Dat fiind că 2016 este an electoral, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a ținut să vină cu mai multe precizări, informează basilica.ro. Acesta a decis că, în situații excepționale, preoţii şi diaconii au voie să candideze, dar doar ca independenţi şi pentru calitatea de consilier local şi consilier judeţean, cu aprobarea scrisă a ierarhilor lor.
În primul rând, preotul este obligat să respecte opțiunile politice ale credincioșilor și să fie neutru în timpul campaniilor electorale, el având posibilitatea de a-și exprima opțiunea politică doar prin votul strict secret.
Arhiereului, preotului, diaconului, monahului şi monahiei din BOR le este interzis să fie membri de partid, să candideze, să ocupe funcții de demnitar/înalt funcţionar public sau pur și simplu să facă politică partinică.
Celor ce încalcă aceste reguli li se pune în vedere că vor trebui să aleagă între viața monahală și cariera politică.
Chiar și așa, ”Sfântul Sinod, aplicând principiul iconomiei (dispensă), în vederea împlinirii misiunii sociale la care sunt chemaţi clericii în viaţa comunităţilor pe care le păstoresc, a aprobat ca, în situaţii excepţionale, preoţii şi diaconii să candideze, însă doar ca independenţi şi doar pentru calitatea de consilier local şi consilier judeţean în România cu aprobarea scrisă a ierarhilor lor”.
Cei care vor obține aprobarea Bisericii vor fi suspendaţi de la slujirea liturgică pe întreaga perioadă a campaniei electorale. Ei nu vor avea voie să folosească lăcașurile de cult în scop electoral.
”Sfântul Sinod reînnoieşte apelul său către liderii partidelor politice din România de a nu permite recrutarea de membri din rândurile clerului şi nici folosirea în scopuri politice a persoanelor, spaţiilor, slujbelor şi însemnelor bisericeşti”, se mai precizează, potrivit basilica.ro.
De asemenea, Sfântul Sinod insistă că BOR nu sprijină niciun partid și nicio ideologie, dar îndeamnă toți cetățenii să manifeste responsabilitate față de comunitate.
(Sursa: b1.ro)