Preşedintele turc a înregistrat o plângere împotriva unui actor de comedie german pentru calomniere. Acest lucru ar putea atrage mai multe necazuri umoristului, care este deja investigat pentru atacarea unor reprezentanţi străini.
Recep Tayyip Erdogan a depus o plângere penală împotriva lui Jan Böhmermann, autorul unui poem satiric adresat preşedintelui turc. Poemul a fost prezentat în 31 martie în cadrul talk show-ului lui Böhmermann, Neo Royale, ce este difuzat la televiziunea ZDF.
O notă diplomatică a fost trimisă autorităţilor germane, a declarat luni un purtător de cuvânt al lui Erdogan.
Poemul, care conţine referinţe sexuale tăioase, îl acuză pe Erdogan de reprimarea minorităţilor naţionale şi religioase din Turcia, respectiv a kurzilor şi creştinilor.
Înainte să înceapă recitalul, Böhmermann a amintit de un alt scandal recent între Berlin şi Ankara, declanşat după ce canalul german de televiziune NDR TV a difuzat un videoclip muzical în care au fost criticate ambiţiile lui Erdogan şi tratamentul autoritar aplicat asupra jurnaliştilor din Turcia.
Umoristul, în vârstă de 35 de ani, susţine că a folosit în mod intenţionat expresii ofensive, pentru a se putea face diferenţa faţă de acel videoclip muzical.
În timp ce materialul video difuzat de NDR este protejat de dreptul la libertate artistică, libertate a presei şi libertate de opinie, Böhmermann a susţinut că poemul său este o “critică abuzivă”, a raportat Reuters.
Vicepremierul turc Numan Kurtulmuş a declarat, luni, că poemul lui Böhmermann i-a insultat pe toţi cei 78 de milioane de cetăţeni turci, mergând până într-acolo încât să îl considere drept o “crimă serioasă împotriva umanităţii” care depăşeşte “toate limitele neruşinării”.
Comentând plângerea înregistrată de preşedintele turc împotriva actorului german, cancelarul Angela Merkel a declarat că găsirea unei soluţii la criza migraţiei cu ajutorul Turciei şi limitarea libertăţii artistice în interiorul Germaniei sunt două lucruri diferite.
“Aş dori să subliniez din nou ceea ce s-a spus deja –avem valori fundamentale [prevăzute] în Constituţie şi ele includ Articolul 5, adică libertatea de opinie, libertatea ştiinţei şi bineînţeles libertatea artei”, a declarat Merkel.
“Arta şi aceste valori fundamentale sunt valide indiferent de problemele politice pe care le discutăm între noi, şi aici este inclusă şi chestiunea refugiaţilor. Cred că Turcia şi Uniunea Europeană şi, respectiv Germania, sunt interesate să găsească o soluţie politică la această problemă”, a mai precizat cancelarul german.
ZDF a declarat că îşi susţine umoristul în ciuda tuturor criticilor, susţinând că “Neo Magazine Royale” îşi menţine poziţia.
Fostul ministru grec al finanţelor Yanis Varoufakis, care a simţit pe pielea lui glumele lui Böhmermann, l-a susţinut pe acesta, scriind pe Twitter că “Europa şi-a pierdut prima dată sufletul [prin acordul cu Turcia privind refugiaţii] şi acum îşi pierde şi umorul”.
Erdogan se alătură unei liste de peste 20 de persoane care au înregistrat plângeri similare împotriva lui Böhmermann. Ei susţin că satira acestuia poate fi clasificată drept o ofensă adusă instituţiilor şi reprezentanţilor unor ţări străine, faptă ce poate fi pedepsită de Codul Penal german. O investigaţie asupra actorului a fost lansată cu puţin timp în urmă.
Procurorul oraşului german Mainz a confirmat primirea plângerii lui Erdogan. Guvernul federal german va lua în considerare cererea oficială din partea Turciei privind judecarea lui Jan Böhmermann.
Dacă este găsit vinovat, comportamentul lui Böhmermann poate fi pedepsit cu amendă sau cu o sentinţă de până la doi ani de închisoare.
(Sursa: Epoch Times România)