Părinţi iresponsabili. Carnea este principala cauză a îmbolnăvirii copiilor internaţi vineri la „Marie Curie”

0
113

Carnea este cauza îmbolnăvirii celor doi bebeluşi din Feteşti internaţi vineri la spitalul „Marie Curie” cu sindrom hemolitic uremic (SHU), spun medicii de acolo. Băiețelul de șase luni a mâncat supă din „picioare de pui”, iar fetiței i s-au dat, la șapte luni, sarmale.

 

„Boala se leagă de felul în care dăm să mănânce copiilor – ce le dăm să mănânce, cum pregătim alimentele – și că un părinte, bunic, aparținător, e extrem de responsabil de viața copilului. Nici nu mai contează de unde provenea carnea. E foarte grav că un copil de șapte luni primește carne. Contează ce primesc acești copii ca alimentație, cum sunt pregătite alimentele, cum sunt spălate fructele și legumele, ce fel de apă primesc, cu ce apă se spală fructele și legumele, cum e laptele – pasteurizat sau nu – cum sunt preparatele din lapte”, a arătat dr. Mihaela Bălgrădean, șefa secției de Nefrologie de la „Marie Curie”. 

 

Băiatul – pe care medicul l-a numit generic „cazul Supiță” – are o evoluţie mai bună, în timp ce fetiţa – cazul „Sărmăluță” este în continuare în stare gravă, face dializă și pentru ea urmează „un drum lung de-acum încolo”, a precizat dr. Bălgrădean.

 

Băiețelul de șase luni a stat internat trei ore la Feteți, apoi a fost transferat la Institutul pentru Ocrotirea Mamei și Copilului din Capitală, unde a stat internat șapte zile. A plecat cu diagonostic de enterocolită. Între timp, la el a crescut și un rotavirus. Inițial, cazul a fost privit ca enterocolită cu rotavirus. Al doilea copil a stat internat trei zile la spitlaul din Fetești și este bolnav cam de șapte zile, deci boala avea 7-14 zile de evoluție în momentul în care a fost transferat, vineri, la Marie Curie, a precizat șefa secției de Nefrologie.

 

„E vorba de educația sanitară pe care o primesc acești copii în familii”, a insistat medicul. „Sunt familii obișnuite, probabil oameni extrem de ocupați. Nu se ocupă doar părinții de copil, ci și bunicii. Fiecare mai bine cu câte o parte a poveștii. (…) Poate (ar trebui) o anchetă epidemiologică în familie apropo de cum învățau să-și alimenteze copiii. Nu în jurul familiei, în interior”, a subliniat ea.

 

De la sfârşitul lui ianuarie şi până acum, 16 copii cu sindrom hemolitic uremic au ajuns la „Marie Curie”, majoritatea din județul Argeș. Din păcate, trei dintre ei s-au stins, în ciuda eforturilor medicilor.

 

(Sursa: digi24.ro)

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments