Mircea Albulescu, pentru ultima oară în Sala Mare a Teatrului Naţional din Bucureşti

0
163

FOTO: desteptarea.ro

Mircea Albulescu a încetat din viaţă, vineri dimineaţă, la vârsta de 81 de ani, în urma unui atac de cord. Trupul neînsufleţit al actorului va fi depus astăzi, între orele 10:00 şi 13:00, în foaierul Sălii Mari a Teatrului Naţional din Bucureşti pentru un ultim omagiu. Va fi apoi depus la capela cimitirului Reînvierea, iar înmormântarea va avea loc duminică, 10 aprilie, la ora 14:00.

 Oameni de cultură, personalităţi politice şi iubitori ai teatrului şi-au exprimat profunda tristeţe pentru dispariţia maestrului Mircea Albulescu. Actor-emblemă al teatrului românesc, om de radio, profesor universitar care a modelat generaţii întregi de artişti, Mircea Albulescu a interpretat timp de 60 de ani sute de roluri pe scenele mai multor teatre din Bucureşti şi din ţară şi a jucat în zeci de filme. A interpretat, de asemenea, sute de roluri de teatru radiofonic pe care-l considera cea mai prodigioasă dintre activităţile sale artistice, arată Radio Iași.

 

Vocea sa inconfundabilă a putut fi ascultată la Radio România Cultural, unde şi-a spus ultima poveste:

Mircea Albulescu: „Am vrut să-i dovedesc tatei că fără miere şi fără zahăr omul poate să trăiască, dar fără sare nu. De aceea i-am gătit bucatele fără sare. Atunci împăratul mărturisi că nu a ştiut să preţuiască înţelepciunea copilei sale şi şi-a cerut iertăciune. Şi încălecai pe o şa şi vă spusei povestea mea. Şi încălecai pe o lingură scurtă să trăiască cine ascultă. Şi încălecai pe un fus să trăiască şi cel ce a spus.”

 

Actorul Mircea Albulescu a încetat din viață la vârsta de 81 de ani. Mircea Albulescu avea mai multe probleme cardiace. De altfel, în urmă cu doi ani, a fost supus unei triple operaţii de bypass la inimă. Actorul Mircea Albulescu avea grad de comandor şi va fi înmormântat cu onoruri militare; sicriul cu trupul neînsufleţit va fi depus sâmbătă în foaierul Sălii Mari a Teatrului Naţional Bucureşti, iar duminică, la ora 14, vor avea loc ceremoniile de înmormântare.

 

Artistul s-a născut la București, pe 4 octombrie 1934.

Actorul a făcut școala primară la Liceul „Sfântul Andrei”, unde la acea vreme predau călugări din Germania și se învăța intens limba germană. Această educație l-a ajutat să aibă înclinație către ordine și disciplină. A lucrat ca artist-amator la Ateneul Popular, a fost figurant în Corpul de ansamblu al câtorva teatre din București, iar după 1950 a fost angajat la Teatrul Național București.

 

A absolvit Școala Medie de Arhitectură în anul 1952, cu diplomă de Conductor Arhitect, iar apoi și Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică din București în 1956, la clasa profesoarei Aura Buzescu, unde a fost coleg și bun prieten cu actorul Amza Pellea.

 

A jucat în sute de piese pe scenele Teatrului Municipal din București, Teatrului de Comedie și Teatrului Național din București și a avut peste 70 de roluri în film. A interpretat roluri memorabile în teatrul radiofonic, pe care-l considera cea mai prodigioasă dintre activitățile sale artistice și care a constituit subiectul tezei sale de doctorat. Despre Teatrul Național Radiofonic, în care a întruchipat peste 300 de personaje, spune : “ Dacă 1000 de oameni ascultă…fiecare „vede ” altă piesă. Este receptorul cel mai creator.” 

 

Rolul cel mai drag sufletului artistului este cel din piesa “Danton” de Camil Petrescu. La premiera piesei pe scena Teatrului Național din București,Dinu Săraru a scris: “Mircea Albulescu –în Danton- o creație unică, ilustrând dezlănțuirea unui talent unic. Un moment de referință în teatrul românesc modern”.

 

Mircea Albulescu a jucat în multe dintre filmele regizate de Sergiu Nicolaescu (Dacii, 1967, Mihai Viteazul, 1970, Zile Fierbinți, 1975, Revanșa, 1978, Pentru Patrie, 1978, Nea Marin Miliardar, 1979, Mihail, câine de circ, 1979, Capcana Mercenarilor, 1980, Wilhelm Cuceritorul, 1982, Viraj periculos, 1983, Ziua Z, 1985, Noi, cei din linia întâi, 1986) și aproape toate filmele lui Mircea Veroiu (Somnul Insulei, 1994, Semnul șarpelui, 1981, Mania, 1977, Șapte zile, 1973, Scrisorile prietenului, 1997, Dincolo de pod, 1976,Artista, dolarii și ardelenii, 1980, Craii de Curtea Veche, 1995).

 

 

(Sursa: radioiasi.ro)

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments