12 martie – Ziua Gărzii Naționale de Mediu. Evenimente importante la Iași și în toată ţara

0
108

Ziua Gărzii Nationale de Mediu este sărbătorită în fiecare an, pe 12 Martie, datã care a fost stabilită prin Ordinul de ministru nr. 224 din 27 februarie 2007. Începând din 2003, când a fost înfiinţată, Garda Nationalã de Mediu functioneazã ca un corp specializat de inspecţie şi control cu atribuţii în domeniul protecţiei mediului, care îndeplineşte un rol activ în prevenirea şi limitarea ameninţărilor de ordin ecologic.

Creșterea numărului de factori care poluează mediul, a actelor și faptelor infracționale la adresa fondului forestier și cinegetic, precum și creșterea agresivității autorilor acestora au impus luarea unor măsuri pentru conservarea resurselor naturale și pentru asigurarea unui mediu sănătos. Astfel, în martie 2003, Guvernul României a înființat Garda Națională de Mediu, corp specializat de inspecție și control, care urmărește respectarea legii în scopul prevenirii și descurajării fenomenelor infracționale. Garda Națională de Mediu este o instituție publică și funcționează ca organ de specialitate al administrației publice centrale. Totodată, Garda Națională de Mediu coordonează Corpul Voluntarilor de Mediu. Prin Ordinul nr. 224 din 27 februarie 2007, data de 12 martie a fost declarată ”Ziua Gărzii Naționale de Mediu”.

De Ziua Gărzii Naționale de Mediu au loc evenimente care promovează un mediu sănătos și echilibrat ecologic, precum și îmbunătățirea permanentă a stării factorilor de mediu și implementarea normelor europene pentru protejarea mediului.

Anul acesta, Ziua Gãrzii Nationale de Mediu va fi marcatã, la nivelul comisariatelor judetene ale GNM din întreaga tarã, prin actiuni de informare, constientizare si educatie ecologicã, dar si prin activitãti menite sã încurajeze formarea unei atitudini responsabile a cetãtenilor fatã de mediul înconjurãtor. Astfel, în majoritatea comisariatelor judetene ale GNM vor fi organizate actiuni de educatie ecologicã, în colaborare cu Inspectoratele scolare si cu unitãtile de învatãmânt de la nivel local, actiuni în cadrul cãrora copiii si elevii vor fi informati despre importanta protejãrii mediului si despre activitatea pe care o desfãsoarã GNM în scopul prevenirii riscurilor si al limitãrii amenintãrilor de ordin ecologic. Totodatã, în judetele Arad, Sãlaj, Iași si Satu Mare vor fi organizate conferinte si dezbateri privind situatia spatiilor verzi, ariile naturale protejate si colectarea selectivã a deseurilor.

În judetele Mures si Suceava, comisarii GNM vor planta puieti împreunã cu elevii Scolii Generale din Senereus – Mures, respectiv cu cei ai Scolii Gimnaziale „Ion Creangã” din Suceava. De asemenea, în judetul Bacãu, în zona Dealu Osoiu – Moinesti, comisarii GNM vor participa la o actiune de plantare de salcâmi, care vizeazã o suprafatã de 2 ha. Tot pentru a marca Ziua Gãrzii Nationale de Mediu, comisarii de mediu vor organiza actiuni de ecologizare care vor avea loc în judetele Bacãu (Situl Natura 2000 Buhusi-Siret) si Vaslui (în zona Lacului Delea).

În judetele Neamt, Arges si Buzãu se vor desfãsura campanii de informare prin distribuirea de fluturasi si pliante privind activitatea GNM, iar la Timisoara, în data de 12 Martie, va fi organizatã „Ziua portilor deschise la GNM – Comisariatul Judetean Timis”.

 

 

(Sursa: b365.ro)

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments