La câteva zile după izbucnirea scandalului Panama Papers, ziarul german care a publicat pentru prima dată documentele divulgate despre companiile offshore deţinute sau utilizate de politicieni proeminenţi din întreaga lume, a anunţat că nu va publica toate materialele.
Ziarul german care a obţinut pentru prima dată aşa numitele documente Panama Papers – peste 11 milioane de documente financiare despre companii şi conturi offshore deţinute de oameni politici influenţi, celebrităţi sau sportivi renumiţi – a declarat joi că nu va publica toate documentele, susţinând că nu toate sunt de interes public.
Ziarul Sueddeutsche Zeitung a primit documentele de la o sursă neidentificată cu peste un an în urmă şi a transferat o parte către zeci de alte entităţi media din jurul lumii. De la publicarea – duminică – a primelor rapoarte, afacerile offshore ale multor politicieni proeminenţi, celebrităţi şi oameni de afaceri au ajuns în lumina reflectoarelor, declanşând un val de furie publică, investigaţii oficiale şi negări vehemente din partea unora dintre cei numiţi în acest scandal.
Sueddeutsche Zeitung a declarat că setul complet de aproximativ 11,5 milioane de documente “nu va fi pus la dispoziţia publicului sau a agenţiilor de aplicare a legii, din cauză că SZ nu este braţul extins al procurorilor sau al investigatorilor fiscali”.
Autorităţile au puteri legale pentru a obţine astfel de documente de la cei suspectaţi că au comis ilegalităţi şi, în multe cazuri, nu există niciun interes public pentru a dezvălui afacerile offshore desfăşurate de companii sau persoane individuale, a mai susţinut ziarul din München.
Documentele aparţin firmei de avocatură panameze Mossack Fonseca, ce ajută la crearea de companii paravan pentru bogaţii şi faimoşii lumii. Firma a declarat că a depus o plângere penală, susţinând că documentele au fost furate în cadrul unui atac comis de hackeri.
Ziarul Sueddeutsche Zeitung a declarat că nu ştie cum a obţinut documentele sursa anonimă, adăugând că aceasta a manifestat “un impuls moral foarte puternic” şi a dorit să scoată la lumină “aceste infracţiuni”.
Guvernul panamez a acuzat miercuri naţiunile bogate că atacă nejustificat ţara central americană în timp ce ignoră propriile lor eşecuri.
Preşedintele panamez Juan Carlos Varela a declarat că va înfiinţa un comitet internaţional de experţi pentru a examina modalităţile de îmbunătăţire a transparenţei în industria financiară offshore a ţării sale. Panama şi SUA, sunt două ţări care au refuzat să adere la standardele de transparenţă propuse de Organizaţia internaţională pentru Cooperare şi Dezvoltare şi Economică.
Experţii susţin că, deşi firmele şi companiile offshore pot fi folosite pentru evaziune fiscală şi spălare de bani, există de asemenea motive bine întemeiate şi legale pentru crearea lor.
Parlamentarii germani au declarat joi că plănuiesc să dezbată de urgenţă, săptămâna viitoare, scurgerile privind companiile offshore.
Răspunzând la întrebările cititorilor despre absenţa unor proeminenţi politicieni germani sau americani în rapoartele sale, ziarul Sueddeutsche Zeitung a declarat că astfel de nume nu au fost găsite în documente.
“Un posibil motiv pentru numărul comparativ de mic de americani de apare în documente ar putea fi faptul că cetăţenii americani nu au niciun motiv să contacteze o firmă de avocatură în Panama”, a susţinut ziarul. “Firme şi companii offshore pot fi create cu uşurinţă în state americane precum Wyoming, Delaware sau Nevada”.
(Sursa: Epoch Times România)