Cinci firme româneşti au dreptul să producă Salamul de Sibiu pe baza reţetei tradiţionale, a spus purtătorul de cuvânt al Guvernului.
Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al Guvernului, a anunţat că s-au mâncat sandviciuri cu Salam de Sibiu la şedinţa extraordinară de Guvern la care s-a aprobat Ordonanţa de Urgenţă privind interceptările, tocmai pentru a se marca faptul că astăzi s-a obţinut statutul de marcă cu indicaţie geografică pentru acest produs.
„Sunt cinci firme care au acest drept de a-l produce pe baza rețetei tradiționale și am vrut să marcăm împreună momentul, dacă și-așa ne-a prins seara până la ora asta în clădirea Guvernului”, le-a spus Dan Suciu jurnaliștilor.
Cele cinci firme care au dreptul să producă Salamul de Sibiu sunt Agricola Bacău, Aldis, H&E Reinert, Salsi și Scandia România.
Ulterior, la Asociația Producătorilor de Salam de Sibiu a aderat și CrisTim.
Salamul de Sibiu este al doilea produs românesc recunoscut la nivel european, după Magiunul de Prune Topoloveni în anul 2011. Potrivit autorităților, urmează ca în curând să fie recunoscută și Telemeaua de Ibănești.
Potrivit datelor MADR, la nivel mondial sunt garantate 1.427 de produse tradiționale, din care UE deține 1.404. Cele mai multe produse protejate le deține Italia (296), Franța (243), Spania (205), Portugalia (139), Grecia (106) și Germania (96).
(Sursa: digi24.ro)