În Marea Britanie a început campania electorală privind apartenenţa ţării la UE

0
64

În Marea Britanie a fost dat startul oficial al campaniei electorale pentru referendumul din 23 iunie care va decide dacă ţara rămâne membră sau părăseşte Uniunea Europeană. Sondajele arată o egalitate aproape perfectă între partizanii lui IN (rămânere) şi cei ai lui OUT (ieşire), dar şi un procent semnificativ de nehotărâţi, scrie Adevărul.

În fruntea campaniei pro-europene este chiar premierul britanic David Cameron, şi este susţinut de oponenţii săi politici, laburiştii. Campania pentru ieşirea din UE este susţinută de primarul Londrei, Boris Johnson şi de ministrul Justiţiei, Michael Gove, ambii lideri conservatori.

 

Cele două organizaţii principale Britain Stronger in Europe pentru rămânere şi Vote Leave pentru ieşire au la dispoziţie 10 săptămâni pentru a convinge alegătorii britanici cum să voteze în cel mai important scrutin din ultimii 40 de ani. Campania IN beneficiază de sprijinul principalelor partide politice şi al marilor companii, în timp ce campania OUT se bazează pe figuri de frunte din Partidul Conservator de guvernământ, printre care primarul Londrei Boris Johnson, pe Partidul Independenţei Regatului Unit (UKIP) şi pe o minoritate a deputaţilor Partidului Laburist de opoziţie, dintre care Gisela Stuart, care a fost desemnată lidera lui Vote Leave, notează RFI.

 

Premierul Cameron şi majoritatea miniştrilor săi sprijină rămânerea în UE după acordul semnat în februarie 2016 cu liderii Uniunii prin care Regatul Unit primeşte un statut special, scutit de orice viitoare integrare mai profundă. Problema premierului Cameron este divizarea profundă a partidului său şi implicit a electoratului Conservator între pro-europeni şi euro-sceptici, care la rândul lor beneficiază de figura charismatică a lui Boris Johnson şi de talentul propagandistic al liderului UKIP, Nigel Farage, între alţii.

 

 

Citește articolul integral pe Adevărul

0 0 votes
Article Rating


Articolul precedentProteste în țară și în străinătate faţă de Protecţia Copilului din Norvegia
Articolul următorPOTOP în capitala Rusiei: nivelul apei atinge jumătate de metru (VIDEO)
Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments