Preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Dacian Cioloş participă joi la prezentarea raportului anual al Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Prezentarea bilanţului DNA pe anul trecut va avea loc începând cu ora 11,00, la Cercul Militar.
Activitatea DNA a fost marcată în anul 2015 de o serie de „premiere” pentru Justiţia din România: anchetarea şi ulterior trimiterea în judecată a unui prim-ministru în funcţie – Victor Ponta şi reţinerea unui judecător al Curţii Constituţionale – Toni Greblă şi a primarului Capitalei, Sorin Oprescu.
Totodată, anul trecut, s-a înregistrat cel mai mare număr de demnitari trimişi în judecată şi s-a cerut încuviinţarea pentru reţinerea şi arestarea preventivă a unui ministru în funcţie – ministrul Finanţelor, Darius Vâlcov. În 2015 au fost reţinuţi şi trei primari de sector din Capitală – Marian Vanghelie (sectorul 5), Andrei Chiliman (sectorul 1) şi Cristian Popescu Piedone (sectorul 4).
„Între persoanele trimise în judecată până la data de 30 noiembrie (11 luni ale anului 2015) figurează patru persoane care au deţinut funcţia de ministru, 20 actuali sau foşti membri ai Parlamentului, 24 de persoane cu funcţie de autoritate la nivel local (14 primari de municipii, nouă preşedinţi de consilii judeţene şi un prefect), precum şi o persoană care, la data trimiterii în judecată, deţinea funcţia de prim-ministru. Au existat situaţii în care aceeaşi persoană, având una din funcţiile sus menţionate, a fost trimisă în judecată în dosare diferite. Din estimările preliminare, comparativ cu anii precedenţi, reiese că este cel mai mare număr de demnitari trimişi în judecată în decursul unui an. Potrivit estimărilor aferente celor 11 luni ale acestui an, rata de condamnare în dosarele DNA se menţine la nivelul de 90%, ceea ce arată calitatea probaţiunii pe care se construiesc cauzele penale, precum şi profesionalismul procurorilor care lucrează la DNA”, potrivit unei informări a DNA.
Bilanțul Direcției Naționale Anticorupție – instituția-fanion pentru justiția din România, a cărei activitate a fost în repetate rânduri remarcată în rapoartele MCV, dar și de ambasade occidentale, în special cea americană – intervine în condițiile în care mandatul de trei ani al Laurei Codruța Kovesi la conducerea DNA se apropie de sfârșit.
(Sursa: radioiasi.ro)