Nouă persoane din Iaşi au fost trimise în judecată de DIICOT Iaşi fiind acuzate că au racolat mai multe fete din centrele de plasament, pe care le puneau să se prostitueze. Pe lista celor deferiţi justiţiei se numără şi două foste beneficiare ale sistemului de protecţie, al căror rol era de a racola victimele. Proxeneţii aveau metode proprii de a ţine evidenţa prostituatelor: le treceau numele pe un caiet, iar în dreptul lor scriau profitu. Una dintre minore a rămas însărcinată şi a fost forţată să întrerupă sarcina. Multe dintre prostituate proveneau de la Centrul de Plasament „Ion Holban”.
Caz terifiant finalizat de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Crimă şi Organizată din Iaşi. O grupare specializată în trafic de carne vie a fost deferită justiţiei, după ce mai multe fete din centrele de plasament au fost identificate printre victime. Nouă persoane, printre care şi două fete ce în trecut au fost instituţionalizate, au fost trimise în judecată. Procurorii au identificat în cursul anchetei nu mai puţin de 14 victime, majoritatea minore orfane, scrie Ziarul de Iași.
Cum erau racolate fetele
Potrivit rechizitoriului, afacerea de trafic de carne vie a fost pusă pe picioare, în martie 2015, de către Neculai Ursache şi Gheorghiţă Alexandru Lungu. Ulterior, la reţea au aderat Claudiu Lupu, Adrian Nica, Marian Bonciu, Răzvan Ionuţ Lungu, Iulius Paul Hotin, precum şi Cătălina Mihaela Romaniuc şi Sunita Roman. Ultimele două fuseseră în trecut instituţionalizate în centrele Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Iaşi. Ele aveau rolul de a identifica fetele vulnerabile din centrele de plasament în care locuiseră în trecut, şi de a le determina pe minore să devină prostituate. Majoritatea victimelor aveau între 13 şi 17 ani, aveau un grad redus de educaţie şi, în anumite cazuri, probleme de ordin psihic.
Procurorii au precizat că una dintre unităţile din care au fost racolate mai multe victime este Centrul de Plasament „Ion Holban”. Potrivit DIICOT, care citează un raport al DGASPC, spun că majoritatea victimelor racolate de acolo “înregistrează tulburări de comportament, părăsesc în mod frecvent instituţia, se expun la anturaje cu potenţial infracţional care le pun în pericol integritatea fizică, psihică şi morală, prezintă un risc crescut de abuz (…) prezintă gândire predominant reproductivă, dificultăţi în operaţiile de sinteza, analiză, gândire critică slab dezvoltată, uşor de manipulat, imaginaţie cu elemente de mitomanie (pe fondul regresiei de tip infantil), insecuritate afectivă, sentiment de abandon afectiv, simt nevoia de siguranţă şi protecţie”.
Metoda „Loverboy”
De nevoia de siguranţă şi protecţie au profitat şi proxeneţii din acest caz. Unele dintre victime erau atrase în industria sexului pe bani de către traficanţi care le determinau să se îndrăgostească de ei, după care le exploatau.
Citește mai multe pe Ziarul de Iași