Tupeu incredibil: patronul unei firme-căpuşă se laudă cu investitorii pe care a vrut să-i aducă la Fortus. Afacerea Antares-Fortus, întinsă pe aproape 10 ani, avea următoarea reţetă: firma livra orice, de la lopeţi la feroaliaje, produsele se înregistrau în magazie şi apoi se încasau banii. Întrebarea în acest caz este dacă toate materialele livrate au existat cu adevărat. Antares lucra exclusiv cu Fortus, iar patronul şi directorul Chişcă sunt prieteni la cataramă.
Una dintre firmele acuzate de foştii administratori judiciari ai Fortus că ar fi încheiat contracte dubioase este Antares International SRL, firmă patronată de Maria Florea, medic primar pediatrie la Spitalul de Copii „Sf. Maria“, şi administrată de soțul ei, Cristian Florea.
Potrivit administratorilor judiciari, Antares International SRL Iaşi a crescut numărul livrărilor către Fortus cu 500% în 2008 faţă de 2007, iar conform datelor de la Ministerul Finanţelor Publice, cifra de afaceri anuală este mai mică decât vânzările totale către Fortus.
Explicaţia găsită de Gheorghe Chişcă este: „Am fost căutat prin toate buzunarele. Dacă există dovezi împotriva mea, de ce nu se face o plângere penală?!“
Un furnizor şi atât
Directorul de la Fortus consideră că nu a fost nimic necurat la mijloc şi că Antares International a fost doar unul dintre furnizori.
„Fortus a avut relaţii comerciale cu firma Antares International şi în perioada în care eu nu am mai fost la Fortus. Eu, personal, nu am nicio legătură cu domnul Florea şi firma Antares. S-a lucrat cu Antares pentru că preţurile erau mai mici decât la alte firme, iar plata cât mai târziu. De la ei luam tablă, feroaliaje, scule… Cine are vreun dubiu să verifice lista de achiziţii din contabilitate“, susţine Gheorghe Chişcă.
La Chişcă în birou se stă îmbrăcat, că nu mai este căldură, dar ambiţiile directorului Fortus sunt nemăsurate
Maşină cumpărată de Chişcă de la Florea
Deşi susţine că nu are nicio legătură cu Cristian Florea, directorul de la Fortus a cumpărat un autoturism marca Mercedes în 2009, pentru fiul său.
„Da, am luat maşina de la Florea. Eu mă ştiu cu multă lume. Care e problema? Puteam să iau maşina de la altcineva. A fost un contract de vânzare – cumpărare, totul a fost la vedere“, explică Chişcă.
Acelaşi lucru îl susţine şi Florea: „Eu am avut accident cu acea maşină şi am decis s-o vând. Atunci mi-a spus domnul Chişcă să i-o vând lui. Când i-am vândut-o, chiar i-am spus să aibă grijă că are ceva probleme cu stabilitatea în curbe în urma accidentului. A fost un act de vânzare-cumpărare.“
„Cine să vină la licitaţii?!“
În ceea ce priveşte contractele semnate cu Fortus în perioada 2007-2010, Florea susţine că nu a fost nimic ilegal şi că în multe cazuri nu s-au făcut licitaţii pentru că nu ar fi venit nimeni, cu excepţia lui.
„Licitaţii? Cine să vină la licitaţii?! Ei să zică «mersi» că le dădeam eu ce aveau nevoie, pentru că preţurile erau mici, iar plata se făcea, când se făcea. Unde găseau ei alt prost?! Eu în urma contractelor cu Fortus am rămas cu o sumă mare de recuperat. Eu i-am tot ajutat pentru că am sperat că lucrurile vor merge bine şi că îmi voi recupera şi eu banii. Acum n-aş mai fi dispus să fac afaceri cu ei“, precizează Cristian Florea.
Spaniol interesat să dea 60 de milioane de euro
Directorul general al firmei Antares International susţine că, de-a lungul timpului, a adus mai multe persoane interesate să cumpere Fortus, dar acest lucru nu a fost posibil: „Au fost persoane interesate să ia Fortus. Chiar eu am adus o dată un afacerist din Spania care voia să dea 60 de milioane de euro, dar nu s-a putut din cauza administratorului judiciar. Interese au fost şi din partea unei firme americane, dar acolo niciodată nu se ştia cine ia decizia.“
Chişcă nu poate explica marele tun cu podul dat gratis
Acuzat de Remus Vulpescu, actualul administrator judiciar, că a tăiat un pod feroviar, fără să obţină vreun ban, directorul Gheorghe Chişcă se pierde în explicaţii.
„Noi nu am avut capacitatea să tăiem podul. La licitaţia pentru tăierea podului, în 2013, Estrom a cerut 127.570 de lei (fără TVA), Construcţii Feroviare Moldova – 166.102 (fără TVA) şi Colect Metal – 105.000 de lei (fără TVA). Colect Metal l-a dezmembrat şi şi-au luat fierul vechi, la preţul care era atunci. Noi nu am mai dat banii pentru tăierea podului, nu am pierdut! Eu am prezentat materialul legat de tăierea podului la AVAS în 2015 şi putea să facă sesizare penală. Oricine poate proba că a fost un prejudiciu să facă plângere penală!“, zice Chişcă.
Un Mercedes C200 a fost parcat de patronul Antares în faţa casei lui Chişcă şi acolo a rămas
Nici vânzarea vagoanelor nu poate fi explicată
Şi neplata celei de-a treia tranşe la vânzarea a 31 de vagoane către Colect Metal îl pune în dificultate pe Chişcă: „A treia tranşă s-a redirecţionat către Neptun pentru plata energiei. Din suma luată de la Colect Metal, 58,7% s-a dus la plata salariilor, 4,6% pentru rezolvarea unor probleme curente şi 36,7% pentru o factură la energie. Această ultimă sumă a intrat din contul lui Buzincu“, menţionează Chişcă, după care spune iar că toţi banii au intrat în contul Fortus, în ciuda celor recunoscute chiar de patronul de la Colect Metal, Gheorghe Buzincu, ce spune că ultima plată s-a făcut direct către Neptun SA.
Îl denigrează pe Maricel Popa
Gheorghe Chişcă consideră că Maricel Popa a minţit în momentul în care a susţinut că el a fost iniţiatorul proiectului parcului tehnologic la Fortus.
„În 2012, Consiliul Judeţean a făcut adresă către AVAS să infiinţeze un parc industrial. Mai sunt alte două adrese în care cere acelaşi lucru. Potrivit planului de reorganizare, valorificare pot face doar administratorii judiciari. Rezultă că eu nu am valorificat nimic, cum a spus domnul Popa. Mai mult, am solicitat de mai multe ori, în 2013, conversia creanţei comerciale în acţiuni, divizarea şi darea în plată. Deci nu poate spune domnul Popa că a cerut el aceste lucruri în 2014“, zice Chişcă.
Citeşte şi Capitalism mafiot la Miroslava. Bun venit în ghetoul Green Residence, condus de tata Niţă şi fiul!
Despre Vulpescu: „Administratorul special – hârtie igienică“
Chişcă vorbeşte în termini plastici şi despre administratorul judiciar Remus Vulpescu: „Administratorul special are rolul hârtiei igienice! Face zgomot şi cam atât. Domnul Vulpescu reprezintă interesul acţionarilor,
adică o valorificare coerentă, acoperirea creanţelor şi ce ar rămâne ar fi distribuit acţionarilor. Schimbarea administratorulu special s-a făcut în ideea de a tăia ţeava adreselor către instituţii. Dar asta nu m-a oprit să mă adresez DNA şi SRI.“