UPDATE. Procurorii DNA, o nouă descindere la UMF Iaşi. Anchetatorii verifică mailuri şi ridică documente

0
222

Procurori DNA şi ofiţeri de poliţie judiciară au efectuat, în această dimineaţă, o nouă descindere la UMF Iaşi.

 

UPDATE: Comunicat UMF Iaşi

„Procurori din cadrul Direcției Naționale Anticorupție, Serviciul Teritorial Iași au solicitat astăzi, 15 martie 2016, completare de documente de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” Iași, în speța cu plângerea făcută de Universitate în cazul studenților străini. Reprezentanții universității au pus la dispoziția organelor de anchetă toate documentele cerute.”

Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice colaborează cu procurorii DNA pentru bunul mers al anchetei pe care aceştia o derulează

În acest sens, au fost puse la dispoziţia procurorilor documentele solicitate, respectiv informaţii referitoare la admiterea studenţilor străini la Universitatea de Medicină şi Farmacie ,,Grigore T. Popa” din Iaşi, pentru anul universitar 2015-2016. Nu în ultimul rând, la solicitarea anchetatorilor, a fost pusă la dispoziţie şi corespondenţa cu Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi, cu Universitatea de Medicină şi Farmacie „Victor Babeş” din Timişoara şi cu Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” din Cluj Napoca. Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice a furnizat documentele solicitate

 

UPDATE: DNA a cerut Ministerului Educaţiei corespondenţa cu mai multe universităţi din ţară, printre care şi UMF Iaşi. Anchetatorii fac acum percheziţii la sediul universităţii ieşene, unde caută probe noi în dosarul fraudării admiterii studenţilor străini, din 2015. Descinderi sunt şi în alte trei judeţe din ţară, inclusiv în sediile unor instituţii publice.

Din primele informații, 94 dintre candidați ar fi plătit sume cuprinse între 2.000 și 5.000 de euro pentru a li se mări nota și, în consecință, să fie declarați admiși.

Principalul suspect din acest dosar este secretara şefă a UMF Iași, acum suspendată din funcție.  În octombrie 2015, rectorul UMF Iaşi Dragoş Pieptu a demisionat.

 

UPDATE: Percheziţiile DNA vizează şi Universităţile de Medicină din Cluj, Timişoara şi Bucureşti, de unde mai mulţi studenţi s-au transferat către UMF Iaşi.

 

Surse 7EST vorbesc despre acte vizând examenul de admitere organizat anul trecut, de UMF Iaşi pentru studenţii străini. Conform surselor citate, anchetatorii sunt de la ora 7.00 în Rectoratul UMF Iaşi, unde verifică mailuri şi ridică documente.

 

 

Săptămânalul nostru a prezentat în mai multe numere declaraţiile prin care fosta secretară-şefă Gabriela Cuciureanu, anchetată de procurori în scandalul evaluărilor dosarelor candidaţilor cetăţeni străini pentru admiterea la studii cu taxa în valută, aducea acuzaţii foarte grave fostei conduceri a universităţii ieşene.

 

Citeşte şi Fosta secretară-şefă de la UMF: „Rectorul Pieptu a măsluit dosarul candidatei Sidonie Marguerretaz”

 

În documentele depuse la Tribunalul Iaşi în dosarul în care a contestat, în decembrie 2015, decizia de suspendare a contractului de muncă, Cuciureanu descrie un caz suspect, de fraudă, al candidatei Sidonie Marguerettaz din Franţa, admisă la Facultatea de Medicină – studii în limba franceză cu sprijinul direct al fostului rector Dragoş Pieptu.

 

Procurori din cadrul Direcției Naționale Anticorupție, Serviciul Teritorial Iași efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni asimilate celor de corupție, comise în cursul anului 2015.

În cursul zilei de 15 martie 2016, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, sunt efectuate percheziții domiciliare în 5 locații situate în municipiile: București, Iași, Cluj și Timișoara, din care patru sunt sediile unor instituții publice.

În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei.

Raportat la actele procedurale efectuate în prezenta cauză, precizăm că, atunci când împrejurările vor permite, vom fi în măsură să oferim detalii suplimentare.„, arată comunicatul DNA.

 

Vom reveni cu informaţii legate de ancheta procurorilor DNA.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments