Spitalul Regional, secretul scandalului: taxe, impozite, vânzări de terenuri

0
779
Așa arăta macheta ultimului studiu de fezabilitate pentru Spitalul Regional
În sfârșit, șefii Primăriei spun că s-au hotărât: Spitalul Regional va fi lângă Era. Hopa, Niță se opune! După lupte seculare, din cele cinci locuri propuse pentru Spitalul Regional a rămas doar unul: lângă Complexul Era, în Valea Lupului. Dar Primăria Miroslava deja a deschis litigiul, Iașul împiedicându-se iar singur.  Miza: taxele locale dar și creșterea valorii terenului în zonă pentru rechinii imobiliari. Din salarii și alte afaceri conexe, o primărie poate câștiga milioane de euro pe an.

 De la cinci amplasamente posibile pentru Spitalul Regional de Urgenţe înaintate de Municipiuli Iaşi şi unul adus în discuţie de Primăria Miroslava, s-a ajuns, în sfârşit, un proiect pe un singur teren, lângă Complexul Comercial Era. Propunerea a fost înaintată Ministerului Sănătăţii, pentru promovarea investiţiei care aşteaptă de aproape 10 ani, dar ar putea fi blocată juridic de către Primăria Miroslava. Primarul Dan Niţă susţine că terenul pe care ar urma să fie construit spitalul ar aparţine instituţiei pe care o conduce, nicidecum Iaşului sau comunei Valea Lupului, care au semnat un parteneriat. Care sunt interesele legate de acel teren? Pe teritoriul cui se face spitalul, acela primeşte defalcări din impozite şi taxe, impozite pe clădiri, investitori care deschid afaceri legate de noua unitate medicală.

 

Primăria Iaşi: avem amplasament

Primăria Iaşi a semnat un protocol cu Primăria Valea Lupului, trecut deja prin consiliul local al comunei, prin care cele două localităţi se înţeleg să dezvolte împreună proiectul spitalului regional, inclusiv cu terenul necesar. „Avem hotărâre de CL la Valea Lupului şi în baza acelui protocol am înaintat propunerea noastră finală Ministerului Sănătăţii cu privire la locaţie. Spitalul are nevoie de 12.43 ha de teren şi acesta este pe raza comunei Valea Lupului, la Complexul Era”, ne-a spus Sebastian Buraga, purtătorul de cuvânt al Primăriei Iaşi.

Iniţial, Primăria a avut nu mai puţin de cinci locaţii posibile: Moara de Vânt, Trei Fântâni, curtea Spitalului Sf. Spiridon, zona Antibiotice, Complex Era. Ultima variantă a fost considerată cea mai potrivită, având teren liber de mari dimensiuni, acces rapid la şosea, acces rapid la un depozit de medicamente. ”Aşteptăm răspunsul Ministerului Sănătăţii. Am trimis deja şase adrese referitoare la amplasament, nu am primit răspunsuri”, a mai spus Sebastian Buraga.

 

Primăria Miroslava contestă

 Trasat, terenul pentru Spitalul Regional, aflat în litigiu între Miroslava și Valea Lupului

 

Conducerea Primăriei Miroslava contestă amplasarea spitalului pe terenul de la Era, spunând că acesta nu aparţine nici Primăriei Iaşi, nici Primăriei Valea Lupului. „Primăria Iaşi nu are acte pe acel teren, noi avem. Dacă este ales acest teren eu sunt dispus să-l cedez, dar trebuie o hotărâre de consiliu local în acest sens”, spune primarul din Miroslava, Dan Niţă.

Acesta susţine că nu blochează proiectul spitalului, ci doreşte respectarea unor reguli. „Dan Niţă procedează corect anunţând o problemă cu terenul. De altfel, nu se pune problema să blocheze acest proiect. Trebuie lămurită juridic problema dintre localităţile implicate, pentru că există finaţare şi spitalul va fi făcut.SUnt deja cei 320 de milioande de euro pentru 3 spitale regionale, la care se adaugă 50 de milioane de euro pentru dotarea spitalului de la Iaşi”, ne-a spus deputatul Petru Movilă. Acesta spune că a existat şi o a şasea propuenre de locaţie la dosar, din partea Primăriei Miroslava. „Au indicat un teren de la Valea Ursului”, ne-a mai spus Petru Movilă.

 

Interese economice uriaşe

Deputatul Petru Movilă trage spuza tot pe Fortus: el spune că acolo era cel mai bun amplasament pentru Spitalul Regional

 

Ce motiv ar avea Primăria Mirolsava să încerce atragerea spitalului pe teritoriul său? Impozite şi taxe locale şi defalcări din impozitele şi taxele colectate de stat, la care se adaugă afacerile realizate în zona spitalului. „Pe lângă nişte clădiri noi şi mari impozitate local vin acolo şi angajaţii, nu se ştie câţi vor fi exact, dar undeva la 1.000 de persoane, care în timpul unei zile consumă. Asta va dezvolta afacerile paralele, dar şi infrastructura. Este o instituţie de prestigiu pentru Iaşi”, ne-a mai spus Petru Movilă.

„Nu ştiu dacă se poate vorbi acum despre mari proprietari în zonă. Sunt, în schimb, foarte mulţi proprietari de suprafeţe mici. Sunt, fără exagerare, câteva sute de oameni care au fâşii de 1.000-5.000 de mp de teren acolo. Sunt, împreună, proprietarii a aproximativ 200 de hectare de teren în acea zonă”, ne-a explicat omul de afaceri Bogdan Cihodaru, investitor imobiliar.

 

Citește și   STUPEFIANT! Pentru Iaşi NU MAI participă la alegeri! Asistăm la un atentat politic pus la cale de Tomaşeschi  

 

 Proiect din 2007

În 2007, Eugen Nicolaescu, ministrul Sănătăţii, a vorbit pentru prima dată despre necesitatea înfiinţării a două spitale regionale de urgenţă, moderne, la Cluj Napoca şi Iaşi. Celor două locaţii li s-a adăugat, ulterior, Craiova. După opt ani, în anul 2015, Spitalul Regional de Urgenţe Moldova nu era decât un dosar pentru care Ministerul Sănăătţii cheltuise deja milioane de euro pentru studii de fezabilitate. Faţă de anul trecut, în acest an Ministerul Sănătăţii susţine că are fondurile destinate celor trei unităţi medicale moderne, în bugetul 2016-2020.

 

 

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments