Despre muzeele contemporane la Prelecțiunile Junimii

0
110

Muzeul Național al Literaturii Române Iași organizează vineri, 8 aprilie 2015, cu începere de la ora 16:00, la Muzeul „Vasile Pogor”, o nouă ședință a Prelecțiunilor Junimii.

 

Tema centrală a evenimentului este „Muzee contemporane: memorie, text și limbaj arhitectural”, iar prelector va fi Augustin Ioan, profesor la Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu”, Bucureşti. Evenimentul se aliniază noilor direcții de modernizare cuprinse în planul de management 2013-2017 al MNLR Iași, în vederea deschiderii muzeelor literare ieșene către câmpul cultural contemporan și îmbogățirea ofertei culturale.

 

Dan Lungu, directorul MNLR Iași, a declarat: „În România avem o nevoie acută de modernizare a discursului muzeal, de regândire a funcțiilor muzeului și nu în ultimul rând de adaptare la un public cu o cultură tehnologică sofisticată. Dacă nu ne despărțim de ideologia muzeului-conservă și nu comunicăm pe lungimea de undă a noilor generații, riscăm să transformăm patrimoniul cultural în literă moartă.”

 

Invitatul MNLR Iași la Prelecțiunile Junimii de vineri, Augustin Ioan, este arhitect, profesor dr. în Istoria Arhitecturii și doctor al Facultăţii de Filosofie a Universităţii Bucureşti.  Intervine periodic la Ministerul Culturii cu un curs despre Arhitectura muzeelor și proiectarea expozițiilor intitulat „Arhitectură și muzeologie”, în care se evocă schimbările produse în muzeele contemporane și relația acestora cu expozițiile. Are o triplă experiență de proiectare de expoziții permanente la Muzeul Național al Literaturii Române Bucuresti, precum și de expoziții temporare: „Literatură română veche”, „Centenar Lucian Blaga”, etc. 

0 0 votes
Article Rating


Articolul precedentCampanie de informare şi recrutare privind înscrierea la instituţiile de învăţământ pentru formarea angajaţilor din sistemul penitenciar
Articolul următor„Pensula unui copil în sprijinul altor copii”. Episodul 2: „Lecţia de pictură cu David”
Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments