VIDEO. Vicele Surdu, probleme cu Garda de Mediu. Un salcâm monument al naturii curăţat cu excavatorul îi periclitează investiţia

0
134

Inspectorii Gărzii de Mediu Iaşi verifică modul în care un monument al naturii a fost ciopârţit cu o cupă a unui excavator.

 

O înregistrare video cu momentul în care, pe str. Lascăr Catargi nr. 48, un muncitor îndepărtează cu un excavator mai multe crengi ale unui salcâm japonez în vârstă de aproape 110 ani i-a convins pe. La adresa menţionată este implementat un proiect imobiliar al unei firme la care este asociat viceprimarul Gabriel Surdu (Ter­ramold Invest).

 

„Ne-am autosesizat din presă şi facem verificări“, a declarat pentru “Ziarul de Iaşi” comisarul şef Gheorghe Bacuşcă, şeful Gărzii de Mediu Iaşi.

 

Prins cu mâţa-n sac de filmările apărute în presă, Surdu a precizat că nu ştie despre in­tervenţia la salcâm înainte de tăiere. „Din ce cunosc eu, toate documentele care au stat la baza muncii în şantier pe Lascăr Catargi au fost legale şi corecte. Nu-şi permitea nimeni să marcheze acel copac dacă nu erau documente“, a comentat Gabriel Surdu.

 

 

 

Salcâmul a intrat în atenţia Gărzii de Mediu încă din data de 2 februarie 2016, când un grup de cetăţeni din zonă a reclamat faptul că de pe arborele monument al naturii a dispărut plăcuţa care atesta faptul că salcâmul este monument al naturii.

 

„Aspectele sesizate se confirmă. (…) În urma controlului s-a dispus societăţii rea­lizarea unui panou informativ pentru marcarea evidentă a arborelui, pe care îl va monta pe sol, în vecinătatea bazei ar­borelui şi care va cuprinde denumirea speciei, vârsta exemplarului, statutul de monument al naturii şi dobândirea acestuia“, se arată în răspunsul trimis cetăţe­nilor de Garda de Mediu în data de 10 fe­bruarie.

 

Pe înregistrarea video publicată săptămâna trecută, plăcuţa invocată de cetăţeni era montată. Ulterior, la mijlocul lunii februarie, copacul a fost tăiat, fiind emis şi un aviz al Academiei Române în acest sens.

 

Citeşte şi Afacerea viceprimarului Surdu revoltă vecinii, Protecţia Mediului şi dendrologii

 

Preşedintele Subcomisiei Monu­mente ale Naturii din cadrul Academiei Române, prof. dr. Constantin Toma, a declarat că nu a existat un aviz pentru îndepărtarea unor crengi ale salcâmului cu excavatorul. El a adăugat că o intervenţie cu o cupă de excavator la salcâmul japonez „nu este normală“. „Eu nu am ştiut nimic despre această intervenţie“, a precizat Toma.

 

În schimb, el a precizat că tăierea ulterioară a copacului, la mijlocul lunii februarie, a primit aviz favorabil de la comisie.

 

O altă opinie are Ionel Lupu, preşedintele Asociaţiei Dendro-Ornamentale „Anastasie Fătu” din Iaşi, care reclamă avizul Academiei. „Nu trebuia tăiat, lemnul era sănătos. S-a tăiat din motive de bani. Bănuiesc că s-a dat pe undeva bani. M-am mirat că academicianul Toma a avizat această tăiere”, a explicat Lupu, pentru 7EST.

 

(Sursa: ziaruldeiasi.ro)

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments