FOTO. Un constănțean și-a plătit rata la creditul în franci elvețieni cu găleți de monede

0
117

Rata în franci elveţieni este grea… la propriu. A demonstrat-o un constănţean care a mers ieri la bancă să-şi achite datoria cu două găleţi pline cu opt mii de monede de câte 10 şi 50 de bani. A plătit astfel 2100 de lei. Trei ore le-a luat angajaţilor băncii să numere fiecare bănuţ.

„Nu găsim o cale de conversie a acestui credit care s-a dublat în șapte ani de zile și am recurs la această măsură să aduc banii și o să încerc lună de lună să plătesc astfel. Nu am crezut niciodată că o să dau tot salariul pe o rată, astfel încât să tăiem de la gura copiilor mâncare, excursii și altele”, a declarat George Mihalache.

PROTEST. Un constănțean și-a plătit rata la creditul în franci elvețieni cu monede de 10 și 50 de bani - FOTO

George Manolache este doar unul dintre cei peste 150.000 de români care au credite în franci elvețieni. În urmă cu opt ani, constănțeanul s-a gândit să facă un împrumut la bancă pentru a-și cumpăra o casă. La recomandarea reprezentanților instituției, a luat un credit în franci elvețieni. Pe atunci, ce-i drept, moneda din Țara Cantoanelor avea o cotație bună. Valora puțin peste 2 lei.

 

„Inițial, rata era undeva la 1.600 de lei, acum un franc este 4 și ceva, ar trebui să plătesc vreo 3 mii și ceva. Am câștigat un proces cu ei. Am recuperat 11.000 de franci, iar acum rata e undeva la 650 de franci, vreo 2.500 de ron“, a spus bărbatul.

Disperat că nu mai poate face față ratelor și supărat că autoritățile nu mișcă un deget pentru a-i ajuta pe cei aflați în situația lui, omul a decis să-și plătească datoria într-un mod inedit. A umplut două găleți cu monede de 10 și 50 de bani și s-a prezentat la ghișeul băncii. Protestul său nu le-a căzut bine angajaților instituției.

 

Și dacă ținem cont că bărbatul nu a achitat nici jumătate din creditul de 115.000 de franci luat pe o perioadă de 25 de ani, protestul său le va pune cu siguranță nervii la încercare angajaților băncii mult timp de acum încolo. Și să nu credeți că îi este greu să facă rost de muntele de monede. Constănțeanul lucrează la o firmă care se ocupă de automate de cafea.

 

La începutul lunii februarie, un bărbat din Timișoara și-a plătit rata în franci elvețieni tot cu o pungă plină cu monede de 10 și de 50 de bani. Criza monedei din Țara Cantoanelor a început pe 15 ianuarie când francul a crescut brusc de la 3 lei și 74 de bani la 4 lei și 32 de bani. În următoarele zile a atins record după record și a ajuns chiar la o valoare de 4 lei și 58 de bani pe 23 ianuarie.

 

 

(Sursa: reporterntv.ro)

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments