Sondaj INSCOP. PSD şi PNL merg umăr la umăr la alegerile locale. Candidaţii independenţi n-au şanse

0
104

Dacă duminica viitoare ar fi chemaţi la urne, 38,4% dintre români ar vota listele PSD pentru consiliile locale şi judeţene, iar 36,7% pe cele ale PNL, arata un sondaj INSCOP realizat la comanda Adevărul. 

În clasamentul intenţiei de vot pentru consiliile locale şi judeţene urmează PMP cu 5,5%, UDMR cu 5,1%, ALDE cu 4,1%, M10 cu 1,6%, UNPR cu 1,2%, PRM cu 1,2%, PSRO cu 1%, PRU cu 0,7% şi PNŢCD cu 0,6%. 

1,9% dintre români ar vota un candidat independent, 1,6% ar alege un alt partid naţional, iar 0,4% optează pentru un partid local sau regional.  

Doar 57,7% dintre români declară că sunt interesaţi de alegerile locale, deşi până la momentul la care vor fi chemaţi la urne au mai rămas mai puţin de două luni de zile. 

 

22,3% dintre respondenţi declară că sunt foarte interesaţi de alegerile locale, iar 35,4% că sunt interesaţi. În schimb, 19,4% susţin că sunt oarecum interesaţi, 12,6% nu sunt foarte interesaţi, iar 9,9% declară că nu sunt deloc interesaţi de alegerile locale. 

Din cei 57,7% dintre respondenţii care se declară interesaţi de alegerile locale, doar 44,3% exprimă o opţiune de vot, 13,4% fiind nehotărâţi sau alegând să nu răspundă la întrebare. 

Întrebaţi dacă ar vota la alegerile locale candidaţii unui partid nou înfiinţat, doar 27,2% dintre români răspund pozitiv, în timp ce 41,9% declară contrariul. 21,6% din populaţie nu este hotărâtă, iar 9,3% alege varianta NS/NR.  

Majoritatea populaţiei este intransigentă când vine vorba despre fapte de corupţie. Astfel, întrebaţi dacă ar vota pentru funcţia de primar al localităţii o persoană care este cercetată sau judecată pentru asemenea fapte, dar care nu este condamnată definitiv, 82,6% dintre romanii răspund negativ. Doar 8,4% afirmă că ar vota un astfel de candidat, se mai arăta în sondajul ”Barometrul INSCOP – Adevărul despre România”, realizat  la comanda Adevărul.

Sondajul a fost realizat în perioada 21 – 28 martie 2016. Volumul eșantionului a fost de 1063 persoane și este reprezentativ pentru populația României de 18 ani și peste 18 ani Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 3%, la un grad de încredere de 95%.

 

(Sursa: HotNews.ro)

0 0 votes
Article Rating


Articolul precedentClubul Iubitor de Iași: „Anastasie Fătu: ctitoriri ieșene”
Articolul următorTop 5 zodii care poartă pică la infinit
Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments