Creștere spectaculoasă a dosarelor de construcții ilegale! După schimbările la vârf, brusc inspecția în construcții din cadrul Poliției Locale își face treaba: 8 dosare trimise în instanță doar în ianuarie. În anii anteriori, atâtea dosare se adunau într-un an întreg. Ultimul caz: un balcon hidos, construit la parter de un preot ce locuiește în apartamentul de serviciu al Mitropoliei. Nimeni nu mai este iertat: se cere demolarea în toate cazurile, inclusiv al unui bloc din Baș Ceauș.
Dacă logica creşterii numărului de dosare de desfiinţare de lucrări ilegale depuse la Judecătorie s-ar respecta în continuare, în 2016 ar putea ca numărul acestora să ajungă aproape de 100, în condiţiile în care acum doi ani erau 12 tot anul. Cu 8 dosare depuse numai în luna ianuarie la Judecătoria Iaşi, Serviciul Control Urbanism al Poliţiei Locale lansează un mesaj clar: se construieşte total haotic. „A crescut numărul contravenienţilor, de aceea este mai mare şi numărul dosarelor”, spune reprezentantul Poliţiei Locale despre modificarea statisticii.
Dublarea dosarelor într-un an
7EST l-a prins pe Adrian Ciobanu, fostul șef al Control Urbanism, de la Poliția Locală, că făcea el însuși blocuri
În anul 2014, juriştii Poliţiei Locale au dus în instanţă 12 dosare. „Toate dosarele au fost ca urmare a unei proceduri clare: inspectorii au verificat şi au aplicat o sancţiune, solicitând, în plus, intrarea în legalitate. Cum proprietarii nu au făcut-o, dosarele au ajuns în instanţă, pentru a obţine desfiinţarea lucrărilor ilegale”, ne-a explicat Daniel Ungureanu, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Locale.
În anul 2014, Serviciul Control Urbanism a lucrat cu acelaşi număr de inspectori ca şi în anii care au urmat: 8. În anul 2015, aceiaşi inspectori au constatat mai multe contravenţii decât în anul anterior, dar şi numărul dosarelor pentru desfiinţarea lucrărilor a fost mult mai mare: 25, faţă de 12.
„Numărul dublu de dosare din instanţă nu înseamnă că s-a schimbat ceva în acţiunile noastre, ci înseamnă că au fost constatate mai multe nereguli. Practic, mai multe persoane nu s-au conformat dispoziţiei primite de a intra în legalitate”, a mai spus Daniel Ungureanu. În anul 2014, Poliţia Locală a amendat 96 de persoane juridice sau fizice pentru încălcarea legislaţiei din domeniul avizării construcţiilor. În 2015, numărul celor amendaţi a crescut la 122.
Opt în prima lună
În anul 2016, numărul celor care construiesc cum vor, fără a ţine cont de legislaţie, a fost de opt. Numărul celor prinşi şi amendaţi coincide cu numărul dosarelor ajunse în instanţă, semn că nici unul dintre cei sancţionaţi că au încălcat autorizaţiile de construcţie nu s-a obosit să intre în legalitate.
„Conform legislaţiei actuale din domeniul urbanismului, intrarea în legalitate nu mai este posibilă”, ne-a explicat Marius Ostaficiuc, preşedintele Comisiei de Urbanism a Consiliului Local Iaşi. Dacă până la sfârşitul anului inspectorii de la Control Urbanism ar continua acelaşi ritm de dosare trimise în instanţă, ar ajunge, fără probleme, la 100. „Se lucrează cu acelaşi număr de oameni. Nu se poate spune că au prins ei mai multe cazuri”, a mai spus Daniel Ungureanu, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Locale.
Mitropolia, printre amendaţi
Inspectorii Controlului Urbanism au amendat şi Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, pentru un balcon hidos construit fără autorizaţie la un apartament pe care-l deţine pe strada Carpaţi nr. 7. „Acel apartament este înregistrat pe persoană juridică. În acel caz a fost dispusă intrarea în legalitate, cu termen la 1 martie. Pe 1 martie, dacă această cerinţă nu a fost realizată, dosarul va ajunge în instanţă, pentru demolare”, a mai explicat Daniel Ungureanu.
Serviciul de Urbanism al Primăriei a respins deja intrarea în legalitate în cazul balconului de pe strada Carpaţi 7. „Construire balcon numai sub balcoanele existente fără acces din exterior – intrarea în legalitate prin demolarea părţilor din balcon care depăşesc proiecţia balcoanelor de la etajele superioare”, este scris în decizia Serviciului Urbanism din cadrul Primăriei Iaşi. Cu alte cuvinte, construcţia nu va primi aprobarea până la termenul limită de 1 martie, astfel că cel care locuieşte acolo, preotul Roger Coresciuc, va rămâne fără balcon.
Cazul Dura, în instanţă
Interlopul Dura va rămâne fără blocul construit în Baș Ceauș
Cazul făcut public de 7EST, al unui bloc construit în Tătăraşi, fără nici un fel de acte, a ajuns în instanţă. Dosarul a fost înregistrat pe 28 ianuarie, la Judecătoria Iaşi. Inspectorii i-au amendat, pentru prima dată, pe Ioan şi Cătălina Margareta Dura, cu 5.000 de lei, pe 18 august. După aceea, cei doi au continuat lucrările la bloc, deşi nu aveau nici un fel de autorizaţie. În luna septembrie, inspectorii au verificat din nou şantierul şi au constatat că încă se lucrează, tot fără autorizaţie. Cazul a fost trimis la Parchet şi, la începutul anului, după ce proprietarii nu au obţinut intrarea în legalitate, dosarul pentru demolare a ajuns în instanţă. Între timp, soţii Dura au finalizat blocul, dar există şanse mari ca acesta să fie dărâmat.
Citește și Povestea se repetă. Fondul de „pomeni” crește în anii electorali precum cozonacul
Dosarele de demolare de-a lungul anilor
- 2010 – un dosar
- 2011 – 4 dosare
- 2012 – 15 dosare
- 2013 – 18 dosare
- 2014 – 12 dosare
- 2015 – 25 dosare
- Ianuarie 2016 – 8 dosare