Guvernul Cioloș, primit cu proteste la Iași. Dan Costescu: „Podul rutier de la Ungheni, construit până la sfârșitul lui 2017”

0
94

Aproape 100 de parlamentari din zona Moldovei se vor afla azi la Iaşi la întâlnirea cu Dacian Cioloş. Cu toţii vor un răspuns ferm privind finanţarea autostrăzii dintre Moldova şi Ardeal. Un prim semn neîncurajator: premierul vine la discuţii cu mai mulţi miniştri. Guvernul si-a făcut timp si a găsit loc în agendă azi pentru o întâlnire separată cu reprezentanții mișcării „Moldova vrea Autostradă”. Este prezent si ministrul transporturilor. Studiul de fezabilitate al autostrăzii costă 39 milioane si durează 18 luni. După-amiază, primul ministru va participa la redeschiderea Palatului Culturii. 

UPDATE 14.20

După terminarea întâlnirii cu cu oficialitățile locale și cu parlamentarii moldoveni, Dacian Cioloș a anunțat constituirea unui grup de reflecție care să înceapă să gândească un plan de dezvoltare a Moldovei și de reducere a decalajului economic în raport cu celelalte regiuni. În privința autostrăzii, ministrul transporturilor, Dan Costescu, a precizat că documentația preliminară pentru studiul fezabilității va fi terminată în luna mai, apreciind că până în februarie anul următor va fi adjudecată licitația de reactualizare a studiului de fezabilitate, potrivit Ziarul de Iași.

 

Primul tronson atacat va fi Ungheni – Tg. Neamț și NU trecerea peste munți, respectiv Tg. Neamț-Tg. Mureș pentru că, a spus ministrul, ”dacă am începe al doilea tronson am ieși complet din cadrul financiar rezonabil”, 

 

Costescu a mai precizat că podul rutier de la Ungheni ar putea fi construit până la sfârșitul anului viitor.  Discuțiile au vizat și cadrul procesului de descentralizare. Vicepremierul Vasile Dâncu a promis că procesul va fi  reluat în curând. Dacian Cioloș urmează să se întâlnească cu prefectul la ora 15:00, apoi cu ONG-urile ieșene, iar la final va oficia deschiderea Palatului Culturii, mai scrie sursa citată.

 

 


ȘTIREA INIȚIALĂ

Premierul a fost întâmpinat de către prefectul Iașului, Marian Grigoraș.

 

Premierul Dacian Cioloş a fost întîmpinat de cîteva zeci de sindicalişti din cadrul Uniunii Sindicatelor Libere din Învăţământul Preuniversitar, care s-au adunat în faţa Universităţii ‘Alexandru Ioan Cuza’ din Iaşi, pentru a protesta faţă de slaba finanţare a sistemului educaţional. Liderul USLIP Iaşi, Laviniu Lăcustă a precizat că neacordarea a şase la sută din Produsul Intern Brut pentru învăţământ a determinat numeroase dezechilibre în sistem.

 

Timp de 30 de secunde, sindicaliștii i-au solicitat o întâlnire, iar premierul i-a invitat la Guvern spunându-le că nu știe dacă va avea timp pentru ei în Iași. Ulterior, el s-a îndreptat către sindicaliști, potrivit Ziarul de Iași.

 

 

 

(Sursa: ziaruldeiasi.ro)

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments