Camera Deputaţilor a respins, miercuri, cererea de reexaminare a preşedintelui Klaus Iohannis, prin care şi-a exprimat dezacordul ca România să ofere Republicii Modova un împrumut de 150 de milioane de euro.
Cu 252 de voturi „pentru“, deputaţii au aprobat acordul privind asistenţa financiară rambursabilă între România în calitate de împrumutător şi Republica Moldova în calitate de împrumutat, în sumă de până la 150.000.000 euro, semnat la Chişinău la 7 octombrie 2015, aşa cum a fost completat prin schimbul de scrisori între prim-miniştrii României şi Republicii Moldova, din data de 30 ianuarie 2016, respectiv din 5 februarie 2016. Astfel, deputaţii au respins cererea de rexaminare a lui Klaus Iohannis, care a considerat inoportună acordarea unui împrumut Republicii Moldova, aflată în criză politică la acel moment.
În acest moment, Republica Moldova este conectată la două surse de ajutor financiar românesc. Prima este un împrumut nerambursabil de 100 de milioane de euro, acordat de Guvernul Ponta în urmă cu mai bine de doi ani. Aceşti bani erau prevăzuţi pentru finanţarea proiectelor din domeniul sănătăţii, mediului şi pentru construirea şi repararea instituţiilor preşcolare din Moldova.
„Din acest împrumut, s-au cheltuit în jur de 30 de milioane de euro, cei mai mulţi pentru renovarea grădiniţelor. Anul acesta, Moldova ar trebui să mai primească încă 8 milioane de euro din acel împrumut. Această sumă a fost prinsă în bugetul pe 2016. Sigur, suma poate creşte pe măsură ce vedem reforme“, a spus, pentru „Adevărul“, Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al Guvernului. Însă, aşa cum am văzut, banii din împrumutul nerambursabil pot fi acordaţi numai pe proiecte concrete de dezvoltare, nicidecum pentru pensii şi salarii restante. Deci, pentru a mai slăbi tensiunea socială de la Chişinău, e nevoie de alt împrumut.
A doua sursă românească de finanţare este un acord cu Republica Moldova pentru un împrumut de 150 de milioane de euro- bani rambursabili în termen de cinci ani, la o dobândă de 1,5%, deci foarte mică. Aceşti bani ar acoperi cheltuielile bugetare timp de două luni în Moldova, deci ar fi o supapă de supravieţuire. Acest al doilea împrumut a fost semnat tot de premierul Victor Ponta, în vara anului trecut, însă moldovenii n-au primit deocamdată niciun ban. De ce? Pentru că împrumutul, denumit oficial „Acord privind asistenţa financiară rambursabilă între România şi Republica Moldova“, a trebuit ratificat de Parlamentele celor două state, printr-o lege, lege care trebuie promulgată de şefii celor două state.
„Acordul“ a ajuns pe masa lui Klaus Iohannis la începutul lunii noiembrie, imediat după ce Guvernul Streleţ – proeuropean – a fost trântit la Chişinău după un joc dirijat din umbră de oligarhul Vladimir Plahotniuc. Iar Klaus Iohannis a întors legea în Parlament, la reexaminare, condiţionând promulgarea împrumutul de instalarea unui nou guvern orientat spre Bruxelles.
(Sursa: adevarul.ro)