Iarna la bloc cu încălzire centrală: „Nu mai punem o haină pe noi, că e ieftin”

0
242
Căldura fi reglată din repartitor. Citirea se face automat, de la distanță
Concluzia după încă un sezon rece, cu facturile în față: cine are centrală plătește mai mult. Serviciile au fost mai bune, intervențiile sunt rapide, facturile sunt calculate corect – spun ieșenii care nu au centrale de apartament, fiind branșați la Veolia. Soluția pentru confort maxim o reprezintă sistemul de conducte orizontale, implementat în blocul-pilot din Cantemir, comandat și de două blocuri din Nicolina, cu 125 de apartamente.

 Ieşenii racordaţi la sistemul central de încălzire beneficiază de facturi mai mici la căldură, având posilibitatea să-şi regleze singuri temperatura din casă.

 

Temperatura reglată de fiecare utilizator

„Având repartitoare de căldură, fiecare îşi poate regla temperatura din cameră pentru a avea tot confortul şi în funcţie de puterea financiară pe care o are. Iarna aceasta, spre exemplu, fiind mai blândă, au fost zile în care am dat termostatul la nivelul 1 sau 2. N-avea rost să stea la 3 dacă afară au fost şi 17-18 grade. În plus, nu mai suntem nevoiţi să stea cineva acasă pentru a fi citite repartitoarele. Citirea se face din afara apartamentului“, spune Iulia Toma, care stă la un bloc de patru etaje de pe bulevardul Chimiei, din zona Metalurgie.

 

Facturi mai mici decât cei cu centrală

Comparativ cu căldura plătită de către ieşenii racordaţi la sistemul central de încălzire, cei care au centrală proprie au plătit pentru perioada noiembrie 2015 – februarie 2016 cu aproape 30% mai mult.

Ieşenii racordaţi la termoficarea centralizată plătesc un preţ al gigacaloriei de 265 de lei/Gcal, cu TVA, până la finele anului trecut, iar din ianuarie preţul a fost de 256,45 lei/Gcal cu TVA, în timp ce costul gigacaloriei produse cu centrala individuală pe gaz este de circa 350 de lei/Gcal, cu TVA, luându-se în considerare toate costurile asociate centralei individuale: investiţia iniţială în achiziţia centralei, proiectarea, modificarea instalaţiilor interioare din apartament, gazul consumat, electricitatea, verificările periodice obligatorii.

 

Asistenţă non-stop

Un mare avantaj pentru cei din sistemul centralizat este acela că oricând pot sesiza o problemă.

„Ştiu că facturile sunt monitorizate şi orice cetăţean care are dubii legate de facturi poate contacta Veolia Energie Iaşi. În plus, în cazul apariţiei vreunei avarii, oricând poţi suna la cei de la Veolia şi o echipă vine la faţa locului“, ne spune Tatiana Cozma, care locuieşte în cartierul Alexandru cel Bun.

 

Rectificative de câteva sute de lei

La finele sezonului rece, cei care au centrală termică proprie au avut de plătit o factură rectificativă, care a oscilat între 500 şi 700 de lei.

„În februarie, când mi-a venit factura rectificativă, m-am blocat. Când am văzut că mai am de plată încă vreo 600 de lei, nu mai ştiam ce să fac. După ce toată iarna am plătit mai mult decât cei care au căldură în sistem centralizat, eu a trebuit să mai achit şi această factură. Mă gândesc foarte serios ca anul acesta să renunţ la centrală, mai ales că are deja vreo 12 ani şi să trec şi eu la sistemul centralizat“, precizează Carmen Gherasim, care stă la un apartament cu două camere, în Nicolina.

 

Soluția conductelor de recirculare

Sistemul de contorizare individuală, cu distribuție orizontală, implementat de Veolia la Iași, a atras atenția multor orașe din țară

 

Despre apa caldă, câțiva consumatori din Tătărași spun că aceasta are regim non-stop, dar durează 2-3 minute până se încălzește pe circuitul vertical al blocului: „Eu stau la etajul 5, nu am probleme, dar o vecină de la 10 mi-a spus că la ea durează mai mult. Dar față de centrala pe gaz avantajul este că plătim facturi mai mici”.

Problema încălzirii apei se rezolvă prin conductele de recirculare, orizontale, pe fiecare etaj, o soluție introduse deja de Veolia în două blocuri-pilot din Cantemir. Cheltuiala nu este mare, iar avantajul este că circuitul apei este mult mai scurt, obținându-se o contorizare individuală a întregului consum de agent termic.

Două imobile din Nicolina, însumând 125 de apartamente, au comandat deja implementarea sistemului cu circuit orizontal, după ce au văzut succesul din blocurile-pilot.

 

„Am mai pus o haină pe noi!“

O problemă generală în imobilele comune este obiceiul unor locatari, mai ales pensionari, de a ține caloriferele închise și de a se încălzi de la vecini, prin pereți.

„Ştim că unii vecini nu dau drumul la căldură, dar ce putem face? Noi avem copii mici şi nu riscăm să se îmbolnăvească din cauza lor. Asta e, ne facem şi noi o pomană cu ei!“, a comentat situaţia Elena Trandafir, de pe Strada Cerna.

 

Citește și  EXCLUSIV. Achiziţii între soacră, ginere şi naş la Servicii Publice: cum se fac averi sub protecţia Primăriei  

 

 Două blocuri de garsoniere, rebranşate la sistemul centralizat de termoficare

Veolia Energie Iaşi a rebranşat două blocuri de garsoniere de lângă piaţa Nicolina. Le cele două blocuri, va fi realizată şi contorizarea individuală.

„Am rebranşat, după aproape 20 de ani de utilizare a unei centrale de gaz de bloc, două blocuri de garsoniere cu 125 de locuinţe în total, situate lângă piaţa Nicolina. Este vorba de persoane private, care au văzut detalii despre proiectul nostru de contorizare individuală pe contul nostru de pe Facebook, s-au interesat de ce presupune o astfel de lucrare, şi, printr-o coincidenţă fericită, aceşti investitori care refac şi modernizează în totalitate cele 125 de locuinţe – în sensul că înlocuiesc complet instalaţiile şi se refac dotările de la zero, au ales şi această lucrare de rebranşare la sistemul centralizat de termoficare cu contoare individuale pentru cele 125 de locuinţe”, spune Ana-Maria Icătoiu, director comercial şi de comunicare Veolia Energie Iaşi.

 

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments