Cânepa va putea fi cultivată în gospodării, pe suprafețe de până la 1.500 de metri pătrați, potrivit unui proiect al Ministerului Agriculturii. Reprezentanţii ministerului spun că în acest fel vor sprijini cultivarea acestei plante care aducea venituri importante României, țara noastră fiind al treilea producător din lume.
Legea spune clar că va fi permisă „cultivarea plantelor de cânepă Canabis sativa L, subspecia sativa în vederea producerii de tulpini, sămânță, în cercetarea agricolă ori pentru producerea de sămânță certificată, numai cu autorizarea de către Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin direcțiile pentru agricultură județene sau a municipiului București.Culturile de cânepă vor fi monitorizate pe tot parcursul perioadei de vegetație.
„Culturile de plante de cânepă Canabis sativa L, subspecia sativa cu suprafața maximă de 15,00 ari pot fi înființate în grădinile familiale, pe teren amplasat în intravilan, producția rezultată fiind utilizată exclusiv pentru uz propriu, gospodăresc și tradițional, prin declararea pe propria răspundere a suprafeței, producției estimată și realizată aferente fiecărei părți componente a plantei, respectiv tulpină, frunze, inflorescențe, fructe, semințe cât și a produselor obținute în urma prelucrării”, se arată în proiect.
Mai mult, cânepa va fi adunată nu de cultivator ci de specialiști ai Ministerului Sănătății care vor analiza și comunica Agenției Naționale Antidrog, toate datele statistice pe care le dețin în legătură cu activitățile de cultivare, sitauția suprafețelor pentru care s-au eliberat autorizații de cultivare, precum și suprafețele rămase în cultură și producțiile obținute după recoltare.
Oficialii de la agricultură spun că au inițiat acestă Ordonanță de Guvern,întrucât țesătura de cânepă românească este recunoscută în lume drept ”fibra de aur a României”și pentru că este o cerere crescândă din țară și din străinătate pentru producția de cânepă industrială. Plantele din genul Cannabis sunt utilizate ca plante textile, în scopuri medicinale, iar unele extrase ca droguri. Produsele industriale de cânepă sunt realizate din soiuri deCannabis selecționate pentru a produce o cantitate mare de fibre și un nivel minim de THC (Δ9– tetrahidrocannabinol), o substanță psihoactivă. Substanțele psihoactive sunt extrase din florile uscate și frunzele soiurilor selecționate pentru a produce cantități mari de THC. Diferite extrase de cannabis, printre care și haşişul sunt și ele obținute din aceste plante.
Cânepa are cea mai mare capacitate de industrializare dintre toate plantele tehnice: nimic nu se aruncă, totul e valorificat, iar produsele obținute sunt folosite de la fabricarea banalei funii până în industria cosmetică sau auto. După cultivarea cu cânepă, terenul devine în anul urmator propice cultivării cerealelor deoarece cânepa ucide buruienile. De asemenea, cantitatea de îngrășământ chimic necesară unei producții bune este mult mai mică decat la alte culturi. Din semințe se produce bere, uleiul utilizat în industria vopselelor, în cosmetică, ulei comestibil sau margarină, partea lemnoasă, care rămâne după prelucrarea primară, poate fi folosită la realizarea hârtiei, a zahărului de lemn, a plăcilor prefabricate, chiar și a unui combustibil solid cu mare putere calorică, iar din frunze se fac medicamente și ceaiuri medicinale. Fibrele din cânepă pot înlocui fibra de sticlă în unele componente din industria auto.
Tricotajele din cânepă sunt naturale, ecologice, refolosibile și foarte călduroase
Totodată, va fi permisă cultivarea plantelor de mac Papaver somniferum L, pentru obținerea de semințe folosite în scop alimentar, numai cu autorizarea de către Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin direcțiile pentru agricultură județene sau a municipiului București. Macul de grădină este principala sursă naturală pentru receptorul μ-opioid, și a tuturor opioidelor. Opiul natural este un latex pe care planta îl secretă când capsulele verzi sunt incizate. Din opiu un numar de alcaloide sunt extrase precum morfină, tebaină, codeină și oripavină. Morfina este alcaloidul predominant în varietățile de mac cultivate în majoritatea țărilor producătoare.
(Sursa: libertatea.ro)