Gheorghe Boeru, președintele ROMAIR Consulting, companie 100% românească cu experiență în geodezie, face primii pași spre demararea unui amplu proiect cadastru: “Servicii de înregistrare sistematică în Sistemul Integrat de Cadastru și Carte funciară a imobilelor situate în 16 UAT din județele Iași, Botoșani, Suceava, Neamț”.
În vederea începerii demersurilor acestui proiect, domnul Gheorghe Boeru, președintele ROMAIR Consulting, împreună cu doamna Ionela Adam, Managerul de Proiect, au făcut primele vizite în comunele Movileni și Letcani din județul Iași, respectiv în comunele Copălău și Cosula din județul Botoșani, având ca scop informarea reprezentanților comunității locale cu privire la aspectele tehnice ale proiectului.
„Este o provocare și de aceea am dorit să mă întâlnesc cu reprezentanți din cele patru județe. Am găsit oameni care visează demult la acest cadastru. Există o mare dorință în rândul cetățenilor de a avea un buletin de identitate al proprietății, cu care pot să primească finanțare de la Uniunea Europeană. Este o oportunitate și o provocare pentru noi acest proiect – vom putea intra în contact cu realitatea cu care se confruntăpopulația din cele patru județe și vom putea observa impactul pe care proiectul îl va avea asupra locuitorilor”, declară Gheorghe Boeru, Președintele ROMAIR Consulting.
Romair Consulting construiește acest cadastru în localități în care încă se regăsesc specificul și tradițiile autentice românești. Conform raportului APIA, aproximativ 40% din familii au pierdut drepturile în aceste județe. Cu toate acestea, o mare parte din zonele vizate se află într-un stadiu avansat de dezvoltare, datorită numeroaselor proiecte susținute prin finanțare de la Uniunea Europeană.
„Dacă la Cosula Botoșani oamenii ne așteaptă să le punem documentele și terenurile în ordinea firească, la Cornu Luncii oamenii se pregătesc să ne arate o comună cu cinci fabrici, în care numărul populației active e mai mare decât numărul locuitorilor din sate. Noi le facem cadastrul într-o zonă în care România e dusă mai departe prin respectarea și propagarea tradițiilor. Plecând din zona noastră – Bazinul Fălticeni, realizăm cadastrul în Sabaoani, o comună cu aproximativ 12.000 locuitori, care a atras peste 40 de proiecte cufinanțare de la Uniunea Europeană și unde, în fiecare zi ies în parcuri sute de copii. Realizăm cadastru aici cu sprijinul doamnei Ing. Dascălu Valeria, primar de peste 20 ani, având ca ultim obiectiv înmânarea titlurilor de proprietate către fiecare cetățean. Aici, la Dascălu ne-au așteptat peste 500 de elevi dintr-un liceu model în România, cărora data viitoare vreau să le vorbesc despre Școala de Proiectare ROMAIR Consulting – un proiect unic, îndrăzneț pe piața din România,” declară domnul Gheorghe Boeru, Președintele companiei ROMAIR Consulting.
Proiectul de cadastru-geodezie “Servicii de înregistrare sistematică în Sistemul Integrat de Cadastru și Carte funciară a imobilelor situate în 16 UAT din județele Iași, Botoșani, Suceava, Neamț”, condus de doamna Ing. Ionela Adam, este primul proiect al companiei ROMAIR Consulting în care poziționarea geografică și aprobareadocumentelor care stau la baza înscrierilor cadastrale sunt validate simultan în aplicații informatice dezvoltate în regim propriu.
În urma discuțiilor cu autoritățile, s-a concluzionat că primarii comunelor, în calitate de reprezentanți ai comunităților locale, sunt factori direct interesați de derularea contractului și a rezultatelor obținute prin acest contract, fiind implicați prin natura funcției în procesul de gestionare a documentelor și a planurilor cadastrale ale comunelor și dorind să faciliteze cetățenilor din comunele respective obținerea înscrierilor în Cartea Funciară a imobilelor pe care le dețin.
Echipele tehnice din partea ROMAIR Consulting au luat legătura si cu Oficiile de Cadastru și publicitate Imobiliară locale, în vederea preluării informațiilor existente pe raza fișirei comune. Compania ROMAIR Consulting este o companie 100% românească, lider de piață în construirea și implementarea proiectelor finanțate de Uniunea Europeană. Înființată în 1997, Compania ROMAIR Consulting implementează astăzi 147 de proiecte majore finanțate de către Uniunea Europeană, cu o valoare totală de investiție de peste 1,8 mld euro, care au contribuit semnificativ la dezvoltarea României în domenii prioritare precum: infrastructură, mediu și energie regenerabilă, agricultură, GIS și topogeodezie, Programul Operațional Sectorial Creșterea Competitivității Economice (POSCCE).
ROMAIR Consulting a realizat aprox. 18% din proiectele cu care România a intrat în Uniunea Europeană.
„De peste 18 ani construim proiecte de succes care demonstrează că România merită să fie țară membră UE. În prezent, compania ROMAIR Consulting are aprobate 109 proiecte majore de către Comisia Uniunii Europene, fiecare cu o valoare totală a investiției mai mare de 50 milioane de euro. Sunt mândru să demonstrez cu fiecare proiect pe care îl derulez alături de echipa ROMAIR Consulting că participăm efectiv la gradul de absorbție a banilor europeni în România, iar munca noastră are un impact real pentru milioane de români: fie că sunt fermieri care învață să scrie aplicații pentru cereri de finanțare; săteni care sunt protejați împotriva inundațiilor; locuitori care se bucură de centre istorice, restaurate, parcuri reabilitate sau tineri antreprenori români care pun bazele unor branduri românești puternice, suntem bucuroși că putem contribui la dezvoltarea României.”, declară Gheorghe Boeru, Președintele ROMAIR Consulting.
ROMAIR Consulting este singura companie românească ce derulează proiecte pe 5 axe importante: Programul Operațional Sectorial Mediu (POS Mediu), Programul Operațional Regional (POR), Program Operațional Sectorial Transport, Autoritatea de Management, Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) și Planul Național pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală (PNADR). De asemenea, ROMAIR Consulting este singura companie românească ce are expertiza și echipa competentă de a realiza întregul proiect de la faza întocmirii cererii de finanțare, până la implementarea fazelor de supervizare.