Cercetătorii de la Universitatea din Southampton au dezvoltat un suport de date cât o lentilă de contact, care poate să înmagazineze până la 360 de terabiti de informaţii (text, foto, video etc.) şi care este practic indestructibil, fiind calculat să reziste până la 13,8 miliarde de ani! Discurile 5D sunt realizate dintr-o sticlă specială şi sunt inscripţionate cu laser.
Potrivit cercetătorilor, omenirea produce zilnic date care echivalează cu 10 milioane de discuri Blu-Ray. Acestea trebuie păstrate undeva, iar reţelele de servere globale sunt pe cale să îşi atingă limitele, relatează gadgetReport.ro.
Din această perspectivă, discurile 5D vin să rezolve definitiv această problemă, urmând să înlocuiască toate mediile de stocare de date din prezent, de la CD-uri, DVD, Blue-Ray, HDD, SSD etc. Gândiţi-vă la faptul că, în viitor, telefoanele, tabletele, laptopurile şi toate celelalte gadgeturile pe care le folosim vor avea, practic, o capacitate de stocare de informaţii fără limite. O adevărată revoluţie tehnologică.
Potrivit cercetătorilor, discurile 5D sunt realizate din sticlă, iar datele sunt scrie cu ajutorul unei tehnologii ce poartă denumirea de „femtosecond laser writing”. Experţii spun că inscripţionarea discurilor se face în trei straturi separate la 5 micrometri, adică de 0,005 mm. Discurile vor fi, practic, indestructibile, fiind incasabile şi rezistente până la temperaturi de până la 1000 grade Celsius.
„Această tehnologie poate asigura salvarea în condiţii de securitate maximă a tuturor datelor civilizaţie noastre. Astfel că toate cunoştinţele lumii nu vor fi pierdute, niciodată”, a declarat cercetătorul Peter Kazansky. Discurile 5D ar urma să fie folosite în muzee, librării şi arhivele instituţiilor publice.
Cercetătorii şi-au prezentat invenţia la International Society for Optical Engineering Conference, eveniment care s-a desfăşurat săptămâna trecută în San Francisco. Cu această ocazie au anunţat că au salvat deja pe aceste discuri mai multe documente simbol, precum Declaraţia Universală a Drepturilor Omului, brevetele de invenţie ale lui Newton şi Biblia.
(Sursa: gadgetReport.ro)