Abandonarea pacienților în spitale de către familie este un fenomen îngrijorător care a luat amploare în ultimii ani în spitalele din România. Managerul Institutului de Psihiatrie „Socola” Dr. Gabriel Oprișanu intenționează să propună Ministrului Sănătății un proiect pilot care să ducă la reducerea abandonului bolnavilor de către familii în spitale.
Proiectul inspirat după modelul aplicat cu succes în spitalele din Franța, constă în responsabilizarea aparținătorii bolnavilor prin încheierea unui contract de sejur. Astfel, prin acest contract, familia își ia angajamentul că după rezolvarea problemei medicale să preia bolnavul în mediul familial acolo unde îi este locul, iar, spitalul va asigura permanența asistenței medicale de care bolnavul are nevoie.
Proiectul a fost preluat de conducerea Institutului de Psihiatrie „Socola” în urma vizitei efectuată recent la Hospital Intercomunale Haute Limoge din Bellac și Centre de Proximate en Sante Mentale du Haut Limousin din Franța.
„În perioada când am îndeplinit funcția de consilier al Ministrului Sănătății lucram la un proiect care să ducă la diminuarea fenomenului de abandon al bolnavilor în spital. Această situație am regăsit-o și de când am preluat mandatul de manager la Institutul „Socola”. Din acest motiv, intenționez să propun Ministerului Sănătății ca acest proiect pilot să fie implementat în premieră la Institutul de Psihiatrie „Socola” Iași, pentru a vedea cum funcționează și cum poate fi adaptat și în unități sanitare din țară. Dacă proiectul pilot aduce rezultate, în scurt timp ar putea fi modificată și legislația în acest sens. Dorim ca acest contract încheiat cu familia să devină obligatoriu pentru a responsabiliza aparținătorii cu privire la obligațiile pe care le au față de rudele suferinde. Și în Franța era o problemă abandonul pacienților și iată că francezii au găsit soluția să stopeze fenomenul. În Franța, în baza acestui contract, abandonul capătă accente penale”,a declarat Dr. Gabriel Oprișanu, managerul Institutului de Psihiatrie „Socola” Iași.
Conducerea Institutului de Psihiatrie „Socola” intenționează să continue îmbunătățirea condițiilor hoteliere din unitatea sanitară și să adopte sistemul francez privind îngrijirea bolnavilor.
„Sunt impresionat de sistemul medical francez care implică o colaborare totală între corpul medical și familie, care are ca rezultat o asistență medicală de calitate. Tratamentul nu constă nu numai în administrarea de molecule ci și o terapie ocupațională la un grad foarte înalt, dar, și o socializare foarte intensă între personalul medical, bolnavi și familii,situație care creează premizele cel puțin pentru bolnavii cronici că spitalul de psihiatrie ar fi a doua casă.
Este adevărat că sunt diferențe importante între spațiile de cazare dintre Franța și România, dar, cu soluții simple ingenioase și nu chiar costisitoare pe care le-am preluat din Franța putem și noi ajunge într-un viitor rezonabil la un standard similar. Suntem constrânși că multe din clădirile Institutului sunt monumente istorice și speram ca reprezentanții Ministerului Culturii să înțeleagă că suntem preocupați de păstrarea aspectului exterior, dar, interiorul clădirii trebuie adaptat unui serviciu medical modern corespunzător secolului 21 și nu secolului 19 când a fost înființat spitalul”, a mai subliniat Dr. Gabriel Oprișanu.