Un caz care te lasă mut: o morişcă de patru firme care au primit preferenţial sume imense de la societatea de îngrijire a spaţiilor verzi din Iaşi. Devalizare sistematică, în folos personal, la Servicii Publice. Timp de mai mulţi ani, directoarea economică, Maria Zahariuc, a girat acordarea a zeci de contracte către firmele ginerelui său, Dragoş Gafiţa. În declaraţia de avere, Zahariuc a scris că lucrează, în paralel, la una dintre firmele lui Gafiţa. O altă intrare a acestuia la Servicii Publice o reprezintă chiar directorul Laurenţiu Ivan, naşul de cununie al lui Gafiţa. Venit la conducere în vara lui 2014, Ivan a fost mai zgârcit şi i-a dat finului „doar” două contracte. Toţi spun că nu au nimic să-şi reproşeze şi că totul e legal.
Dacă ar ajunge la Servicii Publice Iaşi (SPI) SA, Direcţia Naţională Anticorupţie ar avea de anchetat o situaţie flagrantă. Câteva societăţi conduse de omul de afaceri Dragoş Gafiţa (38 de ani), au prins contracte de milioane de lei, prin încredinţare directă, în intervalul 2013-2015, în condiţiile în care Maria Zahariuc, soacra patronului, era şefă la Servicii Publice.
Familia extinsă
Grosul achizițiilor s-a făcut în mandatul de director al Luminiței Sălceanu, care spune că nu știa. Apoi, o coincidență bizară, Laurențiu Ivan, chiar nașul lui Dragoș Gafița, este numit director, Sălceanu fiind retrogradată ca adjunct. E o familie mare și total nepăsătoare la SPI, soacra Zahariuc declarând lejer în declarația de interese că ia bani și de la firma ginerelui, care e furnizorul de casă al Primăriei.
Gafița și-a băgat în afacere și vecina, Bianca Pavel, nașa lui Cristian Adomniței, aceasta devenind, la rândul ei, furnizor de ornamente la SPI, tot prin achiziții directe. Gafița și Pavel stau pe Aleea Sadoveanu, gard în gard, au vile cochete, gazon și câte două mașini în curte, fiind beneficiarii în circuit închis al banilor publici.
Sinteza: patru din cele șapte firme furnizoare ale SPI erau din sfera de influență a lui Gafița, care și-au tras o treime din totalul banilor cheltuiți de Servicii Publice între 2013 și 2015. Acesta este vârful aisbergului, fiind doar achizițiile on-line. Zahariuc, Sălceanu, Ivan semnau ordinele de plată fără ca nimeni din Primărie să-i verifice.
Mama Ancăi Gafiţa (prima din stânga) a avut grijă ca ginerele Dragoş (primul din dreapta) să fie mulţumit. Coabitarea funcţiilor de la Servicii Publice şi firma ginerelui, în declaraţia de avere a Mariei Zahariuc (foto mic) e ca un flagrant
Gafiţa’s Company: „diamantul coroanei”
Aviz cititorului: va urma o posibilă ameţeală cauzată de un număr mare de contracte şi de bani atribuiţi fără licitaţie. În calitate de asociat la Gafiţa’s Company, Dragoş Gafiţa a încheiat mai multe contracte cu SPI. Astfel, pe 6.11.2013, unul pentru furnizarea de arbuşti: 99.550 lei. În aceaşi perioadă, pentru furnizarea a 80 de arbuşti Taxus Bacata, s-a încheiat un contract de 131.232 lei. Afacerile continuă cu alt contract, în valoare de 95.317 lei, pentru 70 de arbori. Pe 31.03.2014, ginerele directorului economic de la SPI mai primeşte un contract, în valoare de 49.000 lei. Obiectul: furnizarea a 250 de europubele cu o capacitate de 240 de litri. Azalee de 90.780 lei, hortensii de 33.772 lei, 590 de bucăţi de arbuşti Rhododendron de 88.264 lei: alte probe ale parteneriatului dintre părţi.
Furniza de toate
Pentru SPI, Dragoş Gafiţa a onorat şi alt gen de comenzi. Pe data de 10 aprilie 2014, a câştigat un contract în valoare de 134.079 lei pentru asamblarea a 15 căsuţe din structură metalică.
Pe data de 28 a aceleiaşi luni, se revine la achiziţiile cu care Gafiţa era obişnuit. A furnizat 50 de casete triunghiulare, 50 de casete rectangulare, 15 turnuri de flori în formă de piramidă şi 10 suporturi de agăţat ghivece. Valoarea toatală a contractului: 71.159 lei. Banii vin în continuare şi prin intermediul unui contract de furnizare a 200 jardiniere suspendate Holestar. Suma intrată în cont este de 133.500 lei. În această perioadă, director la Servicii Publice era Luminiţa Sălceanu. Director economic era, ca şi acum, Maria Zahariuc, soacra lui Gafiţa.
Laurențiu Ivan, directorul SPI: „I-am cerut finului să nu mai vină la cererile de ofertă”. Dar tot a venit
Şi naşul calcă pe bec
Pentru că nu a gestionat cum trebuie „criza teilor”, Sălceanu devine, din iulie 2014, adjunct, iar şef ajunge Laurenţiu Ivan, naşul de cununie al lui Gafiţa. Nouă luni mai târziu, pe 31 martie 2015, naşul şi finul bat palma: societatea lui Gafiţa încasează încă 42.000 lei, pentru 300 de coşuri de gunoi din lemn. Pe 21.09.2015, SPI cumpără de la acelaşi furnizor 100 de coşuri de gunoi la un preţ total de 13.800 lei.
Gafiţa’s Company are sediul social în Prisăcani. Valoarea contractelor încheiate de firmă cu Servicii Publice, între 2013 şi 2015, a fost de aproape 1 milion de lei. Cifra de afaceri a firmei lui Gafiţa în 2013 a fost de 326.100 lei, iar în 2014 de 1,3 milioane de lei (datele pe 2015 nu sunt încă disponibile).
A venit „la ospăţ” şi cu alte firme
Dragoş Gafiţa a beneficiat de bani publici şi prin societatea Data Incorporated SRL, unde are, de asemenea, calitatea de asociat. În perioada 2013–2014 a beneficiat de zece contracte. Aproape 45.000 de lei a încasat pentru furnizarea de 1.500 ghivece cu flori, 103.074 lei pentru ornamente, globuri, decoraţiuni necesare sărbătorilor de iarnă, contract „spart” în trei, mai mici. Pentru 6.368 ghivece cu flori a încasat 44.543 lei, pentru 100 de arbori, din care 50 magnolii, 67.503 lei – pentru 2.800 de bucăţi de bulbi, rădăcini, butaşi – 33.603 lei, iar pentru mai multe produse horticole – alţi 25.000 lei.
Conform datelor financiare, în 2014, societatea a înregistrat o cifră de afaceri de aproximativ 3,5 milioane lei. Un material publicat în martie 2014 de site-ul publicaţiei Adevărul, indica faptul că firma Novidrast SRL încasase de la SPI, în perioada 2013-martie 2014, 129.000 lei pentru seminţe, arbuşti sau plante. În această societate, Gafiţa are calitate de asociat.
Alte două firme dintr-un top cu şapte societăţi al furnizorilor SPI, publicat în acelaşi material – Gafita’s Company şi Data Incorporated, erau tot ale lui Gafiţa. O altă firmă din top, Pris Ioan SRL, tot din Prisecani, este în sfera de influenţă a acestuia. De aceste achiziții, 7EST se va ocupa săptămâna viitoare.
În dreapta stă Dragoș Gafița, în stânga Bianca Pavel. La mijloc mașinile
Mama soacră, cuprinsă de panică
Maria Zahariuc a recunoscut gradul de rudenie cu Dragoş Gafiţa. Ea a declarat că nu s-a ocupat de aceste achiziţii, a căror contravaloare a ajuns în familie. Cert este însă că Zahariuc a semnat contractele ce au ajuns în buzunarul ginerelui. „Pe linie de aprovizionare este cineva c
are se ocupă, nu eu. Nu am de unde să cunosc firmele dânsului. De unde să ştiu eu acţionarii? Eu nu mă ocup de aprovizionare. Aceste atribuţii sunt exclusiv ale directorului. Nu mă simt vinovată”, a spus Maria Zahariuc. Ea ştie însă mai multe şi o arată inclusiv declaraţia de avere depusă în iunie 2015. La capitolul venituri, ea declară un venit anual de 10.104 lei în calitate de contabil-şef la Data Incorporated, firma ginerelui. Era şi directoare la stat şi contabilă la firma-căpuşă.
Fostul director general: „Eu nu urmăresc gineri, nurori”
Luminiţa Sălceanu, fost director general SPI în perioada marilor tunuri ale familiei Gafiţa, a declarat că nu deţinea date despre relaţia de rudenie dintre Maria Zahariuc, directorul economic, şi Dragoş Gafiţa, beneficiarul contractelor. „Credeţi că eu aveam de unde să ştiu de relaţia lor? Eu nu urmăresc gineri, nurori. S-a ocupat Administrativul de aceste achiziţii. Eu nu mă bag în luptele diferiţilor angajaţi. Dacă au fost pe SEAP şi a fost legal, nu ştiu ce să vă spun”, a declarat Luminiţa Sălceanu, director adjunct SPI.
„Trebuie văzut dacă sunt legale sau nu aceste achiziții. Nu putem urmări toate achizițiile de la toate serviciile subordonate. E o problemă dacă directoarea economică Zahariuc era și contabilă la firma ginerelui. Vom face verificările în zilele următoare.” Mihai Chirica, primar interimar, care susține, ca toți ceilalți, că nu știa nimic
Laurenţiu Ivan şi-a fugărit finul din afaceri
Actualul director al SPI, Laurenţiu Ivan, a ţinut să lămurească situaţia firmelor conduse de finul său. A precizat că pe 15 iulie 2015, când a fost pus director, ştia că va avea probleme din cauza finului. De aceea i-a cerut să nu mai vină la achiziţii.
Portalul achiziţiilor publice (SEAP) arată însă că finul nu s-a putut abţine. Directorul s-a scuzat că nu a avut cum să-l refuze, pentru că achiziţia s-a organizat pe SEAP, şi că, oricum, a venit cu cele mai mici preţuri. „De când am venit director, eu am încercat să tot evit aceste situaţii. Este finul meu, l-am cununat în urmă 15 ani. I-am şi spus. Am spus despre această relaţie şi primarului. Eu când am venit, am schimbat şi şeful de la aprovizionare. Era Valentin Cuţitaru care a ieşit la pensie. Acum este Cristian Tuduşciuc. Am evitat tot, pentru a nu fi exploatată vreo asociere. Orice achiziţie poate fi verificată. Nu poţi să elimini pe cineva de la licitaţie pentru că este Gafiţa”, a declarat Ivan.
Gafiţa: „Soacra nu lucrează la achiziţii”
Dragoş Gafiţa a precizat că nu vede nicio problemă în contractele încheiate cu SPI. „Firma Gafiţa’s Company am preluat-o de la fratele meu în decembrie 2015. Data Incorporated este a mea. Ea (despre soacră – n.r.) nu lucrează la achiziţii. Eu am vândut un produs, care este problema? De când este noul director, eu nu mai am niciun contract”, a susţinut Dragoş Gafiţa, deşi realitatea îl contrazice.
Bianca Pavel (a doua din stânga) şi Anca Gafiţa (prima din dreapta) au ceva în comun: contractele cu Servicii Publice
I-a făcut pârtie naşei lui Adomniţei?
Bianca Pavel, naşa de cununie al lui Cristian Adomniţie, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Iaşi, este şi ea abonată la contracte de la SPI, prin mai multe firme. Ea este prietenă şi vecină gard în gard cu familia Gafiţa, cu soţia patronului mergând şi la chefuri. Obiectul achiziţiilor celor două familii indică faptul că Pavel a preluat de la Gafiţa furnizarea logisticii necesare organizării Sărbătorilor de iarnă sau de Paşti, în 2014 şi 2015. Uneori parcă fac cu rândul la procedurile organizate de SPI. „Ei sunt cam singurii care au aceste produse”, a spus directorul SPI.
Citeşte şi Capitalism mafiot la Miroslava. Bun venit în ghetoul Green Residence, condus de tata Niţă şi fiul!
Datele conflictelor de interese de la Servicii Publice
22 de contracte au semnat două dintre firmele lui Gafiţa cu Servicii Publice între 2013 şi 2015;
1,3 milioane de lei au primit, în total, firmele controlate de patron, între 2013 şi 2015;
Mare parte din cifra de afaceri a societăţilor lui Gafiţa a provenit, în acea perioadă, de la Servicii Publice;
Două contracte au fost semnate de actualul director al Servicii Publice, naşul patronului;
Soacra patronului, directoare la Servicii Publice, a scris în declaraţia de avere că lucrează şi pentru acesta, în calitate de contabil-şef.