Studenții Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași își modernizează campusul

0
104

Un campus modern, cu spații de lectură și de recreere pentru studenți, cu prize și internet wireless, hamace, panouri pentru graffiti, spații pentru biciclete și totemuri luminoase, care semnalizează căminele. Șapte studenți de la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIAȘI), Facultatea de Arhitectură „G.M. Cantacuzino”, au regândit spațiile verzi și totemurile care anunță căminele în Campusul „Tudor Vladimirescu”.

 

În urma concursului de proiecte din noiembrie 2015, planșele celor două echipe câștigătoare, formate din Andrei Bujorean, Lelia Tatu, Amalia Vacaru, Andreea Movilă (echipa totem) și Andreea Vasilache, Andreea Nistor, Ioana Croitoru (echipa amenajare spațiu verde), dezvăluie un nou Tudor Vladimirescu, care aduce aminte de campusurile studențești ale marilor universități vest-europene.

 

Student la puterea t

Echipa AALA, care se ocupă de design-ul celor patru totemuri (T1-2, T3-4, T5-6, T7-8), a oferit o soluție simplă și modernă, prin care o cutie de plexiglas înfășoară o bandă LED, iar numărul căminului este decupat în acea cutie, LED-ul fiind de culoare diferită pentru fiecare cămin.

 

 

„Conceptul nostru este Student la puterea t, unde t este Tudor, și vrem ca acesta chiar să prindă contur, să imprimăm această idee celor care locuiesc în campus, Ion la puterea t, Maria la puterea t”, explică Andreea Movilă. În acest sens, cei patru tineri au gândit și o aplicație, Student la puterea t card, pornind de la ideea ca fiecare cămin să fie asociat cu culoarea care se regăsește pe totemul său. „În momentul în care stai la cămin uneori nu știi să explici celui care vine la tine unde stai sau cum să ajungă acolo. Aplicația ar putea să genereze automat o carte de vizită pe care o poți trimite celui care vine la tine, sau o poți chiar imprima pentru a o purta la tine, iar acea carte de vizită va conține și harta campusului, destinația și câteva detalii și repere.”

Chiar dacă proiectul lor se referă strict la aceste totemuri, ideile studenților nu se opresc aici. Tinerii se gândesc că pe viitor, la alte reamenajări ale campusului, identitatea vizuală a căminelor dată de culori – fiecare cămin cu culoarea lui – poate fi aplicată și în design-ul interior al clădirilor, pe modelul amenajărilor interioare ale marilor campusuri occidentale.

 

Buline printre cămine

De reamenajarea și înfrumusețarea spațiului dintre cămine s-a ocupat echipa AAI. Desgin-ul lor presupune vegetație nouă și spații de recreere și de lucru de forma unor buline, cu mese și bănci semi-circulare, unde studenții pot sta la laptop, să socializeze sau să se relaxeze. Aici vor avea prize pentru a-și încărca diversele dispozitive, dar și acces la internet prin routere wi-fi. Aceste spații vor fi umplute cu pietriș colorat sau mulci decorativ, iar în și între ele vor fi înfipte în pământ dale colorate din beton.

 

 

Membrii echipei s-au consultat inclusiv cu studenții din cămine, pentru a afla și care sunt ideile acestora și ce cred ei că ar trebui să se mai regăsească în spațiul verde. „Am lansat ca un studiu sociologic pe Facebook, să vedem cam ce ar vrea de la spațiul respectiv și pe baza feedback-ului lor am încercat să luăm și să implementăm ideile care erau fezabile”, povestește Andreea Vasilache.

Studenții din campus vor avea la dispoziție și o parcare pentru biciclete, câteva plăci care vor putea fi folosite ca spațiu de creație, pentru graffiti, de exemplu, dar și un panou pentru proiecții de film. „Vor putea face seri de film”, completează Bogdan Budeanu, directorul Direcției Servicii Studențești de la TUIAȘI.

 

 

Cele două echipe câștigătoare au fost premiate pentru ideile lor cu câte 500 de lei (echipa totem) și 1.000 de lei (echipa amenajare spațiu verde). Partea de proiectare s-a terminat, însă cei șapte studenți lucrează în continuare cu reprezentanții universității, petru ca proiectele lor să fie implementate așa cum le-au gândit. „E un precedent vizibil care se creează acum, unde studenții sunt implicați și se dovedește că trebuie să le punem la încercare creativitatea și să le cerem sfaturi. Inițiativa se bazează pe cultivarea spiritului lor de echipă și a implicării”, spune Horia Țundrea, asistent la Facultatea de Arhitectură „G.M. Cantacuzino”.

Până la sfârșitul acestui an, cele două proiecte vor fi finalizate, iar Campusul „Tudor Vladimirescu” va avea o imagine nouă, gândită chiar de studenții care locuiesc în el și adaptată la nevoile lor.

 

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments