Proiectul “Vreau să lucrez legal în Europa mea!”, respins de M.A.E.: “Drepturile la muncă legală a românilor din Diaspora şi sclavagismul modern nu intră în aria de interes a Guvernului României”

0
104

În contextul în care Italia găzduiește peste un milion de români, iar majoritatea dintre ei lucrează la negru”, Confederația Națională a Antreprenorilor Mici și Mijlocii (C.A.P.I.M.E.D.) a lansat, anul trecut, campania “Vreau să lucrez legal în Europa mea!”, prin intermediul căreia luptă împotriva muncii “la negru” și a sclavagismului modern, fenomen care a prins amploare în țările Uniunii Europene.

 

Pentru a reprezenta oficial drepturile românilor care muncesc în Italia, dar şi în alte ţări europene, Confederaţia a elaborat şi a trimis Departamentului de Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutidineni, proiectul pentru finanţarea campaniei. După lungi tergiversări, Confederaţia a primit un răspuns prin care se respinge dreptul proiectului de a fi finanţat, fără a primi şi o motivaţie. Din cele 157 de proiecte aprobate pentru finanţare, majoritatea fac referire la promovarea culturii româneşti în afara ţării, prin festivaluri, cursuri, publicaţii online sau chiar prin construirea de aşezăminte bisericeşti, dar niciunul nu acoperă şi un aspect vital pentru românii care muncesc în Diaspora, şi anume sprijinul şi protecţia din partea unui sindicat român, care să le apere acestora dreptul la o muncă legală şi care să lupte împotriva sclavagismului modern.

 

 

“Este strigătoare la cer lipsa de transparenţă şi corectitudine de care a dat dovadă Departamentul de Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni. Nu spunem că limba, cultura şi tradiţiile româneşti nu ar trebui promovate în rândul comunităţilor de români din alte ţări, însă este inadmisibil ca aproape toate proiectele aprobate să facă referire la acelaşi aspect, însă niciun proiect care se luptă cu un fenomen social extrem de grav ce a luat amploare rapid în Europa, şi anume munca “la negru” şi sclavagismul modern, să nu fie în aria de interes pentru politicile externe ale României. Contestăm decizia Ministerului de Externe, prin Departamentul de Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni, de a respinge proiectul Vreau să lucrez legal în Europa mea! şi cerem Guvernului României să re-evalueze poziţia acestuia faţă de nevoile reale ale românilor din Diaspora”, declară Carmen Luminița Andrei, președintele Confederației Naționale a Antreprenorilor Mici și Mijlocii, stabilită de 26 în Italia şi de 7 ani prezentă în Sicilia.

 

“Un aspect foarte interesant pe care l-am observat în lista proiectelor aprobate este reprezentat de multitudinea publicaţiilor online noi din Diaspora, plătite din bani publici pentru a face – de ce să ne ascundem după deget? – propaganda politică. Mai mult, nu aveam cum să nu remarc numărul exegerat de mare de proiecte finanţate pentru Republica Moldova. Ştim foarte bine cu toţii că subiectul “Republica Moldova” va fi unul foarte ofertant pentru alegerile parlamentare de la sfârşitul anului. Nu este etic, dar nici legal ca banii publici să fie folosiţi pentru propaganda politică, mai ales că suntem în an electoral. Ce mă doare cel mai tare este că a dispărut orice urmă de aparenţă, iar toate aceste lucruri se fac sub ochii noştri!”, continuă preşedintele Confederației Naționale a Antreprenorilor Mici și Mijlocii.

 

 

Potrivit Confederației, femeile din România, care lucrează în străinătate, sunt mai predispuse la abuzuri de acest gen decât bărbații, iar majoritatea româncelor lucrează ca “badante” (termen folosit de italieni pentru persoanele care îngrijesc bătrânii din Italia). Mai mult decât atât, autoritățile italiene arată că peste 62% dintre badante lucrează “la negru”, 24 de ore din 24, în condiții, de multe ori, umilitoare, iar Statul român, prin Ministerul de Externe, nu face absolut nimic pentru cetăţenii săi care trec prin astfel de momente dificile.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments