Fundația Special Olympics din România organizează cu ocazia Zilei Mondiale a Sindromului Down, un eveniment sportiv dedicat persoanelor cu dizabilități intelectuale. Manifestarea va avea loc ȋn data de 21 martie, la Sala de Lupte a Liceului „Mircea Eliade” din București şi va cuprinde două competiții: inițiere motorie timpurie – pentru copiii cu vârstele între 2 și 8 ani și un traseu aplicativ de gimnastică pentru tinerii cu Sindrom Down. Evenimentul 21 Martie – Ziua Mondială a Sindromului Down este finanțat de către Fundaţia Vodafone Romȃnia.
„Un diagnostic nu trebuie să definească o persoană. Aceşti copii frumoşi şi complecşi au nevoie de acceptare, educare şi stimulare intelectuală. Programele noastre sunt gândite astfel încât să îi ajute să socializeze, să le dezvolte abilităţile de viaţă independentă şi să le dea încredere în propriul potenţial”, a declarat Angela Galeţa, directorul Fundaţiei Vodafone România.
Evenimentul cuprinde două competiții: inițiere motorie timpurie – pentru copiii cu vârstele între 2 și 8 ani și un traseu aplicativ de gimnastică pentru tinerii cu Sindrom Down. Iniţierea motrică timpurie este un program special pentru copiii care îşi formează abilităţile pentru sport. Prin intermediul jocului, ȋn această activitate copiii descoperă părţile corpului, învaţă să sară peste obstacole şi fac exerciţii fizice de bază. La traseul de gimnastică participă copii şi tineri cu abilităţi deja formate. Ei parcurg un traseu stabilit care presupune sărituri, ocoliri de obstacole, târâre şi rostogoliri. Totul se face cu viteză, dar ţinând cont de posibilităţile fiecărui participant.
„Foarte multă lume trăiește cu prejudecăţi în ceea ce priveşte persoanele cu Sindromul Down, de aceea principala problemă a acestor persoane este riscul de excluziune socială. 21 martie este o zi în care este important să înțelegem corect acest sindrom”, a declarat Viorel Mocanu, director sportiv Special Olympics România.
La eveniment sunt invitați să participe 100 de sportivi cu dizabilități intelectuale de la asociații, instituții și organizații neguvernamentale din București: Asociația Sindrom Down București, Asociația Down Plus București, Asociația Be a Butterfly, Fundația Mână de Lucru, Asociația Mihai, Asociația Terapii București, Asociația Infantia, Asociația Înotătorilor cu Sindrom Down, Asociația Angels Down Friends, Asociația Hoffnung, Grup Independenți Ghițulescu precum și sportivi neafiliați.
Ca de fiecare dată, sportivii participanţi vor fi evaluaţi din punct de vedere al stării de sănătate prin măsurarea tensiunii și a glicemiei în cadrul proiectului „Sportivi Sănătoși – Close the Referral Loop” (Închiderea Lanțului de Recomandări) care face parte din programul Mobile for Good al Fundaţiei Vodafone România.
Evenimentul 21 Martie – Ziua Mondială a Sindromului Down de la București face parte din proiectul „Integrarea Socială prin Sport a Persoanelor cu Dizabilități Intelectuale”. În cadrul acestui proiect au loc evenimente sportive locale, regionale și naționale pentru un număr de 915 persoane cu dizabilități intelectuale, cu implicarea a 450 de voluntari, 200 de membri ai familiilor și antrenori. Partenerul Fundației Special Olympics din România este Universitatea Națională de Educație Fizică și Sport din București. Proiectul se desfăşoară in perioada 1 aprilie 2015 – 20 aprilie 2016 şi este finanțat cu 30.000 de euro, din care 27.000 de euro reprezintă contribuția Fundației Vodafone România.