Mii de britanici au anunţat că vor protesta sâmbătă, începând cu ora 13, în faţa clădirii executivului din Londra, pentru a cere demisia premierului David Cameron, care a recunoscut la cinci zile după izbucnirea scandalului Panama Papers că ar fi deţinut acţiuni la fondul de investiţii offshore al tatălui său, însă le-a vândut cu doar trei luni înainte de a urca în fruntea statului, transmite The Independent, citează Adevărul.
Protestele organizate pe reţelele de socializare sub haghtag-urile ”Demisia Cameron” şi ”Opriţi evaziunea fiscală” sunt sprijinite de personalităţi precum Lily Allen şi Edward Snowden. Mai mult de 20.000 de britanici au anunţat pe reţelele de socializare că vor protesta sâmbătă pentru a cere demisia premierului. Britanicii îl acuză că a luat măsuri dure tăind ajutoarele pentru persoanele cu dizabilităţi, beneficiile sociale şi alte servicii sociale, în timp ce a intervenit personal pentru a proteja fondurile offshore de legislaţia europeană.
Premierul britanic David Cameron a recunoscut joi că a deţinut acţiuni în cadrul companiei offshore înfiinţată de tatăl tău, brokerul de acţiuni Ian Cameron, prin intermediul firmei de avocatură panameze Mossack Fonseca, aşa cum s-a dezvăluit şi în masiva scurgere de informaţii Panama Papers. Tatăl premierului deţinea una dintre companiile offshore înregistrate sub numele de Blairmore Holdings. Anterior, executivul britanic a negat toate acuzaţiile aduse premierului potrivit cărora ar fi beneficiat de pe urma fondului de investiţii, susţinând că ţine de viaţa privată a politicianului. În primele zile de la ieşirea la lumină a acuzaţiilor, Cameron a negat personal că familia sa a beneficiat de pe urma banilor ascunşi în compania offshore.
Într-un interviu pentru ITV News, Cameron a insistat că este o greşeală fundamentală în relatările potrivit cărora Blaimore Holdings a fost înfiinţată în Bahamas pentru a evita plata taxelor. El a acuzat presa că a scris într-un mod nedrept la adresa tatălui său decedat. Executivul a confirmat că Cameron a cumpărat acţiunile în fondul de investiţii în 1997 pentru 12.497 de lire sterline şi le-a vândut cu doar câteva luni înainte de a deveni premier pentru 31.500 de lire sterline.
„Am plătit impozit de venit pentru aceste dividente, dar a existat un profit mai mic decât taxele pentru câştiguri din capital, aşa că pe acestea din urmă nu le-am plătit. Acţiunile au fost supuse taxelor britanice. Vreau să fiu clar în legătură cu trecutul meu, prezentul şi viitorul, pentru că sincer nu am nimic de ascuns. Sunt mândru de tatăl meu şi de ce a reuşit în viaţă. Sunt mândru de ce a construit”, a precizat Cameron.
Cameron este de asemenea acuzat că a intervenit personal pentru a modifica legislaţia europeană legată de transparenţa fondurilor offshore.
(Sursa: adevarul.ro)