Politicienii – singurii care nu stau la coadă la Sfânta Parascheva. Un pelerin obişnuit aşteaptă şi 15 ore pentru a ajunge la moaşte

0
112

Foto: Mediafax

Printre politicienii de prim rang care „au fentat” coada pelerinilor adunaţi în preajma Catedralei Mitropolitane din Iaşi se numără vicepremierul Liviu Dragnea, primarul Iaşiului Gheorghe Nichita şi prefectul Iaşiului, Romeo Olteanu.

 

Hramul Sfintei Cuvioase Parascheva reprezintă în fiecare an un prilej pentru politicieni de a apărea în prim-plan pe fondul mediatizării intense a pelerinajului de la Iaşi.

 

Mai mulţi lideri politici ai coaliţiei au trecut deja prin faţa raclei în care sunt depuse moaştele, amplasată în curtea din spatele Catedralei Mitropolitane.

 

Printre cei care s-au perindat prin faţa mulţimii, fără a aştepta la rând alături de ceilalţi pelerini, se numără şi vicepremierul Liviu Dragnea, însoţit de primarul Iaşiului, Gheorghe Nichita şi de prefectul Iaşiului, Romeo Olteanu.

 

Dragnea n-a ratat prilejul de a apărea în faţa camerelor de luat vederi cu o declaraţie legată de ancheta începută de DNA pe numele său, în dosarul referendumului: „Mă rog pentru cei care au gândit rău cu dosarul ăla şi cu ce au gândit să facă. M-am rugat pentru toţi cei care au avut duşmănie în suflet şi au gândit rău“, a declarat vicepremierul, după ce s-a închinat la moaştele Sfintei Parascheva.

 

Primul ministru Victor Ponta, prezent la Iaşi încă de sâmbătă, pentru a participa la Conferinţa Naţională a Femeilor Social-Democrate, n-a apărut încă în curtea Catedralei Mitropolitane.

 

Un alt membru influent al coaliţiei USL, liberalul Relu Fenechiu, a declarat că va evita să participe la manifestările religioase care au loc în aceste zile la Iaşi.

 

„Fiecare om politic îşi stabileşte strategia de imagine aşa cum consideră. Părerile sunt împărţite aici. Eu, personal, am evitat în ultima perioadă să stau pe scene de acest tip. Am spus că la biserică prefer să merg singur sau cu familia, nu atunci când mă duc într-o delegaţie oficială“, a spus Relu Fenechiu.

 

De altfel, nici preşedintele PNL, Crin Antonescu, n-a răspuns invitaţiei de a participa la Sfânta Liturghie oficiată în cursul zilei de luni, 14 octombrie, şi cel mai probabil nu va ajunge la Iaşi.

 

Tot fără confirmare a rămas şi invitaţia trimisă preşedintelui Traian Băsescu de către oficialii Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei. Au confirmat participarea la slujbă primul ministru Victor Ponta, precum şi vicepremierii Liviu Dragnea şi Daniel Chiţoiu.

 

Zeci de mii de oameni la slujba din 14 octombrie

Hramul Sfintei Cuvioase Parascheva este sărbătorit astăzi, 14 octombrie. Cu această ocazie, va avea loc o slujbă religioasă la care sunt aşteptaţi să participe câteva zeci de mii de oameni. Liturghia este oficiată începând cu ora 9.00 de un sobor format din 23 de preoţi, avându-l în frunte pe Înaltpreasfinţitul Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei.

 

Oficialii instituţiei de cult de la Iaşi au precizat că Preafericitul Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, nu va participa anul acesta la slujba de la Iaşi, fără a da amănunte suplimentare în legătură cu motivele absenţei. Spre deosebire de anii trecuţi, scena pe care vor urca preoţii şi politicienii a fost amplasată pe pietonalul Ştefan cel Mare, în faţa Catedralei Mitropolitane.

 

Imediat după slujbă, în jurul orei 13.00, credincioşii vor lua parte la Masa Pelerinilor, unde vor fi servite 65.000 de sarmale gătite de angajaţi ai Primăriei Iaşi şi ai instituţiilor din subordine. Prin bucătăria cantinei de ajutor social unde se prepară sarmalele a trecut, în cursul zilei de sâmbătă, şi Rovana Plumb, ministrul Mediului, însoţită de către deputatele PSD Ana Birchall, Cătălina Ştefănescu şi Cristina Nichita.

 

După ce şi-au pus şorţuri şi bonete, acestea au lucrat la pregătirea sarmalelor timp de câteva zeci de minute. „Am venit din spirit de solidaritate. Acum în Iaşi sunt foarte mulţi pelerini şi trebuie ajutaţi, fiecare cu ce putem“, şi-a motivat apariţia Rovana Plumb. Primarul Gheorghe Nichita a anunţat că anul acesta va fi pregătită şi o sarma uriaşă, formată din 800 de sarmale obişnuite.

 

Îmbulzeală pentru mâncare

În anii precedenţi, pelerinii s-au îmbulzit la poarta cantinei de ajutor social, iar jandarmii au fost nevoiţi să intervină. Accesul credincioşilor la masă va fi permis doar în grupuri formate din câte 50 de persoane. Fiecare primeşte între cinci şi şapte sarmale, plus pâine, colaci, cozonac, suc sau vin.

 

Reprezentanţii Jandarmeriei au calculat că, începând din dimineaţa zilei de 10 octombrie şi până în după-amiaza zilei de 13 octombrie, au trecut prin faţa raclei 100.000 de oameni. Coada se întinde, în medie, pe o distanţă de trei kilometri. Fiecare pelerin trebuie să aştepte 15 ore.

 

Până ieri, echipajele Ambulanţei, SMURD şi voluntarii de la Crucea Roşie au intervenit în peste 550 de cazuri pentru a acorda asistenţă medicală pelerinilor doborâţi de oboseală.

 

(Sursa: adevarul.ro)

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments