Uber, aplicaţia controversată pentru smartphone care face legătura în timp real între pasageri şi şoferii dispuşi să ofere contra cost servicii de transport, se va lansa şi în Iaşi sub forma uberX, Bucureştiul fiind primul oraş care beneficiază de serviciile platformei.
Acest serviciu de transport funcţionează pe baza unei aplicaţii de unde putem alege destinaţia şi punctul de plecare, aplicaţie de unde vom plăti taxa pentru cursa realizată.
„Vom lansa noi oraşe, pe lista noastră fiind Clujul, Timişoara şi Iaşiul, cel puţin una din locaţii urmând să fie inaugurată la începutul anului 2016”, preciza, la sfârşitul anului trecut, Nicoleta Schroeder, manager general Uber România, pentru publicaţia Wall Street.
În prezent, Uber are în Bucureşti peste 40.000 de utilizatori, ceea ce face din Capitală oraşul cu cea mai mare creştere din Europa Centrală şi de Est. Principalele avantaje Uber comparativ cu taxiurile tradiţionale sunt maşinile mai curate şi şoferii mai civilizaţi.
Creşterea tarifelor a fost determinată de obligativitatea ca şoferii să încaseze veniturile pe PFA, ceea ce presupune plata unor taxe mai mari la stat.
Spre deosebire de companiile de taxi, Uber are o valoare minimă a cursei, de 6 lei, iar şoferii Uber nu au voie să primească bacşiş. Asta şi pentru că plata nu se face cu bani gheaţă, ci doar cu cardul, prin aplicaţie.
Ce este Uber
Uber este o aplicaţie de smartphone care conectează pasagerii cu şoferii unor maşini dispuşi să ofere contra cost servicii de transport.
Cei care vor să folosească serviciile Uber trebuie să urmeze paşii de mai jos:
Să descarce aplicaţia pentru iOS sau Android sau să se înregistreze;
Să creeze un cont şi să înregistreze un card de credit – creatorii aplicaţiei asigură că datele personale ale utilizatorilor sunt în siguranţă;
Să stabilească, prin aplicaţie, adresa de unde să fie luaţi cu maşina – drumul parcurs de şoferul care acceptă comanda poate fi urmărit în timp real tot prin aplicaţie;
Odată ajunşi la destinaţie, să coboare pur şi simplu din maşină, fără să plătească în numerar, fără să lase bacşiş.
Primul drum cu Uber este oferit gratis
Potrivit blogului oficial, primul drum făcut prin Uber este gratis în limita a 30 de lei pentru cei care introduc în aplicaţie codul UBERBUCHAREST (valabil până pe 25 aprilie).
Cu ocazia lansării din Capitală, aplicaţia a venit la pachet cu preţuri promoţionale, tariful special fiind de 1,39 lei pe kilometru. Taxa minimă pentru o destinaţie, în prezent, trebuie să atingă 6 lei, aceasta fiind şi suma care trebuie plătită în caz de anulare a comenzii.
Uber – aplicaţie controversată
Uber a fost intens criticată în 2014 din cauza unor incidente de siguranţă cu şoferii săi, dar şi din cauză că se lansează în multe oraşe din lume fara a acorda atenţie legislaţiei din domeniul taximetriei. Cel mai grav caz legat de Uber a avut loc în India, unde un şofer al companiei a violat o clientă. Cazul a stârnit un uriaş scandal, generat de criticile asupra selecţiei şoferilor de către companie.
Popularitatea aplicaţiei Uber în Europa şi în întreaga lume a dus la proteste şi din partea şoferilor de taxi, care se plâng că astfel de servicii intră pe piaţa companiilor de taxi fără să fie nevoite să suporte costuri la fel de mari pentru respectarea reglementărilor şi licenţe.
În mai multe dintre protestele organizate în Europa, şoferii de taxi nu au vizat direct servicii de tipul Uber, ci reglementările stricte care le creează dificultăţi să concureze cu acestea.
Uber a fost interzisă de justiţie în mai multe oraşe din Statele Unite şi Europa.