Bucureşti, Timişoara, Craiova au început cruciada anti-plagiat. La Iaşi, Gavrilovici se face că plouă. Unic: spre deosebire de alte universităţi, „Cuza” nu poate analiza plagiate decât dacă există o sesizare. Regulamentul Comisiei de Etică exclude sesizarea din oficiu!
Două subiecte care zguduie spaţiul public de mai multă vreme nu au deloc în mijlocul discuţiilor Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”. Ba dimpotrivă, se pare că există o alegere deliberată de a evita aceste teme: plagiatele şi recomandările semnate de profesori pentru scriitori din puşcării.
Prevedere absurdă
7EST a semnalat anul trecut, cu dovezi, faptul că lucrarea de doctorat de la Economie a fostului director din Primărie, Cosmin Coman, şi un articol al şefului Poliţiei Rutiere, Liviu Zanfirescu, erau suspecte de plagiat. Şi cel de-al doilea a devenit doctor la „Cuza”, dar în domeniul Sociologie.
În timpul documentărilor, unul dintre cei chestionaţi a fost şeful Comisiei de Etică de la această universitate, conf. univ. Ovidiu Gavrilovici. La mai multe luni după publicarea investigaţiilor, acesta recunoaşte nonşalant că pe rolul comisiei pe care o conduce nu există în analiză aceste cazuri.
Adevăraţii cercetători de la „Cuza” ar trebui să fie revoltaţi de compromisurile instituţiei
Motivul: „Există un regulament pe site-ul Universităţii şi dăm curs acestui regulament. Documentul impune ca această comisie să se ocupe de sesizări scrise legate de încălcări ale codului de etică din partea unor membri ai comunităţii. Sesizările pot fi depuse la Comisie, în şedinţa care urmează sunt analizate şi, ulterior, este începută o anchetă sau nu. Comisia nu începe anchete din oficiu”, a explicat Gavrilovici.
91 de pagini copiate
Fostul director de programe europene din cadrul Primăriei, Cosmin Coman, ar fi plagiat o treime din teza sa de doctorat, în urmă cu 12 ani. Lucrarea, care are 314 pagini, ar fi avut cel puţin 91 de pagini copiate integral de la alţi autori, fără a cita sursele. Cel mai plagiat autor a fost profesorul Ştefan Prutianu, de la care ar fi preluat 22 de pagini. În baza doctoratului, Coman a primit, timp de 6 ani, 15% în plus la salariu.
Citeşte şi Doctoratul lui Coman, un coșmar: 100 de pagini furate cuvânt cu cuvânt
Comisarul-şef Liviu Zanfirescu ar fi copiat o parte a unui articol pe care l-a publicat în timpul lucrării sale de doctorat. Zanfirescu a prezentat, în 2011, articolul „Traficul de Fiinţe Umane ca Fenomen. De la Trupul Sacru, la Trupul Marfă“ în cadrul unei conferinţe internaţionale. În acelaşi an materialul a fost publicat în volumul manifestării, „Logos, Universality, Mentality, Education, Novelty“ (Vol. 3, Editura Lumen, 2011, pp. 351-370). Zanfirescu s-a apărat spunând că ar fi citat sursele.
Pentru plagiatori, şeful Comisiei de Etică de la Universitatea Bucureşti, Marian Popescu, este un adevărat „Vlad Ţepeş”
Cum este la alţii
Universitatea Bucureşti a câştigat un imens prestigiu după ce s-a implicat în demascarea unor plagiate, aşa cum a fost cel al fostului premier Victor Ponta. O poziţie intransigentă a avut aceeaşi instituţie şi după publicarea listelor cu profesori care au dat recomandări scriitorilor din puşcării. Şi alte universităţi din ţară au făcut public faptul că investighează condiţiile în care profesorii lor au semnat astfel de hârtii. „Cuza” nu a avut nici o poziţie publică faţă de acest subiect, deşi mai multe cadre didactice de aici au fost implicate în astfel de inginerii academice. O posibilă explicaţie este prezenţa, la acel moment, la conducerea universităţii, a lui Vasile Işan, membru, în 2010, în comisia de doctorat a asistentului universitar Felix Jităreanu de la Agronomie, posesorul unui doctorat plin de fragmente suspecte de plagiat.