Caz grav: Garda de Mediu a „ars” o familie cu 10.000 de lei din răzbunare

0
931

Florin Ciofu

Tratament discriminatoriu de care este acuzată o instituţie-cheie pentru mediul din Iaşi. O familie din Holboca a fost amendată cu 10.000 de lei de Garda de Mediu pentru o staţie de epurare utilizată ca fosă septică.  Proprietarul, susţinut de Agenţia pentru Protecţia Mediului, acuză un abuz de putere şi spune că echipamentul este legal.  Familia amendată a fost reclamată de o firmă de vinuri cu care se află în conflict şi care a fost tratată mult mai înţelegător de comisari.

 Blând cu o firmă cu afaceri de milioane de lei, care poluează şi aspru cu o familie ce are o staţie de epurare, utilizată ca fosă septică. Cele două părţi sunt în conflict la Holboca, iar Garda de Mediu pare că arbitrează părtinitor disputa.

 

Ciofu: „Totul este o răzbunare”

 

„Fosa” familei Ciofu, în fapt o staţie de epurare

 

Situaţie unică pentru o familie din comuna Holboca. Florin şi Maria Ciofu locuiesc în localitate, pe strada Liceului, de mai bine de nouă ani. Au găsit o bucată de teren pe strada Liceului, având garanţia primăriei că în zonă vor fi construite doar locuinţe. Surpriză: nici bine nu au luat autorizaţia de construire că, la zece metri de proprietatea personală, a primit autorizaţie pentru desfăşurarea activităţi industriale societatea ABV Invest. Pentru familia Ciofu a început coşmarul: din cauza mirosului şi a zgomotului au făcut zeci de reclamaţii, fără sorţi de izbândă. Înfuriaţi, anul trecut, şefii societăţii au reclamat faptul că familia Ciofu are montată în curte o fosă septică. De data asta, Garda de Mediu a fost promptă: amendă de 10.000 de lei, fără nici un avertisment, comunicările fiind făcute prin poştă.

Familia Ciofu susţine că totul este o răzbunare, considerându-se singura familie din România care a primit amendă pentru simplul fapt că deţine o fosă în curtea personală. Numai că la nivelul judeţului sunt mii de familii care folosesc aceleaşi echipamente şi Garda de Mediu nu face nimic.

 

Au contestat amenda la instanţă

Familia Ciofu încearcă din răsputeri să anuleze amenda, considerând că se află cu dreptatea în mână. Deja există pe rol un dosar la Judecătoria Iaşi. „Noi am achiziţionat un sistem cu evacuare în dren. L-am luat pentru zece persoane chiar dacă noi locuim şase, să fie mai mare. Nicăieri nu se spune că trebuie autorizaţie. Când au venit de la Garda de Mediu au spus că amendează doar în urma sesizărilor. Am întrebat peste tot: apele uzate pot fi date în sol. Am fost personal la Apele Române şi mi-au spus că trebuie autorizaţie doar dacă desfăşurăm activităţi comerciale. Când a venit Garda de Mediu, ne-au dat direct amenda. Am întrebat la Mediu în Cluj, la Satu-Mare. Mi-au spus că e o prostie”, a precizat Florin Ciofu, hotărât să meargă până la capăt în căutarea dreptăţ
ii.

 

Agenţia de Mediu: „Este o ilegalitate”

Directorul Agenţiei de Protecţia Mediului (APM) Iaşi a precizat că amenda dată de Garda Naţională de Mediu – Comisariatul Judeţean Iaşi nu este legală. „Este o ilegalitate respectiva amendă. Când vine în control ar trebui să fie prezent şi un inspector de la Ape. Multe lucruri nu sunt normale la Garda de Mediu. Este o instituţie separată de Agenţia noastră şi nu putem colabora. Era mai bine când Garda şi Agenţia erau unite”, a precizat Bogdan Davideanu, director APM.

După ce i-a fost adus la cunoştinţă cazul de la Holboca, comisarul-şef de la Garda de Mediu a refuzat să ofere un punct de vedere. „Domnule, sunteţi agresiv. Faceţi o solicitare şi răspund în termenul legal sau mai repede. Nu pot să nu respect procedura”, a spus Gheorghe Băcuşcă, şeful Comisariatului Judeţean.

 

De vină ar fi comercianţii?

Un reprezentant de la Administraţia Bazinală de Apă (ABA) Prut – Bîrlad a explicat că, de fapt, comercianţii de astfel de „fose” induc în eroare clienţii cu privire la necesitatea eliberării unui aviz. Sunt două tipuri de echipamente agreate: bazine vidanjabile şi staţii de epurare (cum are şi familia Ciofu – n.r). „Comercianţii consideră fosele septice ca fiind fără deversare în sol. Ar fi vidanjabile. Sunt compartimentate, au anumite structuri. Însă unele sunt cu evacuare, considerându-se staţie de epurare şi au nevoie de aviz de la noi. Comerciantul nu are niciun interes să ofere prea multe detalii. De bună credinţă, oamenii le exploatează. Probabil sunt multe persoane fizice care nu au cunoştinţă despre aceste lucruri, că trebuie autorizat sau că nu poate fi evacuat în sol orice. La noi vin mai multe firme care cer autorizaţii pentru că nu există canalizare în zona lor. Nu am înregistrat multe persoane fizice pentru că mulţi nici nu ştiu”, a explicat Lăcrămioara Hranici, şef Birou Avize şi Autorizaţii ABA.

 

Vânzător: „Am eu pe toate avizele”

Familia Ciofu a cumpărat staţia de epurare, marca Telcom, în 2012. A costat în jur de 5.000 de lei, fiind furnizată de societatea ieşeană Adirom Consulting SRL. „Nu vă trebuie niciun aviz. Le am eu pe toate. Vă spun sigur. Sunt făcute în Franţa. Doar nu sunt făcute în China sau în Turcia”, asigură Romulus Mironescu, administratorul societăţii.

 

Ecologiştii îl critică pe Băcuşcă

Un reprezentant al Partidului Ecologist Român (PER) Iaşi a acuzat comportamentul abuziv al comisarului Gheorghe Băcuşcă. „Părerea mea este că domnul comisar a dat dovadă de lipsă de fineţe. Nu a dat un avertisment, ci o amendă dispropoţionată pentru o persoană fizică. Mi se pare deplasat, ca să nu spun abuziv. Am îndemnat familia să ceară ajutorul instanţei”, a subliniat Franco Dan Frunzetti, membru PER Iaşi.

 

 Citește și  EXCLUSIV. NAPOLI A MINȚIT: pariurile sale, jucate în România

 

Conflictul Ciofu-ABV Invest

Ciofu a fotografiat pe 10 februarie 2015 cum aveau loc deversări ilegale la fabrică

 

Familia Ciofu, blocată între depozitele ABV Invest încă din 2006, a povestit ce a tras în ultimii ani din cauza societîţii de îmbuteliat vinuri condusă de Vasile Barnea. „Nu puteai dormi noaptea din cauza zgomotului produs de către utilaje. Mirosul era insuportabil pentru că aruncau resturile direct pe pământ. S-a făcut sesizare şi la 112, şi la alte instituţii. Au fost amendaţi după ce, iniţial, au primit avertisment. La sesizarea celor de la ABV, noi am fost amendaţi imediat”, a spus Florin Ciofu. Barnea nu a răspuns la telefon pentru a oferi un punct de vedere asupra situaţiei.

 

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments