Într-un incident din Hebron, un soldat israelian a împuşcat mortal în cap de la mică distanţă un palestinian rănit, întins pe jos. Cel din urmă fusese rănit după ce atacase cu un cuţit un soldat israelian.
Grupul israelian pentru drepturile omului B’tselem a publicat joi imagini în care un palestinian rănit, întins pe caldarâm, este împuşcat în cap de un soldat israelian.
Pe 24 martie, conform rapoartelor media, tinerii palestinieni Ramzi al-Qasrawi si Abd al-Fatah a-Sharif fuseseră împuşcaţi de soldaţi israelieni după ce atacaseră cu cuţite un soldat israelian în Tel Rumeida, Hebron.
Unul dintre palestinieni – al-Qasrawi – murise pe loc în urma focului israelienilor, însă celălalt căzuse la pământ, fiind rănit. În materialul video filmat de un localnic din Hebron – Emad abu-Shamsiyah – şi publicat de organizaţia B’Tselem – palestinianul rănit poate fi observat întins pe jos, dar nici soldaţii şi nici medicii prezenţi la faţa locului nu îi acordă vreun prim ajutor.
Mai rău, la un moment dat, unul dintre soldaţii israelieni îşi îndreaptă automatul către a-Sharif şi îl împuşcă în cap de la câţiva metri, omorându-l.
Spre deosebire de alte scene cu împuşcături – de exemplu cea a aşa-zisului atac asupra poliţistului în incidentul Charlie Hebdo, de data aceasta incidentul şi gloanţele sunt reale. Pe video se poate observa cum craniul palestinianului este spart în urma impactului, sângele curgând pe pavajul străzii.
Şocant, incidentul se petrece cu mulţi martori la lumina zilei, dar niciunul dintre ei nu pare să acorde vreo importanţă. Israelul susţine că l-a arestat pe soldatul criminal şi că a lansat o investigaţie asupra incidentului.
Ca răspuns la incident, Philip Luther, directorul pentru Orientul Mijlociu şi Africa de Nord din cadrul organizaţiei Amnesty Internaţional, a declarat că fapta soldatului israelian ar putea fi considerată foarte uşor o crimă de război.
“Împuşcarea unei persoane rănite, chiar dacă aceasta a fost implicată într-un atac, nu are nicio justificare şi trebuie să fie judecată ca o potenţială crimă de război”.
Conform articolului postat de B’tselem: “Valul de violenţe care a început în octombrie 2015 este şocant şi forţele de securitate israeliene trebuie să folosească toată forţa necesară, în funcţie de circumstanţe, pentru a proteja publicul. Legea este clară: împuşcarea fatală este permisă doar atunci când o persoană periclitează vieţile altora. De îndată ce pericolul a trecut, persoanei respective nu i se poate face rău.
Execuţiile extrajudiciare stradale sunt o consecinţă directă a remarcilor inflamatorii făcute de unii miniştri şi oficiali israelieni, şi amplificate de atmosfera publică generală de dezumanizare. Unii dintre liderii oficialii israelieni au comentat, cu diverse ocazii, despre importanţa respectării legii şi abţinerea de la aplicarea forţei excesive. Aici sunt incluse o declaraţie publică recentă făcută de şeful Statului Major şi comentariile incluse într-o scrisoare oficială trimisă de ministrul israelian al Apărării ca răspuns la o anchetă desfăşurată de B’tselem.
Totuşi, autorităţile de aplicare a legii ignoră în mare parte repetatele suspiciuni cu privire la execuţiile extrajudiciare comise de forţele de securitate israeliene, execuţii ce sunt susţinute pe teren de comandanţi. Mesajul către publicul israelian este clar: încercarea de a răni un civil sau un soldat este o condamnare la moarte”, a mai susţinut B’Tselem.
(Sursa: Epoch Times România)