Mulți spun că tururile preliminare le strică începutul de campionat, dar cota jucătorilor crește în Europa. Prezenţa în primele două tururi preliminare ar putea aduce în conturile Iaşului o şesime din cei 1,8 milioane de euro primiţi din drepturile de televizare pentru locul 7. Se adaugă prestigiul şi o experienţă în premieră pentru oraş.
Iaşul, cel mai mare oraş din zona Moldovei, a rămas singurul care nu a avut până acum reprezentare în Cupele europene la fotbal. Culmea, oraşe mult mai mici, precum Botoşani, Piatra Neamţ sau Vaslui au evoluat deja în competiţiile organizate de UEFA. La fel şi Bacăul şi Galaţiul, Oţelul fiind chiar campioană a României şi jucând în grupele Ligii Campionilor. Nici măcar un amărât de Intertoto, o competiţie defunctă, cu aromă de cupă europeană, n-am prins în cei peste 70 de ani de fotbal la Iaşi.
Visul Iaşului de a atinge acest ţel este însă foarte aproape de a deveni realitate în acest an, când echipa fanion a oraşului, CSMS, poate termina pe primul loc în play-out, lucru care i-ar permite să evolueze în Liga Europa.
Cei mai buni dintre cei slabi
După ce a ratat la mustaţă intrarea în play-off, CSMS Iaşi a ajuns în play-out, alături de alte şapte formaţii. Deşi au pornit cu 19 puncte în partea a doua a campionatului, ieşenii nu au avut un parcurs tocmai bun în turul play-off-ului, pe care l-au terminat cu 28 de puncte, cu avans de două puncte în faţa CFR Cluj şi CSU Craiova.
În condiţiile în care Petrolul Ploieşti este ca şi retrogradată, iar FC Voluntari, Concordia Chiajna, ACS Poli Timişoara şi FC Botoşani luptă pentru evitarea celuilalt loc ce duce în liga secundă şi a poziţiei de baraj, mai rămân trei echipe să lupte pentru locul 7. Dar CFR Cluj este în insolvenţă şi nu poate juca în cupele europene, mai rămân Iaşul şi Craiova să se bată pentru izbăvitorul loc 7. De altfel, aceste două echipe au fost singurele care şi-au depus dosarul de licenţiere pentru participarea în Liga Europa.
Tur modest
Considerată la un moment dat una dintre revelaţiile campionatului, CSMS Iaşi a acuzat şocul ratării intrării în play-off şi a pierdut nu mai puţin de şapte puncte pe teren propriu, dar câştigând de o manieră categorică tocmai în faţa principalelei contracandidate. În deplasare, CSMS s-a dovedit a fi o „nucă tare“, elevii lui Nicolo Napoli obţinând o victorie şi două egaluri.
Nivelul echilibrat al competiţiei a făcut, totuşi, ca Iaşul să rămână lider după turul play-out-ului, atât CFR Cluj, cât şi CSU Craiova pierzând multe puncte importante în faţa outsider-ilor.
Modelul „Botoşani“
Pentru a vedea exact ce ar însemna pentru gruparea ieşeană o participare în Cupele europene, 7EST a analizat participarea formaţiei FC Botoşani în Liga Europa, sezonul trecut.
Reţeta finanaciară este una destul de bună dacă ţinem cont că vecinii de la nord au jucat în două tururi, obţinând o victorie, un egal şi două înfrângeri. În total, au strâns patru puncte şi au primit de la UEFA suma de 310.000 de euro. „Am înţeles că la finalul competiţiei se va mai face o redistribuire de bani de la UEFA şi ar urma să mai primim încă 30-40.000 de euro. E clar că, pe lângă faimă, o participare în Cupele europene îţi aduce şi bani. La aceştia se mai adaugă drepturile de televizare, care, în cazul nostru, au fost de 20-30.000 de euro pentru fiecare meci jucat acasă, plus biletele, abonamentele şi materialele promoţionale vândute în acea perioadă“, explică Cortnel Şfaiţer, preşedintele grupării botoşănene.
Deplasări scumpe
FC Botoşani a avut ghinionul de a juca în primul tur cu formaţia georgiană FC Tskhinvali, după care a întâlnit puternica echipă poloneză Legia Varşovia. „La noi, această participare a coincis cu începerea campionatului, cu deplăsări la Craiova şi Bucureşti, ceea a ce făcut ca echipa să stea în cantonamente de câteva zile în Capitală. Deplasarea în Georgia, făcută cu cursă de linie, cu cazare şi masă ne-a costat aproximativ 50.000 de euro. În Polonia am fost cu charter şi cu tot cu cazare şi masă ne-a ajuns aproximativ 75.000 de euro. Dacă mai adăugăm vreo 25.000 de euro cantonamentele din ţară, să spun că totul a fost 150.000 de euro. Trăgând linie, profitul clubului s-a apropiat de 300.000 de euro“, adaugă oficialul formaţiei botoşănene.
De aceleaşi deplasări sau dacă nu chiar mai lungi ar putea să aibă parte şi CSMS Iaşi, dacă ţinem cont că în primul tur va întâlni o echipă mai slab cotată care poate fi din Finlanda sau Kazahstan, ceea ce ar însemna deplasări foarte lungi şi costisitoare.
Prunea este circumspect
După ultimele evoluţii ale echipei, preşedintele executiv al grupării ieşene, Florin Prunea, nu pare foarte optimist în privinţa participării în Cupele europene. „Noi avem ca obiectiv o clasare în primele nouă echipe. Normal că ne dorim să participăm, pentru prima dată în istoria acestui club, în Cupele europene, dar nu acesta este obiectivul nostru. Noi luăm fiecare meci în parte şi vedem câte puncte putem obţine. Nu ne vom da la o parte dacă se va ivi oportunitatea de a juca în Liga Europa“, precizează Florin Prunea.
Valoarea lotului – 6,75 de milioane de euro
Surprinzător, cel mai bine cotat jucător de la Poli este Bole
Potrivit site-ului transfermarket,com, site folosit în stabilirea preţurilor jucătorilor de către marea majoritate a impresarilor din fotbal, valoarea totală a lotului echipei CSMS Iaşi, în momentul de faţă, este de 6,75 de milioane de euro. Jucătorul cel mai bine cotat din lotul echipei ieşene este ungurul Lukacs Bole, care, de altfel, a cunoscut în ultimul an cea mai mare creştere de preţ, de la 250.000 de euro la 500.000 de euro. Urmează Branko Grahovac, Alexandru Ţigănaşu şi Andrei Enescu, toţi cotaţi acum la 450.000 de euro.
CITEȘTE ȘI Interpretează romanţe precum Ioana Radu. Vasilica Tătăru: „ Muzica este un har pe care mi l-a dat Dumnezeu!“
Comparativ cu anul trecut, valoarea celor doi a scăzut cu 50.000 de euro, în timp ce Enescu a rămas la aceeaşi valoare. În top 3 mai intră Bojan Golubovic, Alexandru Creţu şi Ionuţ Voicu, toţi trei cotaţi la 400.000 de euro. Comparativ cu anul trecut, toţi trei sunt în scădere, primul cu 100.000 de euro, iar ceilalţi doi cu câte 50.000 de euro.
În comparaţie cu lotul formaţiei ieşene, cel al echipei FC Botoşani valorează acum 8,8 milioane de euro, iar anul trecut, când a participat în cupele europene valora 9,1 milioane de euro.