Mărturiile CUTREMURĂTOARE ale basarabenilor care au participat la lichidarea tragediei de la Cernobîl

0
81

Au trecut 30 de ani de la cea mai gravă catastrofă nucleară din istoria omenirii – accidentul de la Cernobîl. Tragedia s-a produs după ce unul dintre reactoare a explodat în timpul unui experiment. Zeci de oameni au murit pe loc, iar alte câteva milioane au fost iradiaţi. Victimele dezastrului au fost comemorate, astăzi, și la Chișinău, scrie publika.md.

 

Sute de persoane au depus flori la monumentul „Ștefan cel Mare şi Sfânt”, după care au mers în coloană până la complexul memorial al victimelor catastrofei de la Cernobîl. Gheorghe Mereuța este unul dintre participanţii la lichidarea consecințelor avariei. De şase ani, urmărește evenimentele de comemorare a victimelor catastrofei la televizor, pentru că starea sa de sănătate nu-i permite să se deplaseze.

 

Din Ucraina, bărbatul a revenit bolnav. Avea dureri de cap, iar tensiunea arterială oscila. În 2010, a suferit un accident vascular cerebral, care l-a ţintuit la pat. „Noaptea de la serviciu au venit si i-au luat pe trei zile la Odesa. Când au înțeles unde sunt transportați, unii băieți au sărit din tren”, a mărturisit Vera, soția lui Gheorghe Mereuță.

 

Și Ion Negru din satul Ivanovca, raionul Hâncești, se numără printre cei care au fost implicați în lichidarea consecințelor avariei de la Cernobîl. A plecat la vârsta de 26 de ani ca să-și facă datoria. „Tocmai construiam casa. Am lăsat-o și m-am dus. Atunci nu puteai să alegi. În armată am fost chimic. Și eu știam la ce merg, dar erau alții care nu știau”, afirmă bărbatul. 

 

La scurt timp, locuitorii din regiune au fost evacuaţi. Printre ei și moldoveanca Eugenia Surcov, căsătorită cu un cetățean ucrainean. Femeia locuia împreună cu familia în oraşul Pripiat. „Am auzit o explozie. Credeam că este primul tunet de primăvară. Dimineața deja am aflat. Peste ceva timp s-a anunțat la radio. Ni s-a spus să stăm în casă, să nu iasă copii. După masă au început să ne dea niște pastile cu iod și duminică am fost evacuați”, a povestit femeia.

 

Astăzi, membrii Asociației Obștești „Uniunea Cernobîl din Moldova” au comemorat victimele catastrofei. „Numărul jertfelor unor boli incurabile cauzate de aceasta nu vor fi cunsocut cu exactitae niciodată. Din cei 2.282 de participanți rămași în viață 2.143 sunt invalizi”, a declarat președintele Asociației Obștești „Uniunea Cernobîl din Moldova”, Tudor Căpățână.

 

La lichidarea consecinţelor catastrofei de la Cernobîl au participat peste 3.500 de specialişti şi voluntari din Moldova. Conform datelor Asociaţiei Obşteşti „Uniunea Cernobîl din Moldova”, 95 la sută dintre lichidatori sunt cu dizabilităţi, iar 725 de persoane au murit. Potrivit medicilor, substanţele radioactive au afectat în primul rând glanda endocrină.

 

„Dacă pâna la catastrofă în Republica Moldova, de pildă, bolnavi primari erau depistați circa 80, 90 de persoane pe an, atunci anul acesta, în 2015, au fost identificați 350 de pacienți”, a precizat chirurgul oncolog, Gheorghe Tăbîrnă. Nouă sute cincizeci de persoane, care au participat la decontaminarea zonei, dar şi familiile celor care au murit în urma catastrofei vor primi ajutoare materiale unice în valoare de 1.000 de lei moldovenești (n.r. circa 210 RON).

 

 

(Sursa: publika.md)

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments