Forţa Moldova este o formaţiune politică nou-înfiinţată cu un preşedinte provenit de la unul dintre partidele istorice. Partidul are un plan aplicat la Bucureşti de PNL: a dat în judecată Guvernul pentru ca problema legitimităţii alegerilor să ajungă, prin derivaţie, la Curtea Constituţională. În ambele cazuri, totul e la mâna judecătorilor care pot respinge sesizarea Curţii.
Partidul Forţa Moldova, reprezentat de preşedintele interimar, fostul ţărănist Traian Neculai Rânjă, a cerut Curţii de Apel Iaşi anularea Hotărârii de Guvern 51/2016 care stabileşte data alegerilor locale în 5 iunie 2016.
Dezavantajaţi la alegeri
Reprezentanţii partidului sunt de părere că Legea alegerilor locale, pe care o consideră neconstituţională, prevede o serie de restricţii de natură a împiedica afirmarea şi dezvoltarea partidelor noi, printre care şi strângerea a minimum 7.500 de semnături, pentru Consiliul Judeţean Iaşi, peste 14.000 la nivelul judeţului Iaşi şi peste 300.000, la nivel de ţară pentru a avea liste complete, într-un interval de timp de 35 de zile (22 martie -27 aprilie), obligaţie prevăzută la articolul 49, prag electoral de 5%, pentru partide şi de minim 8%, pentru alianţe electorale, obligaţie prevăzută la articolul 100.
“Sunt favorizaţi primarii în funcţie”
Forţa Moldova este nemulţumită şi de prevederile care reglementează un singur tur de scrutin pentru alegerea primarului, prevedere, care, în opinia membrilor partidului, favorizează net primarii în funcţie şi partidele mari, în dauna partidelor şi candidaţilor noi. „Solicităm onoratei instanţe să sesizeze Curtea Constituţională a României privind examinarea constituţionalităţii Legii 115/2015 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, pentru modificarea Legii administraţiei publice locale nr. 215/2001, precum şi pentru modificarea şi completarea Legii nr. 393/2004 privind statutul aleşilor locali, care, în opinia noastră, încalcă articolul 2 alin. 1 din Constituţia României, privind reprezentativitatea celor aleşi, în speţă primari aleşi într-un singur tur de scrutin cu 15-20% din corpurile votului electoral (…)”, se arată în acţiune.
Acţiunea a fost depusă pe 22 martie, dar Curtea de Apel Iaşi nu a stabilit încă primul termen. O acţiune similară a fost depusă de PNL la Curtea de Apel Bucureşti, procesul având termen pe 15 aprilie.
Partid apărut acum patru luni
Fondat în decembrie 2015, în Iaşi, partidul se prezintă ca având o doctrină liberal-conservatoare, bazată pe principii tradiţional-creştine şi valori comunitare. “Scopul politic al partidului este de a clădi o Românie modernă şi prosperă bazată pe economia de piaţă şi de a construi o societate care promovează şi respectă viaţa şi demnitatea umană, libertatea şi responsabilitatea individuală, proprietatea şi iniţiativa privată, egalitatea în faţa legii şi supremaţia legii”, se arată pe contul de Facebook al formaţiunii.