar acolo se specifică pentru „contribuabilii mari”. Nu ştim în ce măsură se aplică şi pentru ceilalţi contribuabili, pentru că din punctul de vedere al informaţiilor este vorba de acelaşi efort şi ar trebui să beneficieze de acelaşi tratament.
Foarte important de reţinut: deuneţi formularul, informaţiile, chiar dacă ulterior veţi reveni cu documente care să susţină informaţii, dar este foarte important să le depuneţi”, a mai spus Alin Negrescu.
(Sursa: b365.ro)