DNA a pus sub sechestru două vile din Saint Tropez aparţinând lui Horia Simu

0
98

DNA a pus sub sechestru două vile din Saint Tropez, cumpărate de omul de afaceri Horia Simu Şchiopu cu presupuşi bani negri obţinuţi din despăgubirile ilegale de la Autoritatea Naţională de Restituire a Proprietăţilor (ANRP), scrie romaniacurata.ro, citând un răspuns al Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

“Cele două imobile, o casă, respectiv o casă cu teren, ambele situate în Saint Tropez – Franţa, au fost achiziţionate de către suspect cu sumele de 3.559.000 euro, respectiv 3.200.000 euro”, a arătat DNA într-un răspuns pentru romaniacurata.ro. DNA a colaborat cu AGRASC (l’Agence de recouvrement des avoirs saisis et confisques) pentru punerea în executare a sechestrului privind aceste două imobile, precizează sursa citată.

 

Simu ar fi cumpărat vilele din Saint Tropez cu bani obţinuţi ilegal de la ANRP. El este acuzat că a pus mâna pe o despăgubire de aproape 8 milioane de euro după ce cumpărase cu numai 700 de mii de euro drepturile litigioase asupra unui teren din judeţul Constanţa. Simu ar fi mituit-o pe fosta şefă a ANRP, Crinuţa Dumitrean, cu 400 de mii de euro. În acest caz, Simu a fost denunţat de Dorin Cocoş, fostul soţ a Elenei Udrea.
 
Horia Simu, Adrian Andrici, Gheorghe Iaciu şi Stelian Gheorghe zis Stelu sunt printre cei mai mari beneficiari ai unor drepturi litigioase din partea ANRP.
 
Potrivit DNA, în acest an, procurorii anticorupţie au transmis 5 cereri de comisie rogatorie internaţională, toate în ţări din Europa, pentru identificarea de conturi bancare, maşini sau imobile în vederea instituirii sechestrului asigurăto
 
Anul trecut, procurorii DNA au formulat 117 de cereri de comisie rogatorie internaţională, 13 dintre ele având ca obiect identificarea de conturi bancare, maşini sau imobile.
 
“Aceste 13 solicitări au fost adresate autorităţilor judiciare din ţări situate în Europa, Asia şi Africa, inclusiv din state considerate paradisuri fiscale”, arată DNA în răspunsul pentru romaniacurata.ro.
 
“Acestea sunt încă în curs de executare de către autorităţi judiciare străine, prin urmare nu putem să vă comunicăm informaţii privind persoanele pentru ale căror bunuri s-a cerut identificarea, valoarea bunurilor/sumele aflate în conturi, bunurile identificate astfel şi nici autorităţile judiciare străine care execută cererile de asistenţă”, arată DNA în răspunsul pentru România Curată.
 
Procurorul-şef Codruţa Kovesi a declarat, marţi, că în ultimii ani DNA nu a primit de la Serviciul de Informaţii Externe nicio sesizare, deşi sunt mulţi inculpaţi care îşi deschid conturi în străinătate sau cumpără proprietăţi în alte state, iar ofiţerii de informaţii nu au dat nicio informaţie despre aceste cazuri, calificând această situaţie ca inacceptabilă.
 
“Cum este posibil ca un inculpat să-şi cumpere în Franţa cu 6,7 milioane de euro un imobil şi niciun ofiţer de informaţii nu ne-a sesizat acest lucru? Este inacceptabil”, a afirmat Kovesi. 
 
În replică, Serviciul Informaţii Externe a precizat că nu monitorizează activităţile cetăţenilor români în străinătate, iar informaţiile obţinute de SIE nu pot constitui probe în instanţă întrucât sunt obţinute prin mijloace specifice, printre care activităţi de spionaj pe teritoriul altor state.
 
 
 
0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments