Acuzații bombă! Au dispărut 1,5 milioane de euro din Gala Bute. Udrea, protejată de DNA?

0
78

Jurnalistul Cătălin Tolontan publică pe site-ul său o amplă anchetă privind implicațiile profunde pe care sifonarea banilor europeni a ajuns să se facă și în acțiunile de promovare a imaginii României prin sport. Gala Bute, spune Tolontan, nu a fost nici ea ocolită de așa-numita practică împământenită în mediul politic românesc, „Bani pentru partid”. Tolontan, în materialul prezentat mai jos, afirmă că Rudel Obreja, acuzat în mod oficial de DNA, nu este singurul care „a sifonat” fondurile europene alocate Galei.

 

 

DNA îl urmăreşte pe organizatorul Galei Bute, spune Cătălin Tolontan. Numai pe el! Gazeta (n.r.: Sporturilor) are însă mai multe informaţii. Am aşteptat doi ani şi jumătate. Şi azi consemnăm începerea urmăririi penale pentru corupţie a unuia dintre cei implicaţi  în gala de box finanțată din bani europeni: şeful FRB Rudel Obreja.

Dar ancheta jurnalistică nu se opreşte aici. Pentru că avem date surprinzătoare, altele decât cele din versiunea autorităţilor.

 

O investigație de Mirela Neag, Justin Gafiuc și Cătălin Tolontan

 

Pe 12 aprilie 2011, Gazeta Sporturilor tipărea primul articol despre finanţarea Galei Bute, sub titlul: “Gală profesionistă cu bani de la statul amator”.

Până în 9 iulie 2011, ziua meciului Bute – Mendy de la Romexpo, ziarul a continuat investigaţia în dezaprobarea, ironiile și atacurile lui Rudel Obreja și ale Elenei Udrea, oamenii care si-au asumat legal si public evenimentul.

 

Ministerul condus de Elena Udrea urma să plătească 2 milioane de euro, din bani europeni, firmei lui Rudel Obreja, “pentru promovarea brandului turistic al României”, conform contactului 232/24.06.2011 încheiat între minister și Europlus Computers SRL.

 

Firma care a promovat brandul turistic al ţării avea 5 angajaţi, nici unul cu timp integral de lucru! Trei dintre oameni lucrau un timp parţial de 2 ore zilnic, iar doi dintre ei munceau 4 ore pe zi.

 

Profesiile celor care au promovat brandul de turism al României
– Subinginer electronist
– Inginer electromecanic
– Consilier juridic
– Contabil
– Secretară

 

Refuz de plată, achităm din buget
Articolele noastre au curs neîncetat în lunile și în anii de după gala de box. Până la urmă, ministerul a achitat 1,5 milioane de euro, dar europenii au refuzat decontarea și banii au rămas plătiţi direct din buget.

Astăzi, publicăm decizia DNA de a începe urmărirea penală împotriva lui Rudel Obreja.

 

“Se dispune începerea urmăririi penale”

Iată cum sună motivaţia procurorilor.

“În dosarul 320/P/2011, se dispune începerea urmă ririi penale privindu-l pe Rudel Obreja pentru faptele prevăzute la Articolul 13, din Legea 78/2000. Prejudiciul imputat se ridică la 2.084.900 de lei”, scrie într-unul dintre documentele emise de procurori.

Obreja a confirmat ieri pentru ziar că i s-a comunicat că e urmărit penal. Dar cazul nu e nici pe departe încheiat.

460.000 de euro consideră DNA că este prejudiciul adus de Rudel Obreja fondurilor publice cu ocazia Galei Bute.
1.500.000 de euro consideră DLAF că ar trebui să recupereze Ministerul Turismului în același caz.

 

Muşamalizăm cazurile de corupţie
Ziarul are informaţii suplimentare, dintre care unele contrazic versiunea pe care pare că s-a fixat Parchetul: a unicului vinovat – Rudel Obreja.

Multă vreme, DNA a lăsat presei și anchetatorilor europeni iniţiativa în acest caz.

A fost nevoie să apară, în 2012, raportul dur al DLAF, reprezentanţa departamentului antifraudă european, pentru ca DNA să urnească din nou cercetările în Gala Bute. În raport, DLAF a trimis recomandări penale către DNA!

“Din păcate pentru România, Gala Bute nu era prima ocazie când europenii au sesizat că avem tendinţa de a mușamaliza cazurile de corupţie a fondurilor europene”, explică o sursă.

 

“Ancheta DNA a stagnat multă vreme”
În 2011, OLAF a avertizat România că anumite instituţii ale sale, printre care nominalizează DNA, “par să lucreze într-o manieră coordonată pentru a contracara investigaţiile OLAF”. Citatul șocant provine dintr-o scrisoare oficială trimisă României de către OLAF și a fost dezvăluit de jurnalista Oana Stancu.

Chiar și după ce dosarul Bute a fost retrezit formal la viaţă, sursele ziarului susţin că “ancheta DNA a stagnat multă vreme”. De ce? Pentru că, din informaţiile solide ale Gazetei, Gala Bute are toate datele unei serii de operaţiuni din sport despre care am scris acum două zile: “Bani pentru Partid”!

 

Unde au ajuns banii?
“Dacă vă uitaţi la cazurile care au ajuns în justiţie sau s-au transformat în condamnări, Năstase, Remeș, Avram, Fenechiu, Babiuc, ce au în comun aceste dosare? Banii de buzunar! Când apar Banii de Partid, nimeni nu se bagă”, definește o sursă a ziarului cazurile cu “Bani pentru Partid”.

De fapt, ca și în afacerile celor 5 patinoare din plastic și a patinoarului olimpic de la Brașov, marea întrebare a Galei Bute este: unde au ajuns în final banii?

Conform informaţiilor ziarului, nu Rudel Obreja este beneficiarul principal al fondurilor publice cheltuite la Gala Bute.

 

Sponsori la ordin
În afara ministerului condus de Elena Udrea, 10 companii de stat din subordinea ministrului economiei, Ion Ariton, s-au mobilizat ca să sprijine gala. Zeci dintre directorii companiilor sponsor au fost audiaţi de DNA și mai mulţi susţin că vor să recupereze paguba.

Știm. Sunt multe cifre, nume și elemente în această afacere.

Dar în toată lumea așa arată investigaţiile de presă. Plictisitoare și aride, ca un dans obositor al pașilor mărunţi.

Odată cu începerea urmăririi penale, Gala Bute a ajuns, după doi ani și jumătate, într-un punct de răscruce.

 

Obreja e ironic: “Sunt singurul vinovat”
DNA i-a comunicat acum câteva zile lui Rudel Obreja că e urmărit penal. De acum, DNA are la dispoziţie varianta simplă de a-l inculpa doar pe Rudel Obreja.

“Nu doresc să dau nici o declaraţie în acest moment, dar doresc să folosesc toate căile legale pentru a identifica modul ilegal prin care documente și informaţii din anchetă apar acum în spaţiul public”, a spus Obreja pentru Gazetă, după ce a aflat că știm că e urmărit penal, singurul lucru pe care l-a confirmat. Ceva interesant a spus mai târziu.

Puţin mai târziu, la Radio Sport Total FM, Obreja a aruncat câteva fraze care, în maliţia lor, sunt curioase pentru cei care întrevăd subteranele situaţiei: “DNA încearcă să găsească ceva. Sunt singurul vinovat din dosarul Gala Bute!  Eu am manipulat pe toată lumea, eu am făcut ca lucrurile să iasă prost, în opinia lor. Din câte intuiesc, cred că dosarul va fi trimis în instanţă”.

Dacă e ca pe vremuri, când spionii trimiteau mesaje în emisiunile radiofonice, pentru cine a vorbit Obreja, spunând că știe ce i se pregătește?!

 

 

Corect şi greşit
Oricum, două lucruri sunt certe. Obreja are dreptate și Obreja se înșală. Are dreptate când spune că dosarul se îndreaptă spre soluţia Ţapului Ispășitor.

Se păcălește atunci când spune că DNA încearcă să găsească ceva. DNA a găsit ceva!

 

 

DNA are probe. Le vede?
DNA a găsit și Gazeta are informaţii de
spre ceea ce a găsit. A găsit banii!

Procurorii au la dispoziţie date și mărturii clare care arată că Gala Bute s-a conturat după principiul “Bani de Partid”.

În acest moment, dosarul Bute a devenit un punct nodal al schismelor din DNA!

Unii procurori consideră că el merită aprofundat, luând în considerare pista politică, în timp ce alţii ezită să urmeze această cale.

 

 

“Partidele funcţionează ca Mafia”
“Bani de Partid” înseamnă, conform descrierilor surselor ziarului, “operaţiunile prin care sînt finanţate la negru partidele și unde justiţia nu intră pentru că are undă roșie”.

 

Așa se explică, susţin informaţiile noastre, tergiversarea dosarului vreme de doi ani chiar și cu marele risc al reproșurilor OLAF! Așa se explică expedierea lui, doar cu Obreja urmărit penal, în acest moment de o tensiune extremă nu doar pentru instituţia DNA, ci și pentru profesia de magistrat.

 

“Partidele funcţionează ca o organizaţie de tip mafiot. Sună dur, dar așa e. În mod sigur va începe să pună în mișcare mașina manipulării opiniei publice, a justiţiei, care e vulnerabilă, și a celui care va rupe tăcerea”, sună o mărturie a cazului Bute, mărturie aflată în posesia gsp.

 

 

Acele scurte perioade de entuziasm

Cerul se deschidea până la siluetele ascuţite ale Insulelor Eoliene. Magistratul sicilian urma să-și viziteze mama.

“Uite, lumea face galerie pentru noi!”, își amintește Paolo Borsellino că i-a spus, “într-o scurtă perioadă de entuziasm”, prietenul său, judecătorul Giovanni Falcone, cel care a fost aruncat în aer împreună cu o bucată de autostradă.

“Falcone se referea la confortul pe care sprijinul moral al populaţiei îl dă muncii noastre de magistraţi”, spune Borsellino, el însuși judecător antimafia.

Când a ajuns în faţa blocului mamei sale, Paolo Borsellino și-a aprins o ţigară. O mașină cu 100 de kilograme de TNT i-a pulverizat pe el și pe cei 5 colegi din escortă.

«Dar eu sunt optimist. Pentru că văd că, în privința Mafiei, tinerii de azi au un comportament diferit de acea indiferență vinovată pe care noi am avut-o până la 40 de ani. Tinerii simt primii parfumul libertății care îi face să refuze compromisul moral al indiferenței și deci al complicității» Paolo Borsellino

 

Hai, DNA, alegeţi!

“Mafia concurează statul din interiorul lui”, îi plăcea lui Borsellino să le amintească magistraţilor.

Să nu mai complicăm lucrurile că oricum articolul are un aer baroc de ne doare capul!

Calea sigură sau calea complicată, ce alegeţi? Proptelele politicii sau confortul dat de sprijinul moral al oamenilor? Oricum, faptele și probele au ales deja și nu mai pot fi răsucite. Mafie sau stat?

 

Amândouă nu se poate.

 

 

(Sursa: tolo.ro)

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments